Нов подарък за Георги Гергов: ВАС позволи на Варна да му даде акциите на Панаира

С решението се свалят пречките общината да апортира 29% от Пловдивския панаир в дружество на Гергов, с което на практика му ги подарява

Панаирът в града ще мине изцяло под контрола на Георги Гергов, който ще притежава 79% от всички акции в дружеството, което управлява бившата държавна структура
Панаирът в града ще мине изцяло под контрола на Георги Гергов, който ще притежава 79% от всички акции в дружеството, което управлява бившата държавна структура
Панаирът в града ще мине изцяло под контрола на Георги Гергов, който ще притежава 79% от всички акции в дружеството, което управлява бившата държавна структура    ©  Цветелина Белутова
Панаирът в града ще мине изцяло под контрола на Георги Гергов, който ще притежава 79% от всички акции в дружеството, което управлява бившата държавна структура    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Община Варна все пак ще успее да подари своите акции от Пловдивския панаир на Георги Гергов. Това стана ясно, след като Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Административния съд в морския град, с което беше спряна общината да апортира 29% от панаира в дружеството на Гергов "Пълдин туринвест".

Така ВАС към момента поне свали преградата пред Варна да даде акциите си с номинал от 16 млн. лв., с което на практика Гергов ще придобие пълен контрол (79% от всички акции) над "Международен панаир - Пловдив".

Какво смята ВАС

В края на миналата година от втори опит варненският кмет Иван Портних успя да предаде панаира на Гергов, като получи одобрението на 28 от общо 50 общински съветника.

Тогавашният областен управител на Варна Марио Смърков (който и в момента е на поста) оспори решението пред Административния съд във Варна, който го отмени. На 15-ти ноември обаче Върховният административен съд прие, че областният управител не е имал правото изобщо да вкара делото в съдебна фаза, тъй като решението на общинският съвет не е акт на управленска дейност с прилагането на властнически правомощия, а в случая общината действа като частноправен субект, разпореждайки се със свое имущество, и не следва да подлежи на контрол по искане на областния управител.

Съдията-докладчик по делото Жанета Петрова е единствената, която се е подписала с особено мнение. Според изложените от нея мотиви както разпореждането с общинско имущество (вещи и имоти) трябва да се прави в интерес на населението в общината, така същото следва да се приложи и спрямо разпореждането с акции, тъй като противното твърдение ограничава контрола върху тяхното прехвърляне (както в случая) и води до неприемлив резултат.

След решението председателят на общински съвет-Варна, Тодор Балабанов от ГЕРБ, коментира, че за момента няма постъпило предложение за отмяна на решението за апорт на акциите на Общински съвет-Варна в "Пълдин туринвест. "Общинският съвет няма какви повече действия да извършва. Преценка на кмета и на съответните търговски дружества е дали ще се продължи процедурата или не", допълни той. Самият Балабанов обясни, че миналата година решението е било по предложение и покана на "Пълдин туринвест". "Инициативата идва оттам, а не е както се тиражираше, че кметът е предложил такова нещо", коментира още председателят.

Какво ще произлезе от решението

Досега Георги Гергов чрез дружеството "Пълдин туринвест", в което е партньор с община Пловдив, притежаваше 50% от акциите на панаира (подарени му от правителството на Сергей Станишев). Останалите бяха разпределени по следния начин - 29% на община Варна, 20.63% държавен дял и 0.01% за други акционери (как Варна се сдоби с тях - виж в карето).

Придобивайки и варненските акции, той ще стане мажоритарен собственик. Това няма да е от особено значение за Пловдив, чийто дял от дружеството (25%) и сега не е достатъчен да блокира решенията, взимани от Гергов. Но ще е от значение за бъдещето на панаира и за самия Гергов, който получава подарък от Варна на стойност поне 24 милиона лева - толкова е разликата между оценката на акциите от Агенцията за приватизация през 2015 г. и 16-те милиона номинал, на които Варна ще ги апортира.

Запитан защо е взел това решение, преди време варненският кмет Иван Портних обяви, че апортирайки акциите на стойност 16 млн. лв., общината ще получи дял в едно далеч по-печелившо дружество - "Пълдин туринвест". Това дружество обаче през последните години е на печалба само заради продажбите на скъпоструващи недвижими имоти, получени някога от община Пловдив. По думите на председателят на

Така получавайки дял от дружество, в което има земи и сгради с оценка около 10 млн. лв., Варна предоставя акции от друго, което притежава 360 декара в централната част на Пловдив.

По думите на адвоката и общински съветник в Пловдив Веселина Александрова това решение на ВАС не поставя край на казуса, "тъй като решението на Общински съвет - Варна, не е разгледано по същество, а сега съдът разглежда единствено дали областният управител е могъл да обжалва". Другият играч по казуса - Министерството на икономиката, преди време беше пуснало писмо до Варна, в което твърди, че така се извършва скрита приватизация, но юрисконсултите на общината отхвърлиха това твърдение.

Как Варна има дял в Пловдивския панаир

Своите 29% от акциите на "Международен панаир Пловдив" община Варна получи като подарък от кабинета на "Борисов 2" през 2016 г., а причината беше замяна за прословутата "Дупка" в центъра на града (малко под 3 дка открит паркинг). Тази дупка също беше собственост на Гергов през компанията "ЦУМ Варна". Със същото "дарение" 20% от панаира трябваше да получи и Пловдив, но съветниците в града отказаха да ги приемат.

След като сделката пропадна (а Гергов беше компенсиран през бюджета), Изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на Портних да върне на държавата акциите от панаира. Изпълнението на това нареждане започна още на 2 май 2017 г. с гласовете на ГЕРБ в местния общински съвет. Той възложи на варненския кмет да прехвърли безвъзмездно дяловете на Министерството на икономиката, управлявано по това време от Емил Караниколов. Общинският съвет прие решение за дарение, но впоследствие го отмени. "Решението за дарение е отменено, защото имаше друго предложение по отношение на акциите", коментира председателят на Общинският съвет Тодор Балабанов.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    velian avatar :-|
    volarok

    Не се учудваме от подобни решения на Първи частен съд. Те и на Черепа подариха 700 млн. лв. Решенията следват интереса 😜

    Нередност?
Нов коментар