Индустрията в Германия стачкува с искания за по-високо заплащане заради растящата инфлация

Синдикатите настояват за най-голямото повишение на възнагражденията от 2008 г.

Икономическият министър Роберт Хабек е изправен пред разрешаване на сериозни проблеми в германската икономика, която беше силно зависима от руските енергийни източници
Икономическият министър Роберт Хабек е изправен пред разрешаване на сериозни проблеми в германската икономика, която беше силно зависима от руските енергийни източници
Икономическият министър Роберт Хабек е изправен пред разрешаване на сериозни проблеми в германската икономика, която беше силно зависима от руските енергийни източници    ©  Reuters
Икономическият министър Роберт Хабек е изправен пред разрешаване на сериозни проблеми в германската икономика, която беше силно зависима от руските енергийни източници    ©  Reuters

Хиляди работници в германската индустрия спряха работа за няколко часа през уикенда с искане за по-високо заплащане на фона на високата инфлация. Лидерите на влиятелния профсъюз IG Metall предупредиха за нови стачки, ако работодателите не предложат по-добро заплащане. Най-големият индустриален синдикат в Европа настоява за 8% увеличение на възнагражденията на 3.9 млн. служители в автомобилната индустрия, металургията и енергетиката в Германия, а исканото повишение е най-високото от 2008 г., съобщи Financial Times.

Индустрията е гръбнакът на германската икономика и задава посоката за промени в заплащанията и в други сектори. Работодателите казват, че компаниите също са притиснати от нарастващите разходи за енергия и спадащата активност заради опасенията от рецесия и вместо постоянно вдигане на заплатите предлагат еднократен бонус от 3000 евро, който да се изплаща на части в продължение на 30 месеца.

В събота вечер служители на няколко компании, сред които производителят на стомана ThyssenKrupp и доставчиците на автомобилни компоненти Bosch и ZF, започнаха временни предупредителни стачки, а такива се очакват и в началото на ноември в различни компании в Германия. Прекъсването на производствения процес продължава по няколко часа и макар ефектите върху дейността на компаниите да са ограничени, спиранията са важен знак от страна на работниците, казват от профсъюза. Лидерът на IG Metall Йорг Хофман предупреди, че синдикатът ще ескалира стачките, ако работодателите не представят по-добро предложение до 9 ноември, когато преговорите трябва да бъдат подновени.

Пеер-Майкъл Дик, главен изпълнителен директор на асоциацията на работодателите в металургията в Баден-Вюртемберг, определи стачките като "ненужни" и предупреди, че създават допълнителна тежест за компаниите, които вече са натоварени. Някои работодатели вече са дали на служителите еднократни плащания, а германското правителство насърчи практиката и третира тези бонуси като необлагаеми. На работниците в германската химическа промишленост бяха обещани годишни еднократни плащания от 1500 евро през следващите две години в допълнение към увеличение на заплатите с 3.25%.

Заплатите изостават

Заплатите в еврозоната тази година изостават доста от инфлацията, която през октомври за първи път достигна двуцифрена стойност. Така в реално изражение много служители остават със свиващи се доходи. Икономисти обаче предупреждават, че постоянната висока инфлация създава риск заплатите и цените да влязат в спирала както през 70-те години на миналия век, а Европейската централна банка ще бъде принудена да продължи да затяга лихвените условия.

На фона на високата инфлация, която значително намалява покупателната способност, профсъюзите вероятно ще успеят да договорят по-високи заплати, смятат Марко Вагнер, старши икономист в Commerzbank. Възнагражденията в еврозоната са се повишили с 4% през второто тримесечие, по-бавно, отколкото в САЩ и Великобритания. Но безработицата в 19-те държави е спаднала до исторически ниските 6.6%, а някои страни като Германия, Нидерландия и Полша изпитват недостиг на работна ръка, което поставя работниците в по-силна позиция за преговори.