ЕС опитва да ограничи руските туристи

На неформална среща във вторник външните министри ще се постараят да стигнат до обща позиция, ЕК изразява резерви, включително поради хуманитарни причини

Идеята за ограничаване на руските туристи в ЕС се появи наскоро, след като станахме свидетели на много руснаци, които пристигат за летни ваканции през съседни страни от ЕС
Идеята за ограничаване на руските туристи в ЕС се появи наскоро, след като станахме свидетели на много руснаци, които пристигат за летни ваканции през съседни страни от ЕС
Идеята за ограничаване на руските туристи в ЕС се появи наскоро, след като станахме свидетели на много руснаци, които пристигат за летни ваканции през съседни страни от ЕС    ©  Reuters
Идеята за ограничаване на руските туристи в ЕС се появи наскоро, след като станахме свидетели на много руснаци, които пристигат за летни ваканции през съседни страни от ЕС    ©  Reuters
Темата накратко
  • Външните министри ще опитат да стигнат до обща позиция как да ограничат броя на руските туристи в блока, а крайното решение се очаква през октомври.
  • Повечето държави все още са разделени дали пълна забрана за достъп в Шенгенската зона на руски граждани е правно възможна.
  • Увеличена бюрокрация и по-скъпи визи са по-приемливият вариант на първо време и ще доведат до същия търсен ефект на намален поток от руснаци.

Как да се ограничат визите за руски граждани - тази тема ще обсъдят във вторник външните министри на ЕС на неформална среща в Прага. Раздразнени от наплива на руски туристи, които влизат в съюза през съседни страни, чехите, които в момента са ротационен председател на съвета, настояват за пълна забрана на визите за тях - идея, подкрепяна главно от балтийските страни. Въпреки това повечето държави от съюза все още са разделени дали подобна забрана в Шенгенската зона е правно възможна. По-вероятната опция, поне на първо време, е прекратяването на споразумението за облекчаване на визовия режим с Русия от 2007 г. Повече бюрокрация и по-скъпи визи ще доведат до същия търсен ефект на намален поток от руснаци. Окончателното решение ще бъде взето на среща на върха на ЕС през октомври.

Какво ще представлява забраната и как се стигна до нея?

Като първа стъпка министрите планират да дадат политическа подкрепа за спирането на споразумението за улесняване на визовия режим между ЕС и Русия на двудневната си среща в Прага, казват трима официални лица, участващи в преговорите, пред Financial Times. "Неуместно е руските туристи да се разхождат в нашите градове, на нашите яхтени пристанища. Трябва да изпратим сигнал на руското население, че тази война не е ОК, не е приемлива", посочва пред изданието високопоставен служител на ЕС, участващ в преговорите.

Този ход разширява санкциите, наложени през февруари за руски правителствени служители и бизнес лидери, и ще засегне и цивилни руски граждани, които са кандидати за визи за ЕС. Идеята за ограничаване на руските туристи в ЕС се появи наскоро, след като станахме свидетели на много руснаци, които пристигат за летни ваканции през съседни страни от ЕС. Виза, издадена от която и да е държава, дава достъп до всичките членки на Шенгенската безпаспортна зона.

Държави, включително Чехия и Полша, спряха да издават визи на руски туристи малко след като президентът Владимир Путин нареди пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари. Естония и Финландия също вече са подготвили национални мерки за ограничаване на визите за руски туристи. Балтийските страни, Финландия и Чехия призовават за пълна забрана за пътуване, в подкрепа на призивите на Влодимир Зеленски, но има и такива държави членки, които все още издават свободно туристически визи за руснаци.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел в понеделник обаче омаловажи перспективите за прилагане на пълна забрана за руски пътници в ЕС поне на този етап, определяйки подобно решение като "недобра идея". "Трябва да сме по-селективни.", добавя той. Кипър и Гърция се присъединиха към позицията на германския канцлер Олаф Шолц, който подкрепя Борел.

Европейският съюз вече наложи множество политически и икономически санкции на Русия след нахлуването в Украйна през февруари, включително забрана на руски авиокомпании от въздушното пространство на ЕС. Високопоставеният представител от европейските институциите открехна възможността пред Financial Times, че до края на годината могат да бъдат въведени по-строги мерки: "Ние сме в изключителна ситуация и това изисква изключителни стъпки. Искаме да надхвърлим спирането на визовите облекчения."

Последствия за всички

Решението, което се очаква във вторник, ще направи визовия процес за ЕС по-сложен, по-скъп и по-бюрократичен, както ще увеличи времето за изчакване за одобрение, съгласно насоките на Европейската комисия. По-нататъшни мерки за ограничаване на пътуванията в ЕС за руски граждани като ограничение на броя на издаваните визи за ЕС или пълна забрана на пътуването все още са в процес на обсъждане.

Комисията обаче призова да се внимава срещу забраната на туристическите визи или пълната забрана на руски граждани да пътуват до блока и заради хуманитарни опасения. Въпреки че надеждната статистика е оскъдна, се смята, че няколкостотин хиляди руснаци са напуснали страната си от началото на войната в знак на безпокойство или протест срещу случващото се. Много от тях са млади и добре квалифицирани кадри, което представлява изтичане на мозъци и ще засили икономическия удар от санкциите. "Някои ще станат част от нарастваща либерално настроена диаспора, която може един ден да се върне, за да се опита да изгради по-добра Русия след Путин. Някои заминаха за емигрантски горещи точки като Армения, Грузия, Турция и Дубай, но много се отправиха към ЕС, първоначално с туристически визи, за да търсят работа", отбелязва Financial Times.

От една страна, все още са необходими допълнителни санкции, за да се ограничи способността на Кремъл да преследва военните си цели. Но водещият принцип трябва да остане, че те са насочени към военната машина и икономиката, а не към изключване на обикновените руснаци от Европа. Според някои анализатори е добре да оставим вратата отворена за обикновените граждани, но да разширим забраните за държавни, военни и служители по сигурността, които решат да останат част от системата на Путин.

Още теми от дневния ред

На втора дипломатическа среща през седмицата отново в Прага министрите на отбраната и на външните работи на Европейския съюз ще обсъдят варианти за създаване на мисия на ЕС за военно обучение на украинските сили. Няколко страни от ЕС вече обучават украински войски от известно време, като им позволяват да работят главно с оръжия, които западните държави доставят на Украйна, за да помогнат в борбата й срещу инвазията на Русия. Все още не е ясно къде може да бъде базирана програма за обучение на ЕС и какъв мандат може да има, казаха дипломати от ЕС пред Reuters.

Ръководителят на външната политика и сигурността на блока Жозеп Борел даде малко подробности за плановете си досега, като единствено заяви, че такава програма няма да бъде базирана в Украйна, а в съседни страни.