Инфлацията в еврозоната отчете нов рекорд от 10.7% на фона на забавяща се икономика

Ръстът на цените отново надхвърли очакванията на анализаторите въпреки затягането на лихвите от ЕЦБ

Въпреки че двигател за инфлацията остават разходите за енергия и храна, базовата инфлация, която изключва тези два елемента, също отбеляза рекорд
Въпреки че двигател за инфлацията остават разходите за енергия и храна, базовата инфлация, която изключва тези два елемента, също отбеляза рекорд
Въпреки че двигател за инфлацията остават разходите за енергия и храна, базовата инфлация, която изключва тези два елемента, също отбеляза рекорд    ©  Reuters
Въпреки че двигател за инфлацията остават разходите за енергия и храна, базовата инфлация, която изключва тези два елемента, също отбеляза рекорд    ©  Reuters

Инфлацията в еврозоната отново направи скок през октомври и достигна нов рекорд в историята на валутния блок - 10.7% според предварителна оценка на Евростат. Цените продължават да вървят нагоре въпреки усилията на Европейската централна банка (ЕЦБ), която затяга лихвените условия с безпрецедентни темпове в опит да охлади търсенето и да приведе инфлацията към целта от 2%. Поскъпването на потребителската кошница през октомври надхвърля очакванията на икономистите според проучване на Bloomberg.

Междувременно икономиката на блока продължава да губи инерция и засилва опасенията, че рецесия е неизбежна. Ръстът на БВП през третото тримесечие се забавя до едва 0.2% спрямо предходното, показва експресна оценка на Евростат. Резултатът е по-лош от предвиждания и представлява рязко забавяне след ръст от 0.8% през април-юни. С енергийната криза, която затруднява бизнеса и домакинствата, все повече са очакванията ръстът да премине в спад през зимата. "Поредният скок на инфлацията през октомври подчертава, че четвъртото тримесечие ще бъде трудно. В допълнение към бързото затягане на финансовите условия, вероятността за рецесия през зимата остава", пишат анализаторите на Bloomberg Economics.

Драстично забавяне през третото тримесечие беше неизбежно в Испания и Франция с избледняването на постпандемичния бум в туризма и развлеченията. Германската икономика обаче отчете неочакван растеж за тримесечието и успя да избегна свиване. Като цяло ръстът при повечето страни е близо до нула, а според предварителните данни Латвия, Белгия и Австрия са с отрицателен ръст на тримесечна база.

Данните идват дни след като ЕЦБ повиши разходите по заемите до най-високото ниво от повече от десетилетие, а централни банкери се обявиха в подкрепа на още големи покачвания. Мекото време и по-добрите от очакваното доставки на природен газ доведоха до значителен спад в борсовите цени на енергията, но войната в Украйна все още крие рискове за бъдещите доставки.

Въпреки че двигател за инфлацията остават разходите за енергия и храна, базовата инфлация, която изключва тези два елемента, също отбеляза рекорд, подчертавайки колко широкоразпространено е поскъпването.

Макар да признава, че рецесията в еврозоната "става все по-вероятна", управителят на Нидерландската централна банка Клаас Нот каза в неделя, че подкрепя повишаване на лихвения процент от между 50 и 75 базисни пункта на последната за годината среща за определяне на паричната политика през декември. Други централни банкери обаче са обезпокоени от икономически спад и смятат, че лихвите не бива да се повишават твърде бързо. В понеделник еврото падна с над 0.7% и отново се движи под паритет спрямо долара.