🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия намалява потреблението на газ заради шантажа на Русия

Правителството прие мерки за ограничаване на щетите от намалените доставки

Според министъра на икономиката Роберт Хабек изпълнението на мерките може да спести на домакинствата, компаниите и публичния сектор около 10.8 млрд. евро за две години
Според министъра на икономиката Роберт Хабек изпълнението на мерките може да спести на домакинствата, компаниите и публичния сектор около 10.8 млрд. евро за две години
Според министъра на икономиката Роберт Хабек изпълнението на мерките може да спести на домакинствата, компаниите и публичния сектор около 10.8 млрд. евро за две години    ©  Reuters
Според министъра на икономиката Роберт Хабек изпълнението на мерките може да спести на домакинствата, компаниите и публичния сектор около 10.8 млрд. евро за две години    ©  Reuters

Германия одобри пакет от енергоспестяващи мерки за зимата, които ще ограничат използването на осветление и отопление в обществени сгради. Правителството на канцлера Олаф Шолц има за цел да намали потреблението на газ с 2% чрез новите правила. Министърът на икономиката Роберт Хабек каза, че изпълнението на мерките може да спести на домакинствата, компаниите и публичния сектор около 10.8 млрд. евро за две години. Това е част от усилията за намаляване на зависимостта на страната от руски газ. Преди Русия да нахлуе в Украйна, Германия получаваше 55% от газа си от Русия, но сега делът е 35% и обеща да прекрати напълно вноса. Въпреки това страната остава огромен пазар за Москва и плати почти 9 млрд. евро за руски нефт и газ през първите два месеца на войната, пише BBC.

Русия също така намали потоците газ през ключовия тръбопровод "Северен поток 1" до Германия до 20% от капацитета, което поражда опасения, че може да спре напълно доставките тази зима. Министърът на икономиката заяви, че страната му иска да се освободи "възможно по-бързо от хватката на руския внос на енергия". Но добави: "Като цяло [новите] мерки спестяват енергия. Но не до такава степен, че да можем да седнем и да кажем: "Сега ще стане."

Мерките

От септември обществените сгради, с изключение на такива като болници, трябва да се отопляват до максимум 19 градуса, като отоплението може да бъде изключено напълно във входове, коридори и фоайета. Обществените паметници и сгради също няма да бъдат осветени по естетически причини, а на компаниите може да бъде забранено да поддържат магазините си осветени през нощта. Отоплението на частните басейни също може да бъде забранено. Берлин също така ще даде приоритет на превоза на товари с въглища и петрол пред пътническите пътувания по железниците, което означава, че пътниците ще трябва да чакат.

В момента имаме ситуация на недостиг на жп релси, каза министърът на транспорта Фолкер Висинг. "Това означава, че ако временно са необходими допълнителни превози на гориво, ще трябва да ги приоритизираме."

Германия също така планира да проведе рекламни кампании, за да стимулира гражданите да намалят потреблението си. На фона на опасенията за зимния недостиг страната изгражда два терминала за втечнен природен газ на брега на Северно море, за да подобри съхранението.

Повечето държави от Европейския съюз се ангажираха доброволно да намалят използването на газ с 15% тази зима - въпреки че това ще стане задължително, ако има сериозен недостиг. Испания вече въведе правила, ограничаващи използването на климатици и температурите за отопление в обществени и големи търговски сгради, тъй като се стреми да пести енергия. Министърът на енергетиката на Швейцария каза, че "със сигурност ще има смисъл" страната да се приведе в съответствие с плана на ЕС, за да предотврати енергийна криза. Швейцарският енергиен регулатор също препоръча на домакинствата да се запасят със свещи в случай на спиране на тока, причинено от намаление на руските доставки. Страната също така ще се опита да приложи план за спиране на отоплението в обществените сгради.

Готовност за национализация на "Газпром Германия"

В условията на газова криза правителството на Шолц е създало холдингова компания, която да направи евентуална национализация на "Газпром Германия". За това съобщи в. Welt am Sonntag, цитиран от Reuters. Дружеството беше поделение на "Газпром", от което руският газов монополист се отказа през април. Тогава германският енергиен регулатор обяви, че ще администрира "Газпром Германия" - компания за търговия, съхранение и пренос на газ, в интересите на страната и Европа.

Създаденото холдингово дружество "Осигуряване на енергия за Европа" е отговорно за инвестициите на компанията, пише вестникът, като се позовава на правителствен документ. В него се казва, че целта на дружеството е "да гарантира сигурността на доставките в енергийния сектор". Целта също така е "придобиването, държането и управлението на инвестициите на компанията". От Министерството на икономиката са обявили, че са информирани за съществуването на холдинговата компания, както и че създаването й е било предпазна мярка за възможно преструктуриране. "Това е изключително единствено предпазваща институция, която в момента съществува само като корпоративна правна обвивка", е обяснил говорител на министерството за германския вестник.
Все още няма коментари
Нов коментар