Планът на САЩ за снабдяване на Европа с газ среща вътрешна съпротива

Страната наскоро изпревари Австралия и Катар като най-голям износител на втечнен природен газ в света

През последните години доставките зад граница на втечнен природен газ са достигнали до около 12% от общото производство в САЩ, като през тази година над 70% от тях са били насочени към Европа
През последните години доставките зад граница на втечнен природен газ са достигнали до около 12% от общото производство в САЩ, като през тази година над 70% от тях са били насочени към Европа
През последните години доставките зад граница на втечнен природен газ са достигнали до около 12% от общото производство в САЩ, като през тази година над 70% от тях са били насочени към Европа    ©  Reuters
През последните години доставките зад граница на втечнен природен газ са достигнали до около 12% от общото производство в САЩ, като през тази година над 70% от тях са били насочени към Европа    ©  Reuters

Според прогнозата на Американската администрация за енергийна информация (EIA) от началото на септември, средната цена на газа на американския пазар през останалата част на годината ще достигне около 9 долара за милион британски термални единици (БТИ). Тази цена обаче е около 3 пъти по-висока от средната цена на газа в САЩ през последното десетилетие, което може да доведе до рязко повишаване на цените на отоплението и електроенергията в момент, когато инфлацията в страната е близо до 40-годишен връх, пише Financial Times.

Губернаторите с искания

През юли губернаторите на щатите от Нова Англия предупредиха Белия дом за потенциален скок на цените на газа през зимата. Те също така намекват за ефекта от обещанието на САЩ да помогне на Европа да намали зависимостта си от руския газ, което беше дадено седмици след нахлуването на Владимир Путин в Украйна. Губернаторите на щатите Кънектикът, Мейн, Масачузетс, Ню Хемпшир, Роуд Айлънд и Върмонт поискаха от администрацията да помогне за осигуряването на вътрешни доставки на втечнен природен газ за техния регион от крайбрежието на Мексиканския залив, което може да пренасочи износа на САЩ от световните пазари. Високите цени "ще имат значителни последици за потребителите на електроенергия и природен газ в нашия регион и пораждат опасения за надеждността, ако регионът претърпи тежка зима", заявиха губернаторите пред министъра на енергетиката Дженифър Гранхолм.

"Оценяваме факта, че администрацията на Байдън работи с европейските съюзници за разширяване на износа на горива за Европа. Подобни усилия трябва да бъдат положени и за Нова Англия", заявява групата в писмо до Гранхолм, видяно от Financial Times. Губернаторите също така поискаха от администрацията да облекчи ограниченията по закона "Джоунс", който изисква за превози между американски пристанища да се използват плавателни съдове, които са построени и регистрирани в САЩ и имат американски екипаж. Миналия месец Гранхолм отговори, че администрацията е "готова да използва всички инструменти от нашия набор", за да се справи с прекъсването на доставките и високите цени. Тя заяви, че администрацията бързо ще разгледа всички искания за освобождаване от закона "Джоунс", но не може да издава "общи освобождавания".

Опасения относно износа наLNG

През последните години доставките зад граница на втечнен природен газ са достигнали до около 12% от общото производство в САЩ, като през тази година над 70% от тях са били насочени към Европа. През август групата Industrial Energy Consumers of America заяви в регулаторно заявление, че "износът на LNG вече е довел до значително увеличаване на инфлацията чрез по-високи цени на природния газ и електроенергията".

По-рано тази година група американски законодатели от Демократическата партия, включително сенатори от щатите на Нова Англия, призоваха администрацията на Байдън да "ограничи износа на природен газ от САЩ", докато проучи "въздействието върху цените на енергията в страната". Анализатори от консултантската фирма ClearView Energy Partners заявиха в неотдавнашен доклад, че според тях е малко вероятно администрацията да ограничи износа, като се имат предвид обещанията ѝ към Европа, но те добавиха, че по-високите цени на природния газ на вътрешния пазар могат да я накарат да забави одобренията и разрешенията за нови проекти.

В момента капацитетът на САЩ за износ е 14 млрд. куб. фута дневно, въпреки че над 2 млрд. куб. фута са временно изключени след експлозия на терминал във Фрийпорт, Тексас. По данни на EIA капацитетът е напът да нарасне с 40% до 19.7 млрд. куб. фута до 2026 г., със завършването на новите проекти. Тези разширения предизвикаха съпротива от страна на екологични активисти. Sierra Cluc, една от най-големите екологични групи в САЩ, постави билбордове "Спрете втечнения природен газ" покрай магистралите в южната част на щата Луизиана, където няколко проекта са получили одобрение от правителството.