Само "Демократична България" и "Продължаваме промяната" се обявиха срещу връщането на "Газпром"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов едновременно нападна ПП за прекратения от "Газпром" договор и поиска 100% диверсификация

Лидерите на ПП и ДБ при подписването на коалиционното споразумение за управлението на кабинета "Петков", който беше свален с внесен от ГЕРБ вот на недоверие
Лидерите на ПП и ДБ при подписването на коалиционното споразумение за управлението на кабинета "Петков", който беше свален с внесен от ГЕРБ вот на недоверие
Лидерите на ПП и ДБ при подписването на коалиционното споразумение за управлението на кабинета "Петков", който беше свален с внесен от ГЕРБ вот на недоверие    ©  ''Продължаваме промяната''
Лидерите на ПП и ДБ при подписването на коалиционното споразумение за управлението на кабинета "Петков", който беше свален с внесен от ГЕРБ вот на недоверие    ©  ''Продължаваме промяната''
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ден след като служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви преговорите с "Газпром" за "вече неизбежни", се оформи и очакваното разделение между партиите по въпроса за доставките на руски газ.

В момент, когато държавите в ЕС търсят начини да заместят руския газ с алтернативни доставки, в понеделник служебното правителство на Румен Радев обяви курс към преговори с Москва, след като преди това се отказа от шест от договорените от редовното правителство на Кирил Петков седем танкера с втечнен газ.

ПП: Преговорите с "Газпром" са безсмислени

Очаквано от "Продължаваме промяната" изразиха недоумение защо договорени количества американски газ са били отказани, след като капацитетът на гръцкия терминал в Ревитуса ще бъде почти удвоен до края на август. А междувременно и гръцкият премиер Мицотакис потвърди слотовете за България.

"Беше ни представено едно-единствено решение, а именно "Газпромекспорт". Разговори с "Газпромекспорт" са водени многократно и от редовния кабинет, но това не даде резултат. Най-вероятно няма да даде резултат и сега, а зимният отоплителен сезон предстои", коментира Радослав Рибарски от ПП, който беше шеф на енергийната комисия в парламента.

ДБ: Служебното правителство продава България

Също очаквано "Демократична България" разпространи позиция, с която се обяви категорично против връщането на руския газов доставчик. "Служебното правителство продава България, като неотклонно се опитва да върне страната в зависимост от Кремъл. Със съзнателно "пропускане" на възможности да осигури газови доставки от други източници, включително и вече договорени, кабинетът "Донев" използва най-ефективното оръжие - страха и манипулацията, за да убеди обществото в неизбежността на завръщането към "Газпром", се казва в позицията на обединението.

"Кабинетът "Донев" се доказа като основно оръжие на Кремъл в хибридната война в България и авангард във войната на Путин с демократичния свят", заявяват от ДБ, които призоваха членовете и симпатизантите си да подкрепят протеста #ГAZwithme на 24 август (сряда) от 18 ч. пред президентството.

От ДБ за пореден път посочват, че твърденията за по-евтин руски газ са неверни. "От нахлуването на руските войски в Украйна Путин шантажира европейските страни с пускането и спирането на газ, с което доказа, че Кремъл не е надежден партньор, за какъвто петата колона на руските интереси претендира", заявят оттам.

БСП: "Газпром" е гаранция за сигурност и предвидимост

С позиция излезе и социалистическата партия, която въпреки търканията си с президента Радев приветства възобновяването на преговорите с руския държавен монополист.

"Още през април предвидихме задаващата се криза с доставките на газ и последиците от нея. Тогава заявихме ясна позиция, която последователно поддържаме и днес: трябва да се възстановят преговорите с "Газпром". Трябва да гарантираме стабилност, сигурност и предвидимост на икономиката и хората", се казва в позиция на левицата.

От БСП коментират, че те също са за диверсификация на доставките, но на този етап алтернативните не осигуряват нужните количества и са прекалено скъпи за българската икономика и домакинствата.

Борисов: Договорът с "Газпром" да си върви до диверсификацията

На специална пресконференция във вторник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази подобни на позицията на БСП виждания. По думите му договорът с "Газпром" трябва да си "върви до 31 декември", а през това време правителството да договори доставки от САЩ, "да се разговаря с Ердоган и да се запазят слотове". "Така след Нова година да има пълна диверсификация", каза той.

В нападките си срещу "Продължаваме промяната" и намигането към президента Радев с повтарянето на репликата му за "хаоса и разрухата" лидерът на ГЕРБ отново подмени истината. "Имаш действащ договор на възможно най-добрата цена, влизаш в него и го разтуряш", каза Борисов обратно на факта, че "Газпром" еднолично прекрати доставките по действащия договор въпреки направените от България плащания по него.

След атаката срещу ПП Борисов призова ГЕРБ и "Демократична България" да се обединят около проектозакон за 100% диверсификация, каквото и да значи този израз. Това според него можело да се поеме като ангажимент чрез документ между двете формации. "Хайде такъв документ да направим", призова Борисов. "Ето, евроатлантически ориентирани пращаме Теменужка, Делян. Подписваме го и това ще е първият законопроект. Ама да пишат и ГЕРБ отгоре, не само те да излизат убедени евроатлантици", каза бившият премиер.

ДПС досега не излязоха с официално позиция за решението на служебния кабинет за възобновяването на преговорите с "Газпром", но в излязло в същия ден интервю в "Труд" лидерът Мустафа Карадайъ заявява, че цел №1 и на служебния кабинет, и на следващото правителство трябва да е гарантирането на газ на достъпни цени за хората и бизнеса.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 3
    • + 3

    Нормално , има посредници да хранят ...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 5

    Не се среща често работодатели и синдикати да са не едно мнение и е нормално, защото едните защитават интересите на капитала, а другите на наемния труд, които по дефиниция се разминават.

    Но всички до една (!) работодателски организации и двата регистрирани синдиката в БГ бяха единодушни, че правителството трябва да П Р Е Г О В А Р Я с Газпром за възстановяване доставките на газ по изтичащия та 31.12 договор за цени, които да по-ниски от тези на американския LNG и биха били спасителни за българската индустрия. И за запазването на работните места.

    Да П Р Е Г О В А Р Я!

    Което изгонените от управлението ПП/ДБ ревниво и безалтернативно отчетоха като поредно руско робство...

    А може би четиримата от снимката (апропо, къде е екологът Панев?) се притесняват от преговори, защото на тях ще стане видно, че руската страна може да предяви претенции по договора за пропуснати ползи за гарантираните, но неплатени доставки за досегашните 4 месеца, които на своя глава Кироасен спряха, неплащайки?

    Азбучна истина е, че коалиционното правителство, същностна част т което бяха ПП и ДБ, предпочете Булгаргаз да купува газпромския газ през посредници, което му вдига цената с 30%.

    P.S. Капитал, изгради име като седмичник с бизнес ориентация.
    Беше.
    Вече е неприкрит партиен орган на ДБ и холограмата му ПП.
    Нещо като неолиберално Работническо дело, което в същата стилистика лепва ухилени снимки на "първите държавни и партийни ръководители".
    Неизтребим е този комунизъм!

    Нередност?
  • 3
    ucy46372929 avatar :-|
    Калоян Андонов
    • - 3
    • + 2

    Тия четиримата соросоида нямат акъл дори колкото да не се подредят като аптекарски шишета 😀

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 3
    • + 2

    Опичайте си акъла, хора! Казвам го и на националните предатели и на тези, на които им предстои да гласуват.

    Нередност?
  • 5
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 3
    • + 4

    Политически шум от ПП и ДБ се вдига единствено около руския газ, а не и около дизела и бензина. Защо? Защото газът е повече или по-малко абстрактен за българина. От цените пъшка индустрията. Какъв процент домакинства са газифицирани, та да ги удари директно?
    В същото време България е почти 100% зависима от руския петрол. Но за това пичовете от снимката дума не обелват.
    Защо не затворят руския Лукойл?
    Ами защото цените и опашките по бензиностанциите ще ги пометат веднага и завинаги.
    Затова лицемерният: без руски газ можело, а без руски бензин видимо не може.
    Политически клоуни!

    Нередност?
  • 6
    army avatar :-|
    army
    • - 2
    • + 1

    Само не мога да разбера Демократична България за БСП ли са или против "Газпром"?

    Нередност?
  • 7
    buzanka avatar :-|
    buzanka
    • - 3
    • + 1

    ДБ все да са контра, ама реално им разбира главата какво трябва и какво не трябва да се прави.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Бизнесът громи политкомисар(к)ите: Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал:
    "Хората се подвеждат, защото ги лъжат. Безогледно. От всякакви чужди фондации и грантополучатели отново слушаме колко евтин е американският газ и защо сме ги отказали тези оферти."

    https://epicenter.bg/article/Vasil-Velev--Grantopoluchateli-lazhat-bezogledno-za-evtiniya-amerikanski-gaz/291148/11/0

    Грантополучатели? По-известни са като грантаджии - чантаджии в зелено.

    Нередност?
Нов коментар