НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Демократи настояват Байдън да започне преговори с Русия

Въпреки натиска двупартийната подкрепа за помощта за Украйна трудно може да бъде разклатена

До момента администрацията на Байдън е била категорична, че Украйна сама трябва да реши дали и кога да преговаря с Русия
До момента администрацията на Байдън е била категорична, че Украйна сама трябва да реши дали и кога да преговаря с Русия
До момента администрацията на Байдън е била категорична, че Украйна сама трябва да реши дали и кога да преговаря с Русия    ©  Reuters
До момента администрацията на Байдън е била категорична, че Украйна сама трябва да реши дали и кога да преговаря с Русия    ©  Reuters
Призивът към Байдън е да съчетае икономическа и военна помощ за Украйна с "активен дипломатически натиск, удвоявайки усилията за търсене на реалистична рамка за прекратяване на огъня".

До момента по-голямата част от възраженията срещу подхода на американския президент идват от Републиканската партия.

За момента съветниците на президента изключват идеята да подтикнат Украйна да започне преговори с Русия.

Група от 30 демократи от Камарата на представителите призова президента Джо Байдън да промени позицията си спрямо войната в Украйна и да започне директни преговори с Русия. Писмото, изпратено от групата в понеделник, за което първоначално съобщи The Washington Post, заедно със заканите на част от републиканците да намалят помощите за Украйна, ако получат мнозинство Конгреса след междинните избори, може да окажат натиск върху опитите на Байдън да поддържа вътрешната подкрепа за войната.

Исканията

Групата, водена от Прамила Джаяпал, председател на Прогресивната група на Конгреса, призовава Байдън да съчетае икономическа и военна помощ, която САЩ предоставя на Украйна, с "активен дипломатически натиск, удвоявайки усилията за търсене на реалистична рамка за прекратяване на огъня". Подписалите се демократи са особено загрижени, че САЩ не провеждат редовен диалог с Русия в усилията си да сложи край на войната. Писмото предизвика недоволството на много демократи, което накара Джаяпал да направи изявление по-късно същия ден, в което "изясни" позицията на групата, изложена в писмото, като подчерта, че те все още подкрепят Украйна и ангажимента на Байдън да гарантира, че Украйна ще бъде представена във всички дискусии за нейното бъдеще.

Позицията на Белия дом

До момента администрацията на Байдън е била категорична, че Украйна сама трябва да реши дали и кога да преговаря с Русия. Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви в отговор на писмото, че администрацията "оценява техните много сериозни опасения", но отново подчерта, че украинците трябва да заемат централно място във всички дипломатически преговори.

"Няма да водим разговори с руското ръководство, без да бъдат представени украинците", заяви Кърби пред репортери. "Г-н Зеленски може да определи - защото това е неговата страна - как изглежда успехът и кога да се преговаря."

За момента групата на Джаяпал остава малцинство в Демократическата партия, която в по-голямата си част подкрепя осъждането на Русия от страна на Байдън и оглавяването на глобална коалиция за оказване на огромна подкрепа на Украйна. Писмото също така не е подкрепено и от всички членове на Прогресивната група, в която членуват 101 представители.

Натиск и от двете партии

До момента по-голямата част от възраженията срещу подхода на американския президент идват от Републиканската партия. Някои членове на партията поставят под въпрос изразходването на милиарди долари за войната, а в някои случаи и изразяват явни симпатии към руския президент Владимир Путин. Лидерът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти, който вероятно ще стане неин председател, ако републиканците спечелят изборите следващия месец, заяви миналата седмица, че Камарата, ръководена от Републиканската партия, ще се противопостави на по-голяма помощ за Украйна. "Мисля, че хората ще се намират в рецесия и няма да напишат празен чек за Украйна, заяви той пред Punchbowl News. Те просто няма да го направят."

Самото украинско правителство прие това изказване с изненада. Само дни след това лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл каза точно обратното: че Украйна ще получи още повече подкрепа, ако републиканците вземат мнозинства.

Почти сигурна подкрепа за Киев

В действителност подкрепата за Украйна е почти сигурна - в Републиканската партия наистина има крило, което не подкрепя безрезервно Украйна. Това, най-общо казано, но не изцяло коректно, са поддръжниците на бившия президент Доналд Тръмп. Същевременно по-голямата част от партията остава в ръцете на класическите републиканци, които разглеждат Русия като заплаха за САЩ и съответно подкрепят Украйна.

Председателят на Камарата Нанси Пелоси, която в понеделник говори на международна среща на върха, посветена на руската агресия срещу Украйна, омаловажи възможността помощта на САЩ за Украйна да бъде прекратена, ако републиканците получат мнозинство в Камарата на представителите. "Вярвам, че подкрепата за Украйна и украинския народ няма да спре", заяви тя и добави, че "подкрепата за Украйна е двупартийна и двукамарна".

Писмото на демократите обаче сочи, че вече и членовете на Демократическата партия може да започнат да оказват натиск. Въпреки че Байдън и неговите съветници многократно са заявявали, че САЩ ще предоставят помощи на Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо", според някои американските служители нито Русия, нито Украйна са способни да спечелят категорично войната, което предполага, че ще е необходима фундаментална промяна в стратегията, за да може конфликтът да приключи в обозримо бъдеще, пише The Washington Post.

За момента съветниците на президента изключват идеята да подтикнат Украйна да започне преговори, но все повече законодатели и експерти по външната политика твърдят, че Русия няма да приеме сериозно никакви преговори, ако на масата не присъстват САЩ.

"Рискът на стратегията е, че тя не съдържа концепция за крайния изход", заяви Джордж Бийби, директор на стратегическия отдел в Quincy Institute for Responsible Statecraft, и добави, че "това е рецепта за продължаване на войната". Институтът, който се застъпва за дипломатически решения на международните конфликти, е една от няколкото групи, които подкрепиха писмото на демократите, след като се запознаха с ранната му версия.

Ричард Хаас, председател на Съвета за международни отношения, заяви, че в момента нито руските, нито украинските лидери са склонни да се съгласят на компромиси по време на преговорите. САЩ на свой ред твърдят, че Русия се намира в нарушение на Устава на ООН, като е нахлула в съседната страна, което усложнява евентуалните преговори, тъй като ще постави върху Вашингтон отговорността да обясни как всеки компромис зачита устава на организацията. Въпреки това Хаас заявява, че зависи от САЩ да определят как би могъл да изглежда успехът и да посочат приемливи резултати.

Математически погледнато, проблем за помощта на САЩ към Украйна няма да има, защото дори проукраинските републиканци да не са достатъчни, те ще имат подкрепа от Демократическата партия по тези въпроси. С други думи, мнозинството за Украйна в законодателните органи се радва на двупартийна подкрепа и дори една част от едната партия да не е съгласна, това няма да промени общите нагласи.