🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС готви спешни мерки за ограничаване на растящите цени на тока

Брюксел работи по отделяне на пазара на електричеството от пазара на газа

"Нуждаем се от инструмент, който да бъде задействан много бързо, може би за седмици", коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
"Нуждаем се от инструмент, който да бъде задействан много бързо, може би за седмици", коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
"Нуждаем се от инструмент, който да бъде задействан много бързо, може би за седмици", коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен    ©  Reuters
"Нуждаем се от инструмент, който да бъде задействан много бързо, може би за седмици", коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен    ©  Reuters

ЕС подготвя извънредни мерки за ограничаване на цената на електричеството, отделяйки я от поскъпналия природен газ. Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен заяви, че Брюксел работи по "спешна интервенция", както и структурна реформа на енергийния пазар, което би позволило на по-евтината възобновяема енергия да спомогне за определянето на цените на тока.

"В момента газът доминира цените на пазара за електричество и с това поскъпване трябва да ги отделим. Трябва да гарантираме, че възобновяемата енергия се генерира на по-ниска цена, че тази цена се прехвърля към потребителите и че се помага на най-уязвимите домакинства. Нуждаем се от инструмент, който да бъде задействан много бързо, може би за седмици", коментира Фон дер Лайен, цитирана от Financial Times.

Кой иска реформа

Германия, Чехия и Испания засилват натиска за реформа на енергийния пазар в съюза чрез прекратяване на връзката между електричеството и растящите цени на газа. Чешкият министър на индустрията Йозеф Сикела посочи, че очаква предложенията навреме за извънредния енергиен съвет на ЕС следващата седмица. Освен че настоява за разделяне на цените тока и на газа, той предлага и въвеждането на таван на цената на газа, използван за производството на електричество. В последно време германският министър на икономиката Роберт Хабек също се присъедини към исканията за "фундаментална реформа" за разделянето на двата пазара. Същото се отнася и за испанския премиер Педро Санчес, който призовава Брюксел да въведе таван на цените на електричеството.

Дори Австрия, която традиционно подкрепя фискалната консервативност, се присъедини към лагера на поддръжниците на интервенцията. Австрийският канцлер Карл Нехамер коментира, че ще лобира сред лидерите на ЕС за таван на цените възможно най-бързо. "На руския президент Владимир Путин не трябва да се позволява всекидневно да взема решения за европейските цени на електричеството", твърди той. И допълва, че спешните мерки са необходими за спасяването на икономиката на ЕС.

Помощ от държавата

Скокът на цените се отрази негативно на европейските компании за комунални услуги, включително на германската Uniper, която в понеделник заяви, че е поискала от държавната банка KfW увеличаване с 4 млрд. евро на сегашната си кредитна линия от 9 млрд. евро, за да подсигури краткосрочната си ликвидност. Най-голямата австрийска енергийна компания Wien Energie пък коментира, че цените на газа се вдигат толкова бързо, че вече трудно финансира операциите си, затова е започнала обсъждане на проблема с правителството.

Същевременно главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Бюрден предупреждава, че може да се наложи ЕС да въведе лимит на използваната енергия за период от няколко години. "Може да се окаже, че за няколко зими ще трябва да намерим решение, като пестене, лимит на потреблението и много бързо обръщане към алтернативи. Мисля, че трябва да се разделим с представите, че това ще бъде лесно или че ще свърши", посочва Ван Бюрден. И допълва, че кризата ще тества солидарността между страните членки, докато правителствата ще трябва да решават как да поддържат големите индустрии.

"Газпром" намали доставките и за Франция

Френската компания Engie съобщи, че "Газпром" е намалила доставките с обяснението, че са възникнали "разногласия между страните по прилагането на договорите". От френската компания уверяват, че вече е осигурила необходимите обеми, за да изпълни ангажиментите си към своите клиенти и собствените си нужди.

С последното си решение руската компания за пореден път се показва като несигурен доставчик. След началото на руската инвазия в Украйна "Газпром" си намира поводи да ограничава или спира подаването на природен газ дори на компании, които приеха променената с указ на Путин схема за плащане. Освен това понижи до минимум подаваните количества по "Северен поток 1", а от 31 август тръбопроводът ще бъде напълно спрян за три дни.
На 18 октомври "Капитал" организира второто издание на Net Zero Economy Forum: Accelerating the transition.

Събитието, което ще се проведе в хибриден формат има има за цел да бъде платформа за обмен на идеи между бизнес лидерите, обществените експерти и инвеститорите, като даде възможност за споделена визия за прехода и устойчивия растеж.

През 2022 г. конференцията ще се съсредоточи върху шест ключови области, определящи най-значимите лостове за промяна.

Основни теми:

  • България и целите на ЕС в областта на климата - политики, програми и проекти
  • Осигуряване на възможност за трансформация в областта на чистата енергия
  • Ролята на индустрията в икономиката с нулево нетно потребление
  • Неутрален по отношение на климата транспорт и интелигентни градове
  • Финансиране на прехода
  • Нови бизнес модели за устойчиво бъдеще


Сред лекторите са Джерард Рийд, съосновател и партньор в Alexa Capital, Кристоф Рюл, Старши научен сътрудник, Център за глобална енергийна политика, Колумбийски университет в Ню Йорк, Мачей Мазур, главен изпълнителен директор на PSPA и Вицепрезидент на AVERE, Максфийлд Вайс, изпълнителен директор на CDP Europe и много други.

Форумът ще се проведе в "София Ивент Център" и онлайн, като повече за програмата лекторите и билетите може да прочетете тук.