🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европа ще бъде засегната от нови съкращения на руските енергийни доставки

Причината е повреда на тръбопровод, пренасящ петрол от Казахстан през Русия

От CPC коментират, че са прекратили товаренето от своите точки за акостиране SPM-1 и SPM-2 поради повреда
От CPC коментират, че са прекратили товаренето от своите точки за акостиране SPM-1 и SPM-2 поради повреда
От CPC коментират, че са прекратили товаренето от своите точки за акостиране SPM-1 и SPM-2 поради повреда    ©  Reuters
От CPC коментират, че са прекратили товаренето от своите точки за акостиране SPM-1 и SPM-2 поради повреда    ©  Reuters
Темата накратко
  • CPC (Каспийският тръбопроводен консорциум) обработва около 1% от глобалния петрол, а най-голям акционер е руската компания "Транснефт".
  • Износът от две от трите му точки за акостиране на терминала в Черно море е бил прекратен.
  • Повредата, докладвана от оператора на тръбата в понеделник, увеличи притесненията сред европейските лидери.

Европа ще бъде засегната от нови съкращения на енергийните доставки заради повреда на тръбопровод, пренасящ петрол от Казахстан през Русия. Повредата, съобщена от оператора на тръбата в понеделник, увеличи притесненията сред европейските лидери на фона на задълбочаваща се газова криза, пише Reuters. CPC (Каспийският тръбопроводен консорциум), който обработва около 1% от глобалния петрол и чийто най-голям акционер е руската компания "Транснефт", заяви, че износът от две от трите му точки за акостиране на терминала в Черно море е бил прекратен.

Доставките на природен газ от Русия за Европа са намалели с около 75% на годишна база, а миналата седмица "Газпром" съобщи за непланирана поддръжка на газопровода "Северен поток 1". Западните правителства обвиняват Москва, че ограничава енергийния внос заради санкциите, наложени след руската инвазия в Украйна. Кремъл отрича тези твърдения и прехвърля вината върху самите санкции и върху технически затруднения.

Каква е повредата

Операторът на украинската газопреносна система обяви, че той и полската газопроводна система разполагат с капацитета да доставят руски газ в Европа, като така компенсират спирането на "Северен поток". От "Газпром" не отговарят на журналистически въпроси дали смятат да увеличат газовия износ чрез други канали.

От CPC коментират, че са прекратили товаренето от своите точки за акостиране SPM-1 и SPM-2 поради повреда в "точките на закрепване на подводните ръкави към плавателните резервоари". Това означава, че товаренето се извършва само от SPM-3 и съответно заявките за петрол трябва да бъдат намалени.

CPC казва, че планира да подмени частите на двата засегнати SPM, но консорциумът не се ангажира със срокове. Източници на Reuters посочват, че един SPM може да обслужва по-малко от 70% от нормалния капацитет на терминала, което може да принуди Казахстан, използващ CPC като основен маршрут за петролен износ, да намали добива.

Прекъсванията в процеса не са за първи път

През пролетта Казахстан трябваше да намали производството на петрол, след като CPC спря товаренето от два SPM поради повреда. Освен това CPC е съкращавал износа в няколко други случая през последните шест месеца. Тези прекъсвания в процеса накараха някои петролни производители да преговарят за алтернативни канали за доставка.

Доставките на природен газ от Русия за Европа са намалели с около 75% на годишна база

От американската енергийна корпорация Chevron обаче посочват: "CPC е ключов експортен маршрут, за да може производството на суров петрол от Казахстан да достигане международните пазари. Много страни разчитат на тази важна транспортна система за своята енергийна сигурност."