🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европа оскъпява визите за руснаци

Цената се увеличава от 35 на 80 евро. България вдига цената с нежелание

Над 60 хил. руснаци са посетили България от началото на годината въпреки липсата на преки полети, прекратени след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари
Над 60 хил. руснаци са посетили България от началото на годината въпреки липсата на преки полети, прекратени след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари
Над 60 хил. руснаци са посетили България от началото на годината въпреки липсата на преки полети, прекратени след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари    ©  Цветелина Белутова
Над 60 хил. руснаци са посетили България от началото на годината въпреки липсата на преки полети, прекратени след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Цената се увеличава от 35 на 80 евро.
  • По-дълъг става срокът на обработка, нараства и броят на нужните документи.
  • България се присъединява към ограниченията с нежелание.

Европейската комисия предлага пълно спиране на Споразумението на ЕС за облекчаване на визовия режим с Русия. Това се случва, след като преди седмица в Прага се проведе неформална среща на външните министри как да се ограничат визите за руските граждани.

По-балансираното решение е очаквано. Чехите, които в момента са ротационен председател на съвета, настояваха за пълна забрана на визите за цивилни руски граждани като част от пакета от санкции срещу Русия, след като в началото на войната в Украйна бяха наложени санкции и ограничения на руски правителствени служители и бизнес лидери.

Идеята се подкрепя главно от балтийските страни, Финландия и Полша. Настоящото решение на ЕК допуска и допълнителни ограничаващи мерки на национално ниво, като редица държави прилагат различни ограничения.

Повечето държави от съюза обаче имат опасения дали подобна пълна забрана в шенгенската зона е правно възможна. Сред тях е и България, като служебният министър на туризма Илин Димитров заяви, че "няма как да се забрани да влизат руснаци, но визата им ще се оскъпи".

Премахването на визовите облекчения означава, че руските граждани вече няма да се ползват с привилегирован достъп до ЕС и ще се сблъскат с по-дълъг, по-скъп и по-труден процес на кандидатстване за виза.

"Държавите членки ще разполагат с широка свобода на преценка при обработването на молби за краткосрочни визи от руски граждани и ще могат да осигурят по-голям контрол по отношение на руските граждани, пътуващи до ЕС", се казва в съобщението на ЕК. Европейският съюз ще остане отворен и за определени категории руски кандидати за виза, пътуващи по специфични причини, включително членове на семейства на граждани на ЕС, журналисти, дисиденти и представители на гражданското общество.

По-скъпо и по-бавно

Предложението за спиране на Споразумението за облекчаване на визовия режим ще сложи край на всички улеснения за руските граждани, които кандидатстват за виза за краткосрочен престой в шенгенското пространство. Вместо това ще се прилагат общите правила на Визовия кодекс.

На практика руските кандидати ще се сблъскат с:

  • По-висока такса за виза: тя ще се увеличи от 35 на 80 евро за всички кандидати.
  • Увеличено време за обработка: стандартният краен срок за консулствата да вземат решение по заявленията за виза ще се увеличи от 10 на 15 дни. Този период може да бъде удължен до максимум 45 дни в отделни случаи, когато е необходимо допълнително разглеждане на заявлението.
  • По-рестриктивни правила за многократните визи: кандидатите вече няма да имат лесен достъп до визи, валидни за многократно влизане в шенгенското пространство.
  • По-дълъг списък от необходими документи: кандидатите ще трябва да представят пълния списък с документални доказателства, когато кандидатстват за виза. Те вече няма да се възползват от опростения списък, включен в Споразумението за облекчаване на визовия режим.

България оскъпява с нежелание

За България цената на визите за руските туристи също ще се повиши от 35 на 80 евро. В началото на септември заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев заяви, че в условията на руска военна агресия срещу Украйна и предвид факта, че Русия обяви държавите членки, включително и България, за неприятелски държави, България като част от Европейския съюз е част от това политическо съгласие.

Не в синхрон звучи министърът на туризма Илин Димитров. "Няма как да се забрани да влизат руснаци, но визата им ще се оскъпи. Това е решение на ЕС, с което ние не сме напълно съгласни, но като членове на съюза ще трябва да се съобразим", каза той пред Българската национална телевизия преди дни. Пред медиите той коментира още, че преустановяването на споразумението на ЕС с Русия за облекчен визов режим ще навреди на българския туризъм.

Руските туристи обаче отдавна не са съществен фактор за летния сезон, като спад при тях се забелязва още от 2015 г., а през 2019 г. по данни на Министерство на туризма те са на 8 място.

За 2022 г. Димитров съобщи, че над 60 хил. руснаци са посетили България от началото на годината въпреки липсата на преки полети, прекратени след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари. Над 70% от тях са собственици на ваканционни имоти по морето, добави министърът.

Данните на НСИ показват, че до края на юли в страната са влезли 69 768 руснаци, като най-силните месеци са юли и юни - 22 650 и 14 800, а най-слаб е бил април - 220 души. По данни на НСИ през 2018 г. от януари до юли броят на руснаците, посетили България, е 336 хил., а през 2019 г. за същите месеци броят им е 295 хил.