🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

МАЕ: Ефектът на западните санкции върху руското петролно производство е ограничен

Доставките на Москва се пренасочват към страни като Китай, Индия и Турция

МАЕ повиши прогнозата си за руското производство за втората половина на 2022 г. с 500 000 барела на ден
МАЕ повиши прогнозата си за руското производство за втората половина на 2022 г. с 500 000 барела на ден
МАЕ повиши прогнозата си за руското производство за втората половина на 2022 г. с 500 000 барела на ден    ©  Reuters
МАЕ повиши прогнозата си за руското производство за втората половина на 2022 г. с 500 000 барела на ден    ©  Reuters

Западните санкции заради инвазията на Москва в Украйна са имали ограничен ефект върху руското производство на петрол. Това съобщава Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от Financial Times. Докато износът на Русия на петрол и петролни продукти е спаднал с 2.2 млн. барела на ден от началото на войната в Украйна, пренасочването на доставките към страни като Китай, Индия и Турция е туширало финансовите загуби за Москва.

По данни на МАЕ руското производство на петрол през юли е било с едва 310 хил. барела на ден под равнищата отпреди инвазията, което е спад с по-малко от 3%, а общият износ на петрол е отбелязал понижение с 580 хил. барела на ден. Агенцията посочва, че азиатските купувачи са се възползвали от евтините енергийни доставки, като Китай е надминал ЕС като най-голям вносител на руски петрол през юни.

Прехвърляне от газ на петрол

Макар че ембаргото на ЕС върху руския петрол и петролни продукти, което трябва да влезе в пълна сила през февруари 2023 г., ще доведе до още по-голям спад на европейския внос, от МАЕ казват, че може да се наблюдава известно смекчаване на мерките. Миналия месец ЕС отхлаби рестрикциите върху доставянето на руски петрол на държави, които са извън съюза. САЩ пък искат страните от Г-7 да подкрепят механизъм за таван на цените, който ще позволи руски петрол да достигне трети държави, ако те се съгласят да плащат цени, които са под пазарните.

Китай е надминал ЕС като най-голям вносител на руски петрол през юни.

Същевременно МАЕ повиши прогнозата си за руското производство за втората половина на 2022 г. с 500 хил. барела на ден и за следващата година с 800 хил. барела на ден.

Рекордните цени на природния газ в Европа доведоха до съществено прехвърляне от газ на петрол при производството на електричество, което ще увеличи потреблението на петрол до края на годината, въпреки че ръстът в търсенето от други части на икономиката се забавя. От МАЕ обобщават: "Тези процеси, предимно концентрирани в Европа и Близкия Изток, маскират относителната слабост в други сектори, но ще увеличат търсенето с 2.1 млн. барела на ден до 99.7 млн. барела на ден през 2022 г. и с още 2.1 млн. барела на ден до 101.8 млн. барела на ден през 2023 г.".

Нагоре, нагоре

Според МАЕ намерението на ЕС да намали потреблението на газ от страните членки с 15% от август 2022 г. до март 2023 г. ще продължи да стимулира търсенето на петрол с около 300 хил. барела на ден през следващите шест тримесечия.

Рекордните цени на природния газ в Европа доведоха до съществено прехвърляне от газ на петрол при производството на електричество.

Освен това употребата на петрол за производството на електроенергия се увеличава от повишеното търсене на електричество заради рекордните горещини в някои части на света. В резултат потреблението на петрол се е покачило в Саудитска Арабия и Ирак, но също така и в Португалия, Великобритания, Испания, Германия и Италия.

Все още няма коментари
Нов коментар