Скритите борсови острови на доходност

Къде инвеститорите намериха убежище през тази година

Има няколко сектора, които успяват да възнаградят инвеститорите си
Има няколко сектора, които успяват да възнаградят инвеститорите си
Има няколко сектора, които успяват да възнаградят инвеститорите си    ©  Shutterstock
Има няколко сектора, които успяват да възнаградят инвеститорите си    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Енергийният сектор се оказва най-печелившият от началото на годината.
  • Някои индустрии успяват да предпазят инвеститорите си от спада на борсите.
  • Докато някои компании се подготвят за рецесия, други очакват засилен растеж.

Рецесия? Каква рецесия? Така реагира на 25 октомври на въпрос от инвеститорите Бадри Котандараман, изпълнителен директор на Enphase Energy, след публикуването на финансовите резултати за последното тримесечие. "Имам предвид, ако ни питате дали виждаме някакво забавяне, няма нищо такова", казва Бадри.

Приходите на Enphase, енергийна компания, която произвежда слънчеви микроинвертори, батерии и станции за зареждане на EV предимно за битови клиенти, се увеличават почти двойно за тримесечието в сравнение с предходната година. Чистата печалба се увеличава с над 400% за същия период. Това обяснява донякъде защо акциите на компанията, която е част от индекса S&P 500, нарастват с над 65% от началото на годината. Enphase Energy е една от компаниите и представители на сектори, които не само че не са ударени от мечия пазар, но награждават инвеститорите си и с прилична доходност.

Кладенец в пустиня

Все пак октомври не се оказа толкова лош за борсовите пазари. Дори напротив. Щатският бенчмарк S&P 500 се покачи с близо 9% през месеца, все още обаче се намира дълбоко в червено от началото на годината - около 19% (спрямо 31 октомври). Технологичните компании също отчитат ръст през последния месец, около 5%, но котвата, която го дърпа надолу, все още се вижда. Индексът Nasdaq 100 е минус 30% за десет месеца.

На фона на глобалното поевтиняване на активи има няколко сектора, които успяват да възнаградят инвеститорите си, дори в тези тежки времена. Предвид поскъпването на енергийните суровини, на преден план излиза енергийният сектор. Компаниите, които добиват, преработват, търсят и предоставят услуги, свързани с петрол, газ, както и тези, които произвеждат първична електроенергия, са сред най-печелившите през 2022 г.

Някои фирми, свързани със зеления преход, като Enphase се възползваха от Inflation Reduction Act, който президентът на САЩ Джо Байдън подписа през юли и също се разраснаха значително през годината. Според новия бюджетен закон през следващите десет години САЩ ще заделят около 369 млрд. долара, за да финансират програми, свързани с енергийната сигурност и промяната на климата.

Не всички имат същия късмет с държавните пари. На секторно ниво енергийният е единствен на печалба от началото на годината. Когато секторите се раздробят на индустрии обаче, резултатите се променят.

Плюсове след пандемията

Макар че вирусът вече е зад нас, следите от него върху глобалната икономика все още са видими. За някои има и плюсове обаче. След като фармацевтичните компании се втурнаха да пуснат ваксините на пазара, пътят за по-бързото одобряване на иновативни лекарства и появяването им на пазара вече е отъпкан.

Миналата година например Администрацията по храните и лекарствата на САЩ одобри първата терапия за рак, насочена към някои от най-смъртоносните видове на болестта. "Това е надежда в хапче", споделя пред списание Nature Тери Конърън, която получава финансиране от фармацевтичната компания Amgen, за да развие своето проучване. "В резултат днес имаме живи пациенти." Очаква се второ лекарство да бъде одобрено тази година.

Резултатът се забелязва и на графиката. Акциите на базираната в Калифорния Amgen поскъпват с над 20% от началото на годината. Фармацевтичният и биотехнологичният сектор също са нагоре дотук през 2022 г., макар ръстът да е с по-умерени темпове в сравнение с енергийните компании.

Гладни инвеститори

Освен енергията покрай конфликта в Украйна поскъпнаха и агрокултурите. Цените на храните бяха в основата на покачващата се инфлация през последната година. Бързооборотните стоки - храните и напитките, бързо асимилираха нарастващите си разходи в цената. Акциите на някои от най-големите компании глобално в този сектор - Coca Cola и Pepsi, всъщност се покачват тази година.

"На този фон (инфлация, волатилност, несигурност) нашата индустрия остава здрава и расте както в номинални стойности, така и в обем, което продължава да включва някои ползи от цикличните въздействия, свързани с COVID, от предходната година", сподели пред инвеститори Джеймс Куинси, изпълнителен директор на Coca Cola, след отчета на 25 октомври. Книжата на компанията са с около 1% нагоре от началото на годината. Акциите на Pepsi също се покачват - с около 5% нагоре.

Военни времена

Едва ли е изненада за някого, че от началото на конфликта в Украйна едни от най-печелившите компании са производителите на оръжия. Пазарната капитализация на Lockheed Martin, компанията, от която и България чака изтребителите си F-16 и една от най-големите фирми, които работят с американското правителство, е нараснала с над една трета през тази година.

"Ние се позиционираме за очакван растеж през следващите няколко години, инвестирайки в иновативни технологии за мисиите на нашите клиенти", заяви пред инвеститорите през октомври изпълнителният директор на Lockheed Martin Джим Тайклет. Финансовият резултат на компанията за третото тримесечие е над 1.8 млрд. долара печалба, три пъти повече в сравнение с 2021 г.

Дори в най-трудните времена на пазарите се намират кътчета, които могат, ако не да доведат по-високи печалби на инвеститорите си, поне да намалят загубите им. По време на пандемията най-печеливши се оказаха технологичните компании. Ситуацията се промени. Именно технологичният сектор е най-слабо представящият се от началото на годината, докато индустриалните компании се оказват сравнително устойчиви, поне засега. Днес почти всички компании борсови убежища са от старите традиционни сектори. Затова и повишението на индустриални индекси през октомври не е изненада.

Инвестиране в сектори

Инвестирането в акции носи рискове. Всяка компания е изправена пред различни проблеми. Някои имат по-високи нива на дългове и са засегнати от лихвите, други имат голям брой служители, чиито заплати трябва да актуализират. Инвестирането в сектори или теми носи по-малък риск от гледна точка на диверсификацията. Секторни борсово търгувани фондове (ETF) се търгуват на всички по-големи борси в света, таксите за тях трябва да са по-ниски заради пасивното им управление, като достъп до щатските може да се получи и през Xetra.
Все още няма коментари
Нов коментар