🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия национализира енергийния доставчик Uniper

Най-големият вносител на газ в страната изпадна в риск от фалит, след като Кремъл спря доставките

Целият спасителен пакет ще струва на държавата около 30 млрд. евро, като тя ще стане собственик на 99% от Uniper.
Целият спасителен пакет ще струва на държавата около 30 млрд. евро, като тя ще стане собственик на 99% от Uniper.
Целият спасителен пакет ще струва на държавата около 30 млрд. евро, като тя ще стане собственик на 99% от Uniper.    ©  Reuters
Целият спасителен пакет ще струва на държавата около 30 млрд. евро, като тя ще стане собственик на 99% от Uniper.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Федералното правителство ще спаси най-големия си газов доставчик от фалит, като го национализира.
  • Целият спасителен пакет ще струва на държавата около 30 млрд. евро, включително вече предоставеното финансиране през последните месеци.
  • Публичните разходи за справяне с енергийната криза в Европа вече достигат половин трилион евро.

Германското правителство договори национализирането на енергийния доставчик Uniper в опит да спаси най-големия вносител на газ в страната и да предотврати срив на енергийния сектор. Компанията беше изправена пред риск от фалит заради високите цени на газа и спрените от Русия доставки. Целият спасителен пакет ще струва на държавата около 30 млрд. евро, като тя ще стане собственик на 99% от Uniper.

Германското правителство ще придобие 56-те процента на досегашния мажоритарен собственик, финландската Fortum, на цена от 1.70 евро за акция, което ще струва около 480 млн. евро. Допълнително ще бъдат инжектирани 8 млрд. евро в капитала на Uniper. Държавата вече притежава 30% в изпадналата в затруднения енергийна компания, който беше придобит през юли като част от първоначалния спасителен пакет за 15 млрд. евро. Очаква се сделката да бъде приключена до края на годината, като германският държавен кредитор KfW ще предостави допълнително финансиране. Главният изпълнителен директор Клаус-Дитер Маубах каза, че споразумението ще позволи на компанията да изпълнява ролята си на ключов системен енергиен доставчик. Акциите на Uniper днес се понижиха с 24%, а тези на Fortum скочиха с около 14%.

Планът създава ясна структура на собственост, която ще подсигури Uniper, а по този начин и енергийните доставки към компаниите, обществените ютилити услуги и потребителите, се казва в съобщение на Федералното министерство на икономиката. На Fortum ще бъде изплатен заем от 4 млрд. евро, като компанията ще бъде освободена и от гаранция на същата стойност, която беше предоставила като собственик на Uniper по-рано тази година. Експозицията на държавата към Uniper включва и съществуваща кредитна линия от 13 млрд. евро от KfW. Общият спасителен пакет ще струва на правителството около 30 млрд. евро според съобщения в германски медии.

Uniper беше най-големия европейски вносител на руски газ, но изпадна в риск от фалит, след като Кремъл първо намали, а после изцяло спря доставките на горивото по "Северен поток 1". Това принуди компанията да купува по-скъп газ на спот пазара, за да изпълнява договорите си. Предприятието отчете загуба от над 12 млрд. евро за първото полугодие, основно от дейността си с газ. Загубите вероятно ще надхвърлят 18 млрд. евро тази година, изчислява Bloomberg Intelligence.

Рискът от недостиг на газ е основно притеснение за страните в цяла Европа. Публичните разходи за ограничаване на кризата в Европейския съюз, Великобритания и Норвегия се изчисляват на половин трилион евро според мозъчния тръст Bruegel.

Ще последват и други компании

Национализацията на Uniper е само една част от по-мащабен план на германското правителство за овладяване на енергийната криза в най-голямата европейска икономика, която от десетилетия разчиташе основно на доставки от Русия. Държавата е в напреднал етап на преговори за поемане на контрола върху други два големи доставчика на газ - VNG AG и Securing Energy for Europe (бившата Gazprom Germania).

Спасителният пакет отново повдигна въпроса за планирания от правителството на Олаф Шолц данък за потребителите на газ, чрез който да се финансират затруднените енергийни компании. Мярката беше посрещната с неодобрение в обществото, а най-големият бенефициент от постъпленията щеше да е именно Uniper. Неофициално германският министър на икономиката Роберт Хабек казва, че правителството вероятно ще се откаже от данъка.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 1

    Така се прави!

    Нередност?
Нов коментар