🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия си осигурява втечнен газ на фона на заканите на Русия за покачване на цените

Берлин сключи споразумение с доставчици, които да осигурят количества за два плаващи терминала

Германският канцлер Олаф Шолц се опитва да осигури газови доставки и от Канада.
Германският канцлер Олаф Шолц се опитва да осигури газови доставки и от Канада.
Германският канцлер Олаф Шолц се опитва да осигури газови доставки и от Канада.    ©  Reuters
Германският канцлер Олаф Шолц се опитва да осигури газови доставки и от Канада.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Uniper обяви, че ще закупи 35% от необходимите обеми газ, докато RWE и EnBW/VNG ще допринесат съответно с 35% и 30%.
  • Според "Газпром" цените могат да надхвърлят 4000 долара за 1000 куб. метра тази зима.
  • Плаващите терминали са предвидени като временна мярка, докато Германия построи постоянни газови терминали.

Германия сключи споразумение с големи вносители да поддържат напълно снабдени два плаващи терминала за втечнен природен газ (LNG) от тази зима в опит да намали зависимостта си от руските доставки. Москва предупреди, че рекордните цени на суровината могат да продължат да се покачват с още 60% до края на годината.

Русия е основен фактор за продължаващата енергийна криза в Европа, която се задълбочи след инвазията на Москва в Украйна в края на февруари. Преди войната Москва осигуряваше около 40% от газовите нужди на Европа, но намали доставките по "Северен поток 1", като се оправда с проблеми с оборудването, които са резултат на ограничения достъп на руските компании до резервни части. Според Берлин обаче целта на Кремъл е да изнудва Европа.

С оглед на потенциални заплахи Русия напълно да спре вече намалените доставки по "Северен поток 1", Германия, която е най-зависимата от от руския газ европейска икономика, вече търси алтернативни доставчици и се подготвя за ограничения, ако такива бъдат необходими, пише Reuters.

Съгласно меморандума за разбирателство с германската компания за комунални услуги - Uniper, два плаващи терминала за съхранение и регазификация в Брунсбютел и Вилхелмшафен ще бъдат захранвани от тази зима до март 2024 г. Другите доставчици ще бъдат RWE и EnBW/VNG. Германският министър на икономиката Роберт Хабек каза, че това е част от усилията на страната да се справи с изнудването на Владимир Путин, като се очаква това да подпомогне на Германия да изгради стабилна и устойчива енергийна инфраструктура.

Плаващите терминали са предвидени като временна мярка, докато Германия построи постоянни газови терминали - такива, които ще служат за получаване на газ от цял свят, заменяйки руския, доставян по "Северен поток 1".

Заканата на "Газпром"

Енергийната криза може да се влоши през зимата, което да доведе до ново поскъпване на природния газ, който сега струва 226 евро на мегаватчас при около 46 евро година по-рано. Руският газов монополист "Газпром" се превърна в енергийното оръжие на Москва срещу Европа. В началото на миналата седмица от компанията предвидиха, че цените могат да се повишат с 60% от настоящите нива. А потърпевшите от новото поскъпване ще бъдат европейските потребители. Според "Газпром" цените могат да надхвърлят 4000 долара за 1000 куб. метра тази зима спрямо сегашните 2500 долара.

Първият удар беше усетен от Uniper, която поради намалени доставки и високи цени трябваше да бъде спасена от правителството от фалит и получи финансиране от 15 млрд. евро.

Преди кризата Германия получаваше голяма част от газа си от Русия чрез газопровода "Северен поток 1". Според данни от Reuters по тръбопровода са доставяни 55 млрд. куб. метра годишно за Германия и други страни, но сега работният му капацитет е 20%.

Москва обвинява за намалените доставки забавените ремонти поради санкции или дефектно оборудване.

Има решение на проблема

Но решение за проблема на Германия вече съществува. Норвегия към момента покрива 30% от германските енергийни нужни според вестник Zeit. Въпреки че износът не е нараснал значително - едва 6%, норвежкият премиер Йонас Гар Стьоре е заявил, че страната му ще приоритизира компенсирането на европейските страни пред петролните си интереси. Освен доставките от Норвегия, използвайки двата терминала до Брунсбютел и Вилхелмшафен, Германия ще може да получава до 12.5 млрд. куб. метра втечнен природен газ годишно, което се равнява на около 13% от потреблението в страната през 2021 г. според данни на изследователската фирма Enerdata.

Другият потенциален доставчик е Катар - основен производител на газ, но преговорите все още не са приключени. По думите на икономическия министър споразуменията ще зависят от предложените цени, но засега няма конкретна информация.

Uniper обяви, че ще закупи 35% от необходимите обеми газ, докато RWE и EnBW/VNG ще допринесат съответно с 35% и 30%.

Освен ограничените доставките през "Северен поток 1" руските доставки през Украйна също бяха намалени. "Газпром" обяви, че износът й е намалял с повече от една трета до 78.5 млрд. куб.м между 1 януари и 15 август, а производството - с 13.2% до 274.8 млрд. куб.м в сравнение с предишната година.

"Става дума за много бърза замяна на част от липсващия газ от Русия", обяснява главният търговски директор на Uniper Ник ден Холандер.

Въпреки тези проблеми газовите хранилища в Германия вече са запълнени на 77% и ще достигнат 95% до началото на ноември.

Берлин намалява ДДС върху газа до март 2024 г.

Германия ще намали ДДС върху газа от 19 на 7%, за да облекчи гражданите, които от октомври започват да плащат високите цени на горивата. То ще важи за същия срок - октомври 2022 - март 2024 г., в който правителството се съгласи и домакинствата да поемат част от поскъпването и по този начин да облекчат бизнеса. Според изчисленията заради новите цени на газа едно средностатистическо семейство с две деца, което харчи 16 хил. киловатчаса за една година, ще трябва да плати 400 евро повече за газ. В същото време заради по-ниския ДДС това семейство ще намали сметката си с 480 евро. Така в крайна сметка домакинствата ще получат малко по-евтин газ от времето преди повишаването на цените. Първоначално Германия поиска да премахне изцяло ДДС върху газа до март 2024 г., но ЕС не позволи тази мярка.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 6

    Много добра новина! Ако Германия се измъкне от зависимостта към Газпром, цяла Европа ще бъде спасена, защото газовата война се води предимно между Русия и Германия, която беше най-големият потребител на руски газ. А нашите национални предатели се готвят да преговарят с Газпром - за какво , бе?!

    Нередност?
  • 2
    crusible avatar :-|
    crusible
    • + 2

    Германците ще го измислят! Да, ще им е трудно за кратко, но после ще са добре.

    Щом те го могат, ние със нашите смешни 3 млрд, куб. потребление би следвало да го направим още по-лесно. И не, драмата не е, че служебното правителство иска да поднови работата с Газпром, а че е много вероятно умишлено да саботират другите опции за доставка.

    Нередност?
Нов коментар