Лагард: ЕЦБ не е приключила с вдигането на лихвите

Инфлацията в еврозоната вероятно все още не е преминала пика си, смята управителят на централната банка

Европейската централна банка (ЕЦБ) не е приключила с вдигането на лихвите. Това каза управителят на институцията Кристин Лагард на изслушване в Европейския парламент в понеделник. Изказването вероятно цели да опровергае спекулациите, че ЕЦБ ще забави темпото и ще премине към по-умерени покачвания на основния си лихвен процент. Според Лагард обаче инфлацията в еврозоната не изглежда да е достигнала връхната си точка, а предстоящите данни могат да покажат, че тя отново надхвърля прогнозите.

Рязък спад на борсовите цени на енергията, облекчени вериги за доставки и забавяне на производствените цени дадоха надежда, че инфлацията в еврозоната може би се забавя. Това накара някои инвеститори да залагат, че ЕЦБ ще премине към по-плавно затягане на паричната политика при следващите си заседания с по 0.5 процентни пункта вместо досегашните 0.75 пр. пункта. Но коментарите на Лагард пред евродепутатите показват, че Франкфурт все още не планира да забавя темпото. Подобни сигнали дойдоха по-рано и от шефа на Нидерландската централна банка Клаас Нот. "Трябва да спрем да стимулираме търсенето", каза Лагард. Според нея политиката на банката все още е силно стимулираща, въпреки че вече вдигна лихвата си от -0.5% на 1.5% тази година.

Рисковете за инфлацията остават високи

Цените на природния газ, един от основните двигатели на инфлацията, се понижиха с около 40% спрямо пика си през септември, но това е в резултат на по-малкото потребление заради мекото време, както и заради високата степен на запълненост на хранилищата. Според Лагард обаче тези условия са моментни и могат да се влошат догодина. Затова тя е скептична, че инфлацията в еврозоната вече е прехвърлила пика си и ще започне да спада.

През октомври инфлацията във валутния съюз достигна исторически връх от 10.6% на годишна база. Според икономисти тя може да започне постепенно да се понижава, като прогнозата на анализаторите е за лек спад до 10.4% през ноември според допитване на Reuters. Икономистите обаче очакват инфлацията още дълго да остане висока и едва през 2025 да падне до целта от 2%.

За ЕЦБ предстои поредно трудно решение на заседанието през декември, тъй като икономиката на еврозоната рязко се забавя, а основните прогнози на институциите вече са за рецесия. "Очевидно трябва да продължим да повишаваме лихвените проценти и моето подозрение, въпреки че не искам да се впускам в спекулации за бъдещето, е, че все още имаме да извървим дълъг път", каза Лагард.