🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Еврозоната се отдалечава от дълбоката рецесия през зимата

Икономистите все още очакват свиване във валутния съюз

Повечето анализатори все още очакват, че икономиката във валутния съюз ще се свие през следващите тримесечия, но понижаването ще бъде по-умерено от предвижданото досега.
Повечето анализатори все още очакват, че икономиката във валутния съюз ще се свие през следващите тримесечия, но понижаването ще бъде по-умерено от предвижданото досега.
Повечето анализатори все още очакват, че икономиката във валутния съюз ще се свие през следващите тримесечия, но понижаването ще бъде по-умерено от предвижданото досега.    ©  Reuters
Повечето анализатори все още очакват, че икономиката във валутния съюз ще се свие през следващите тримесечия, но понижаването ще бъде по-умерено от предвижданото досега.    ©  Reuters

Възможността еврозоната да изпадне в дълбока рецесия през тази зима намалява, като икономисти повишават своите прогнози поради по-голямата финансова подкрепа на правителствата, по-ниските цени на газа, както и меката есен. По-рано този месец Европейската комисия заяви, че очаква икономиката да се свие с 0.5% през четвъртото тримесечие на тази година и с 0.1% през първото тримесечие на 2023 г., в съответствие с оценките на анализатори от частния сектор, съобщава Financial Times.

Повечето анализатори все още очакват, че икономиката във валутния съюз ще се свие през следващите тримесечия, но понижаването ще бъде по-умерено от предвижданото досега. Според последната компилация от прогнози, направена от фирмата за макроикономически проучвания Consensus Economics, икономистите прогнозират ръст за еврозоната от 3.2% за 2022 г. спрямо по-ранна прогноза от 2.7%, направена през юли.

Понижаване на цените на газа

Спирането на подаването на газ по "Северен поток 1" през лятото подхрани опасенията, че регионът може да не успее да замени руските енергийни източници и доведе до рязко повишаване на цените на газа. През септември Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg Bank, прогнозира спад от 2.1% за трите тримесечия до средата на 2023 г. въз основа на цена на газа от 220 евро за MWh за тази зима и опасения от прекъсване на електроснабдяването.

Заради това, че октомври беше един от най-топлите, досега домакинстватата и предприятията използваха по-малко енергия, което спомогна за поддържането на капацитета на газовите хранилища. Според данни на ENTSO-E през първата седмица на ноември потреблението на газ в трите най-големи икономики на Еврозоната - Франция, Германия и Италия, е спаднало с 30% спрямо средните стойности за периода 2017-2021 г. Напълването на газовите хранилища също намали опасенията, че промишлеността ще се сблъска с периоди без електрозахранване.

От септември насам цената на природния газ на европейския пазар е паднала до под 110 евро за MWh и Шмидинг е коригирал прогнозата си за спада до 1.6% за трите тримесечия до средата на 2023 г. Миналата седмица Goldman Sachs промени прогнозата си за същия период, като в момента предвижда свиване от 0.7% спрямо предишна прогноза от 1.1%. По-ниските цени на природния газ, намаленият риск от ограничаване на потреблението на енергия и допълнителната фискална подкрепа от страна на правителствата сочат "по-слаба рецесия", заяви Свен Яри Стен, главен икономист за Европа в Goldman Sachs. Икономисти от Barclays и Pantheon Economics също подобриха своите прогнози за рецесията в еврозоната.

"Количеството на съхранявания газ е достатъчно голямо, за да се очаква, че тази зима ще се стигне до нормиране на потреблението", казва Андрю Кенингам от Capital Economics и добавя, че възстановяването на автомобилния сектор е било по-силно от очакваното.

По-лоши прогнози за следващата година

Прогнозите на икономистите за следващата година обаче се влошават. В момента те смятат, че БВП на еврозоната ще се свие с 0.1% през 2023 г., рязко понижение спрямо очаквания през март ръст от 2.3%. Икономистите се притесняват, че ще бъде далеч по-трудно да се запълнят газовите хранилища за следващата зима, тъй като доставките на руски газ ще останат ограничени, пише Financial Times.

Goldman Sachs понижи цялостната си прогноза за 2023 г. и 2024 г., като вече прогнозира свиване с 0.1% за следващата година, както и ръст от 1.4% за 2024 г. Освен това ще е необходимо време, за да може спадът на цените на едро на енергията да се отрази на потребителите. "Всяко възстановяване вероятно ще бъде бавно и продължително", каза Пол Холингсуърт, главен европейски икономист в BNP Paribas. Джил Моек, главен икономист в Axa Group, предупреждава, че потребителските разходи ще бъдат "механично" засегнати от високата инфлация, която през октомври достигна нов рекорд от 10.6%. "Възможно е тази зима да не е толкова страшна, но според мен все още сме напът към болезнена рецесия".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    В еврозоната Министерствата на финансите използват създаващ щети метод за държавни финанси. Европейската грешка е водеща причина за сегашната инфлация в еврозоната.
    Поради създадените условия, колкото повече e икономическия растеж, толкова повече са щетите. Всеки е обречен за поразяване.
    Държавната власт ползва заеми за да плаща щети от своята слабост. Заради европейската финансова неправилност – правителствата от еврозаната имат сегашните дългове.
    Европейската централна банка не е компетентна за прекратяване на сегашната инфлация в еврозоната.
    При запазване на финансовото недоразумение, устойчивият просперитет е невъзможен. Премиерите на държавите от еврозоната са с подсигуряван политически провал.
    В еврозоната, два часа след прекратяване на грешката на Министерствата на финансите от еврозоната спира развитието на сегашната инфлация.

    Нередност?
Нов коментар