🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС планира да отмени самолетния режим при полет

Държавите ще трябва да осигурят честотните ленти от 5 GHz за използване на борда най-късно до 30 юни 2023 г.

ЕК адаптира законодателството за мобилните комуникации, осигурявайки 5G по време на полети и Wi-Fi на пътя
ЕК адаптира законодателството за мобилните комуникации, осигурявайки 5G по време на полети и Wi-Fi на пътя
ЕК адаптира законодателството за мобилните комуникации, осигурявайки 5G по време на полети и Wi-Fi на пътя    ©  Европейска комисия в България
ЕК адаптира законодателството за мобилните комуникации, осигурявайки 5G по време на полети и Wi-Fi на пътя    ©  Европейска комисия в България
Темата накратко
  • ЕК адаптира законодателството за мобилните комуникации, като посочи определени 5G честоти, които ще могат да се използват по време на полет.
  • Това ще позволи на авиокомпаниите да осигурят на пътниците си удобството да използват пълния потенциал и всички функции на телефоните си, точно както при наземните 5G мобилни мрежи.
  • Честотните ленти от 5 GHz също бяха изменени, за да предложат Wi-Fi на пътя, което държавите трябва да реализират до юни 2023 г.

Европейската комисия обяви актуализация на законодателството си за мобилни комуникации в самолетите, позволявайки използването на определени радиочестоти за 5G по време на полет. Пътниците на борда, преминаващи през територията на ЕС, ще могат да използват своите мобилни телефони до максималния капацитет и функции, точно както при наземна 5G мобилна мрежа. Писането на съобщения, телефонните разговори и преносът на мобилни данни на борда на самолетите ще бъдат възможни след инсталирането на специално мрежово оборудване, наречено "пико-клетка", което ще свързва чрез сателитна връзка самолета и наземната 5G мрежа.

Честотните ленти от 5 GHz също бяха изменени, за да се предложат Wi-Fi на пътя. Държавите членки ще трябва да осигурят честотните ленти от 5 GHz за използване на борда най-късно до 30 юни 2023 г.

Съобщения, телефонни разговори и мобилни данни на борда

Разрешената употреба на интернет по време на полет е част от стратегията на ЕС за по-широко внедряване на 5G услуги. "Небето вече не е ограничение, когато става дума за възможности, предлагани от супербърза връзка с голям капацитет", коментира Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар. "5G ще позволи иновативни услуги за хората и възможности за растеж за европейските компании", добавя още той.

Услугата ще се предоставя чрез използване на специално мрежово оборудване, така наречената pico-cell, за свързване на потребителите и маршрутизиране на повиквания, текстови съобщения и данни, обикновено чрез сателитна мрежа, между самолета и наземна мобилна мрежа.

През 2020 г. Федералната комисия по комуникациите на САЩ блокира плановете за разрешаване на гласови услуги и обмен данни по време на полет чрез мобилни безжични честоти. Комисията констатира, че има силна съпротива, включително от пилоти и стюардеси на авиокомпании, поради съображения за безопасност и национална сигурност.

Wi-Fi на пътя

Комисията също така промени позицията си относно честотните ленти от 5 GHz, правейки ги по-достъпни за Wi-Fi в автомобилния транспорт, например в коли и автобуси. Решението полага основата за иновации в автомобилната индустрия и потенциално за приложенията на Metaverse. Държавите членки трябва да осигурят честотните ленти от 5 GHz на борда на пътни превозни средства най-късно до 30 юни 2023 г.

5G визията на ЕС

Комисията прие план за действие за 5G за Европа през 2016 г., за да гарантира ранното разгръщане на 5G инфраструктура в цяла Европа. Целта на плана за действие беше да започне пускането на 5G услуги във всички държави от ЕС най-късно до края на 2020 г. След това се предлага бързо изграждане, за да се осигури непрекъснато 5G покритие в градските райони и по главните транспортни пътища до 2025 г.

Комисията е отпуснала публично финансиране над 700 млн. евро чрез програмата "Хоризонт 2020" в подкрепа на тази дейност.

5G технологията и стандартите ще се развиват през следващите няколко години с напредването на внедряването им. Инициативи за научни изследвания и иновации (R&I) за 6G технологии сега започват по целия свят, като първите продукти и инфраструктури се очакват в края на това десетилетие.