🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Украйна събира сили за щурм на Херсон

Русия може по-скоро да унищожи града, отколкото да го загуби

Отвоюването на Херсон би било голям успех за Украйна, особено предвид неуспехите в Донбас
Отвоюването на Херсон би било голям успех за Украйна, особено предвид неуспехите в Донбас
Отвоюването на Херсон би било голям успех за Украйна, особено предвид неуспехите в Донбас    ©  Reuters
Отвоюването на Херсон би било голям успех за Украйна, особено предвид неуспехите в Донбас    ©  Reuters

Обстрелът в Николаев, Южна Украйна, е безмилостен. За петте месеца от началото на войната само 21 дни са минали без руски бомби, казва кметът Александър Сенкевич. Повече от половината жители на града (които наброяват 480 хил. преди войната) са избягали. След като основните тръбопроводи са разрушени, градът получава вода от близкия естуар на река Южен Буг. Водата не е безопасна за къпане, камо ли за пиене, казват местните. Най-малко 7800 сгради са повредени, твърди губернаторът Виталий Ким, застанал пред бившия си щаб. Сградата беше разрушена наполовина от руски въздушен удар през март, при който загинаха 37 души.

Оптимизъм във въздуха

Но все пак се усеща някакъв оптимизъм във въздуха. Южно от Николаев украинската офанзива за връщането на Херсон, най-големият град, превзет от руските сили от началото на инвазията, набира скорост. Украинските войски са на по-малко от 30 км от града. На 27 юли техните доставени от САЩ ракетни системи за многократна употреба, известни като HIMARS, поразиха главния мост, който Русия използва, за да изпраща войски и доставки в Херсон от Крим, втората подобна атака от няколко седмици.

Подобни удари унищожиха руските складове за боеприпаси близо до Херсон, както и редица ракетни батерии С-300, които Русия използва, за да атакува Николаев. Обстрелът с дронове и артилерия също превърна десетки руски щурмови хеликоптери в метален скрап на летище в Чернобаевка, северно от Херсон. "Имаме волята и оръжията да си върнем Херсон", казва Виталий Ким.

В същото време властите в Николаев трябва да се борят с руски информатори, включително такива, които споделят данни за украински дислокации във и около града. Руснаците им плащат само 1500 гривни (40 долара), когато изпращат информация, казва Ким. Губернаторът обяснява, че може да наложи денонощен вечерен час, за да се опита да отсее сътрудниците на Москва.

Какво трябва да се случи

За да си върнат Херсон, казва военният анализатор Олег Жданов, украинците ще трябва да продължат да удрят вражеските бази, да прекъснат линиите им за доставки и да изтласкат руските войски обратно към бреговете на Днепър. Това вече не изглежда пресилено. Благодарение на HIMARS нито една от руските линии за доставка до Херсон не е в безопасност от украински ракети. Жданов смята, че украинците може да успеят да си върнат Херсон след няколко седмици. Много зависи и от ситуацията в Донбас на изток. Ако руската офанзива там спре, Украйна може да успее да изпрати подкрепления на юг.

Украинските войски, завърнали се от Херсонския фронт, са по-малко оптимистични. Казват, че моралът се подобрява, но се оплакват от липсата на системи за противовъздушна отбрана, артилерия и боеприпаси. "Имаме много цели, но можем да изберем само една от десет, казва резервист, който се възстановява в болница в Николаев. Така че избираме най-голямата."

Отвоюването на Херсон би било голям успех за Украйна, особено предвид неуспехите в Донбас. Това също така би поставило украинците в позиция да си върнат районите, свързващи континенталната част на страната и Крим, окупирани от Русия от 2014 г. Друга награда е язовирът в Нова Каховка, на около 60 км източно от Херсон, от който Крим зависи за своето водоснабдяване.

Отпор от Москва

Русия няма да се откаже лесно от Херсон. Според британското министерство на отбраната армията е засилила отбранителните си позиции в цялата южна част на Украйна. Русия също, изглежда, проправя пътя за анексиране на региона чрез фиктивни референдуми, които ще бъдат организирани през септември. Външният министър Сергей Лавров каза на 20 юли, че Херсон, Запорожие "и редица други територии" скоро ще могат "да определят съдбата си независимо". Украинците се страхуват, че Владимир Путин би предпочел да превърне Херсон в руини, отколкото да изостави града.

В Николаев Людмила, пенсионерка на около 60 години, приготвя супа под звуците на сирени за въздушна тревога. Тя и съпругът й прекарват до два часа всеки ден на опашка, за да си налеят вода от кладенец, казва тя. Никой вече не помръдва, когато руските ракети започнат да летят отгоре - по-важно е да не загубиш мястото си на опашката. Но напоследък хората стават малко по-обнадеждени. "Всички чакат да превземем Херсон, казва тя, така че бомбардировките ще спрат."

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар