Руският износ на петрол към Европа бързо се увеличава

Забраната на ЕС за внос на нефта по море трябва да влезе в сила през декември

Най-голямото увеличение на вноса на руски петрол е било за Средиземноморския регион
Най-голямото увеличение на вноса на руски петрол е било за Средиземноморския регион
Най-голямото увеличение на вноса на руски петрол е било за Средиземноморския регион    ©  Reuters
Най-голямото увеличение на вноса на руски петрол е било за Средиземноморския регион    ©  Reuters

Руският морски износ на суров петрол за Европа през миналата седмица е достигнал до най-високите си нива от април насам, показват данни на Bloomberg. За този период Русия е изнасяла по 3.41 млн. барела дневно в сравнение с 3.24 млн. барела за предходната седмица, приключила на 12 август. Цялото увеличение на износа е отишло към Европа, като доставките за клиенти от Средиземноморието, Северна Европа и Черноморския регион са нараснали до 1.55 млн. барела дневно, докато този към Азия е спаднал до 1.71 млн. барела.

Най-голямото увеличение на вноса на руски петрол е било за Средиземноморския регион, където доставките са се увеличили от около 750 хил. до 890 хил. барела дневно. Най-големи получатели са Италия и Турция, които за миналата седмица са внесли съответно близо 530 хил. барела и 340 хил. барела дневно. Единствените държави от Северна Европа, които през изминалата седмица са получили руски петрол, са Нидерландия и Полша със съответно около 320 хил. и 80 хил. барела дневно. България и Румъния са получили 130 хил. и 125 хил. барела. От началото на следващата година ще влезе в сила ембаргото за внос на петрол по море от Русия, което кара редица компании да се запасят със суровината.

По-малко за Азия

В същото време износът на руски петрол към азиатските страни е спаднал до най-ниската си стойност от април насам, когато е достигнал до 2.15 млн. барела. Вносът в Китай остава същият като седмицата, приключила на 12 август - 810 хил. барела. Индийският внос обаче е спаднал от 810 хил. до 690 хил. барела. Нейните рафинерии също така получават по-малки отстъпки, отколкото преди няколко месеца, съобщава Bloomberg. Миналия месец вносът на руски петрол в Индия е спаднал със 7.3% спрямо юни, докато вносът от Саудитска Арабия се е повишил с 25.6%, пише Markets Insider.

Москва също така развива нови пазари за своя петрол. Трети танкер се е насочил към Шри Ланка, а два кораба вече са разтоварени на петролния терминал Ел Хамра, намиращ се на средиземноморското крайбрежие на Египет, след като руският външен министър Сергей Лавров посети страната миналия месец. Талибанският режим в Афганистан също се интересува от закупуването на около 1 млн. барела суров петрол от Русия, предава Bloomberg, позовавайки се на руската агенция РИА "Новости".

Приходи от износ

Седмичните приходи на Русия от експортни мита са се повишили с 26% спрямо предходната седмица, като са достигнали до 183 млн. долара. Въпреки спада спрямо април, когато приходите от митата са достигнали 217 млн., те остават по-високи, отколкото преди началото на войната в Украйна, когато са били около 140 млн. долара.

Поради по-ниската цена, реализирана при продажбата на суровия петрол Urals в периода от средата на юли до средата на август, Русия планира да намали експортното мито за суров петрол с около 2% през следващия месец. Според изчисления на Bloomberg, направени въз основа на данни, публикувани от руското Министерство на финансите, отстъпката за Urals спрямо брент през този период е намаляла до около 18.68 долара за барел в сравнение с най-високата стойност от около 34.39 долара за барел от средата на април до средата на май.