Снимка на деня | Руската визита на гости на пловдивския митрополит Николай

Пловдивският митрполит беше критичен към действията на Русия в Украйна

На среща в храма "Св. Марина" беше поканена руска делегация с участието на Георги Гергов
На среща в храма "Св. Марина" беше поканена руска делегация с участието на Георги Гергов
На среща в храма "Св. Марина" беше поканена руска делегация с участието на Георги Гергов    ©  Антон Чепилски
На среща в храма "Св. Марина" беше поканена руска делегация с участието на Георги Гергов    ©  Антон Чепилски

След като посещението на руския посланик Елеонора Митрофанова и поканения от нея волоколамски митрополит Антоний в руската църква в София мина с протести и остри реакции, днес те доста по-дискретно посетиха Пловдив.

Двамата са били поканени на официална среща от пловдивския митрополит Николай, а подготовката около митрополитската църква "Св. Марина" е започнала още в ранни зори. Всички паркоместа на синята зона бяха освободени и улицата затворена с полицейски патрул. На въпроса защо отговорът беше, че се очаква "делегацийка".

В крайна сметка руските гости бяха посрещнати от митрополит Николай и почетният консул на Русия в Пловдив Георги Гергов (който продължава да не се показва никъде публично освен с Митрофанова и на църковни събития).

Домакинът Николай беше доста критичен към госта си, като определи като "пагубен за християнските народи" конфликтът в Украйна. "Трябва да използвам силни думи, за да характеризирам това, което се случва оттатък Черно море. Ние не сме нито светски политици, които разсъждават от тоталитарната изгода на собствените си страни, нито сме дистанцирани анализатори, наблюдаващи случващото се с научен интерес. Ние сме православни християни и сраженията, които се водят, са битка, която се води вътре в нашите сърца. Поради тази братоубийствена война всички страдаме, а сме сигурни, че страдате и вие. Длъжни сме с искрена братска любов един към друг да открием причините за сполетялото ни нещастие и да се опитаме да го прекратим." Пловдивският митрополит допълни: "Няма да съобщя нещо ново, ако кажа, че светите канони са продиктувани от Светия дух. Правила за поведение и поради това тяхното неизпълнение или нарушаване винаги е свързано с неблагоприятни последствия. Санкцията за нарушването на Божието право на свещените канони е Божия санкция и като такава тя е неизбежна."

Руският митрополит прие критиките, направени в посока на Москва, и отговори само, че стават "сложни събития, които са причина за трагедия за много хора. Те пречат на общуването на хората. Молете се за руската църква, която не се намира в лесна ситуация, и за всички църкви, които, както отбелязахте, се сблъскват със заплахи за своето единство".

В основата на словото си пловдивският митрополит подчерта и въпроса за автокефалността на украинската църква, която бе официално призната от Константинополската епархия в началото на 2019 г., но не и от руската, след като още от 2014 г. насам украинци искаха да се отцепят от Руската църква поради липсата на действие, позиция и защита на украинските православни християни от нейна страна след анексирането на Крим. Според митрополит Николай именно този проблем седи и в основата на конфликта в Украйна.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vale avatar :-|
    vale

    Ужас !
    И тоз е водеш кандидат за патриарх на България !

    Ле ле ле ле !

    Нередност?
Нов коментар