Решение на чешки съд отваря вратата на Андрей Бабиш за президентския пост

Не това е мнението на ЕК, която вече глоби Чехия за неправомерни действия на бившия премиер за злоупотреби с евросредства

Чешкият бивш министър-председател и настоящ кандидат за президент Андрей Бабиш беше оправдан от съда.
Чешкият бивш министър-председател и настоящ кандидат за президент Андрей Бабиш беше оправдан от съда.
Чешкият бивш министър-председател и настоящ кандидат за президент Андрей Бабиш беше оправдан от съда.    ©  Reuters
Чешкият бивш министър-председател и настоящ кандидат за президент Андрей Бабиш беше оправдан от съда.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Тригодишен одит на ЕК установи, че Бабиш е получавал еврофинансиране при конфликт на интереси.
  • Андрей Бабиш е сред фаворитите за победа на изборите за президент в края на тази седмица.
  • Бабиш също е изправен пред френско разследване за финансови измами, които според френските медии включва покупката на имоти в страната.

Бившият чешки премиер Андрей Бабиш беше оправдан по дело за измама с 2 млн. евро фондове от ЕС чрез фирми преди 15 години. Той стана един от най-богатите чехи, преди да стане премиер като лидер-основател на своята либерална партия ANO. Бабиш загуби поста след напрегнати парламентарни избори през 2021 г. , но в момента оправдателната му присъда дава "карт бланш" за президентските избори тази седмица, в които той е сред фаворитите за победа. Всичко това на фона на факта, че през юли 2022 г. след тригодишен одит, Европейската комисия установени окончателно, че са раздадени средства от Бабиш в конфликт на интереси, които ще бъдат приспаднати от бъдещи европейски плащания за страната.

Оправдателната присъда Съдът в Прага постанови, че Бабиш и неговият бивш съветник Яна Нагьова не са извършили престъпление, въпреки че държавният прокурор все още може да обжалва решението. "Многократно съм заявявал, че никога не съм правил нищо незаконно. Не съм нарушил закона. Този случай винаги е бил използван за атаки в различни избори", каза Бабиш в отговор на решението. В понеделник той публикува ликуващ туит, започващ с "НЕВИНЕН!!".

Постановлението на съда идва след публикуването на одит на Европейската комисия през юли 2022 г. за друг близък до този случай, който установява, че през доверителни фондове Бабиш "директно" и "индиректно" е упражнявал контрол върху компанията - майка Agrofert, докато заема висш политически пост, без да се опитва да прикрие това.

Agrofert е един от най-големите работодатели в страната в селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, химикалите и медиите. Организацията е успяла да получи десетки милиони евро под формата на директни плащания за земеделските стопанства, както и по-малки суми за проекти за развитие и конкурентоспособност.

Бабиш също е изправен пред френско разследване за финансови измами, които според френските медии включва покупката на имоти във Франция. Той отрича да е виновен и по този случай.

Бъдещето в политиката

Бабиш беше министър на финансите през 2014-2017 г. и министър-председател през 2017-2021 г. Десетки хиляди хора излязоха на улицата два пъти през 2019 г., за да поискат Бабиш да се оттегли заради скандали, включително конфликта на интереси, свързан с бившата му бизнес империя и разследванията в ЕС. В крайна сметка Андрей Бабиш напусна премиерския пост след изборите през 2021 г., губейки с минимална разлика от партията на сегашния премиер Петр Фиала и нейните съюзници.

Заключението на съда подсигурява зелена светлина за успех да президентските избори тази седмица. "Решението на независим съд трябва да се уважава. Всички са си изградили мнение за случая, който е следен от обществеността в продължение на много години," коментира министър-председателят и политически опонент на Бабиш Петр Фиала.

Според проучванията на общественото мнение Бабиш е един от тримата фаворити в изборите, чийто първи тур се провежда в петък и събота (с 26.5% по последното проучване на общественото мнение, проведено от Ipsos и Median ). Конкурентите му в надпреварата са пенсионираният генерал Петър Павел (с 20% от гласовете) и бившият ректор на университет Данусе Нерудова (с 30%), като и двамата са подкрепени от сегашното коалиционно правителство.

Президентът получава юридически имунитет по време на петгодишния мандат. Тъй като Бабиш е изправен пред други разследвания за измами, "той иска да си купи пет години, за да не бъде в затвора, което не е правилната причина да иска президентството", коментира основният му опонент Нерудова в интервю.

Вероятно е да се стигне до балотаж на 27-28 януари. Но дори да бъде на балотаж, борбата за президентското място ще е тежка за Бабиш, защото изборите в два тура в Чехия създават възможност за основните му съперници да се обединят, за да спечелят на балотажа.

Ако бившият премиер все пак спечели изборите, се очаква да влезе в сблъсък с центристкото правителство, което той обвинява за подхранвания от инфлацията икономически спад. При такъв сценарий "той може да направи живота на правителството доста труден", коментира Петр Юст, ръководител на катедрата по политически науки в Метрополитен университет в Прага пред Financial Times. Какъвто и да е резултатът, добавя Юст, "имаме водещи кандидати, които биха могли да възприемат ролята на президент по много активен и силен начин".

Въпреки че чешките президенти не участват в изпълнителна власт, те имат важна политическа роля, тъй като назначават министър-председатели, членове на борда на централната банка и съдии в Конституционния съд. Напускащият президент Милош Земан използва десетилетието си на поста "да прегърне" Русия и Китай за ключови съюзници. 78-годишният Земан, който успешно провали няколко опита за импийчмънт, подкрепи Бабиш в надпреварата за негов наследник.