Банки и търговци спират работа с индийската Nayara Energy заради връзки с "Роснефт"

Компанията е увеличила печалбата си заради покупките на руски петрол, но губи партньори

Nayara е важен купувач на руски петрол, който придобива с отстъпка, тъй като западните компании избягват да сключват сделки
Nayara е важен купувач на руски петрол, който придобива с отстъпка, тъй като западните компании избягват да сключват сделки
Nayara е важен купувач на руски петрол, който придобива с отстъпка, тъй като западните компании избягват да сключват сделки    ©  Reuters
Nayara е важен купувач на руски петрол, който придобива с отстъпка, тъй като западните компании избягват да сключват сделки    ©  Reuters

Много световни банки и търговци на петрол са спрели да работят с индийската рафинерия Nayara Energy, която е партньор на руската енергийна компания "Роснефт", тъй като се притесняват от западни санкции. Това казват пред Reuters двама анонимни източници. Руската енергийна компания притежава около 49% от Nayara, която е втората по големина частна индийска рафинерия, а Kesani Enterprises Co Ltd, консорциум, ръководен от Trafigura Group и руската UCP Investment Group, държи 49.13%.

По думите на източниците на агенцията повечето търговски компании, включително Vitol и Glencore, както и производители от Канада, Латинска Америка и Европа отказват да продават директно суров петрол на Nayara. Те добавят, че сега Nayara е зависима от държавни производители от Близкия изток, китайски търговци, компании, доставящи руски петрол, както и от местни производители на суров петрол за своята рафинерия Vadinar в западния щат Гуджарат, която произвежда 400 хил. барела дневно. "За компанията става все по-трудно", казва един от източниците и добавя, че тя не е в състояние да хеджира. Сред компаниите, които са отказали да сключат сделки с Nayara, са Phillips 66, Occidental Petroleum Corp, Cepsa, Equinor, Gunvor, Koch, Petrogal, Respsol, Shell, Suncor Energy, Ecopetrol и TotalEnergies, съобщава вторият източник.

Сред банките и другите фирми, които са отказали да работят по нови хеджиращи позиции за Nayara, са Citigroup, Morgan Stanley, BNP Paribas, JPMorgan, френската Engie, както и основните банкови звена на Mitsubishi UFJ Financial Group и Sumitomo Mitsui Financial Group, добавят те.

Търговските дружества, компаниите и банките или са отказали да коментират, или не са отговорили на запитванията за коментар на Reuters. Nayara, която осигурява 8% от капацитета за рафиниране в Индия, е заявила, че има дългогодишни отношения с доставчиците си, работи с разнообразни доставчици и има подходящи договори за закупуване на суров петрол. "Освен че спазваме дългосрочните и по-краткосрочните договори, нашите доставчици предлагат, а ние вземаме суров петрол на спот база при конкурентни условия", казва тя в изявление.

Рекордни печалби

Nayara е важен купувач на руски петрол, който придобива с отстъпка, тъй като западните компании избягват да сключват сделки. По-голямото потребление на руски суров петрол, както и по-добрите маржове на рафинираните продукти са помогнали на рафинерията да отчете рекордни печалби за периода април - юни от 35.6 млрд. индийски рупии (446 млн. евро). Добрите резултати обаче прикриват опасения относно оперативната ѝ бизнес среда, съобщава Reuters.

Някои чуждестранни банки, както и индийската HDFC Bank са спрели да предлагат търговски кредити за внос на петрол, съобщиха банкови и индустриални източници пред Reuters през април. Индийската рейтингова агенция CARE Ratings също е поставила дългосрочните рейтинги на Nayara в режим "кредитно наблюдение с негативни последици" поради санкциите срещу Москва.

Някои от висшите ръководни служители на Nayara, включително главният финансов директор, са напуснали компанията, след като западните държави са започнали да налагат санкции на Русия. Компанията не е представила подробности за причините за напускането.