🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русия и Украйна постигнаха споразумение относно зърното

Турция ще проверява дали корабите се използват за пренос на оръжия

Преговорите в Анкара дадоха резултат и Русия и Украйна постигнаха споразумение за доставки на блокираното зърно
Преговорите в Анкара дадоха резултат и Русия и Украйна постигнаха споразумение за доставки на блокираното зърно
Преговорите в Анкара дадоха резултат и Русия и Украйна постигнаха споразумение за доставки на блокираното зърно    ©  Reuters
Преговорите в Анкара дадоха резултат и Русия и Украйна постигнаха споразумение за доставки на блокираното зърно    ©  Reuters

Руските дипломати и украинските им колеги са постигнали споразумение относно подновяването на доставките на зърно. Това обяви говорител на турското правителство, запознат с развоя на преговорите. Сделката ще бъде обявена в петък, като единствено евентуални сериозни несъгласия, които възникнат в последния момент, биха попречили на завършването на споразумението, пише Politico.

Новината идва след няколко дни на преговори в Анкара, като турският президент Реджеп Тайип Ердоган дори се срещна директно с руския си колега Владимир Путин, макар и това да се случи в Техеран. Според източници на Financial Times турският главнокомандващ, както и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш са имали ключова роля за завършването на сделката.

Съгласно договорката товарните кораби, които пътуват от и до украинските пристанища, ще бъдат проверявани на места за наблюдение в Турция, за да се гарантира, че плавателните съдове не се използват за пренос на оръжия. Това е едно от големите притеснения на Москва, като беше и една от причините разбирателството да се забави толкова. Трета държава извън НАТО - все още да няма яснота коя точно - ще се грижи за предоставянето на изчистен от мини път за корабите.

Според споразумението Русия няма да може да атакува товарните кораби, но украински представители са изразили сериозни съмнения относно сигурността и руските действия. "Всеки е наясно, че нещо може да се обърка", казва пред Financial Times украински служител, близък до преговорите.

Говорителят на украинското външно министерство Олех Николенко заяви, че украинската страна ще "подкрепи само онези решения, които ще гарантират сигурността на южните райони на Украйна, силната позиция на украинските въоръжени сили в Черно море и безопасния износ на украински селскостопански продукти на световните пазари".

Украйна има сериозни притеснения относно това да не стане уязвима на атаки, в случай че премахне мините, които защитават нейните пристанища, но също така блокират достъпа на корабите до морето. За да сключи сделка, Украйна казва, че Русия трябва да предостави гаранции, че няма да удари пристанищата или корабите със зърно, когато започнат да работят отново.

Същата позиция зае и Вашингтон, като говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс заяви, че ще е нужно следене за спазване на договорените условия. "Ние приветстваме обявяването на това споразумение по принцип, но това, върху което се фокусираме сега, е да държим Русия отговорна за прилагането на споразумението и за това да позволява на украинското зърно да стигне до световните пазари. Факт е, че към днешна дата Русия използва храната като оръжие по време на този конфликт", заяви Прайс, цитиран от Politico.

Около 750 хил. души в Етиопия, Йемен, Южен Судан, Сомалия и Афганистан в момента са изложени на риск от глад. Поскъпването изостря проблемите, започнали с ковид пандемията, и увеличава вероятността от размирици в най-силно засегнатите страни. Настоящата криза с храните ще заличи напредъка на международната общност от последните десетилетия за справяне с недохранването. Още през 2021 г. броят на хората, изпитващи недостиг на храна, е скочил до 900 млн., което е най-високото ниво от началото на века, показват данни на МВФ.