🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Битката за пловдивския Панаир между Гергов и общината продължава

Съветниците от ГЕРБ и БСП възпрепятстваха гласуванията против апорта на варненските акции, но се очаква кметът Здравко Димитров отново да обжалва увеличаването на капитала

Георги Гергов, който е и почетен консул на Русия, предложи няколко подаръка на община Пловдив, ако се съгласи той да поеме мажоритарен контрол върху панаира
Георги Гергов, който е и почетен консул на Русия, предложи няколко подаръка на община Пловдив, ако се съгласи той да поеме мажоритарен контрол върху панаира
Георги Гергов, който е и почетен консул на Русия, предложи няколко подаръка на община Пловдив, ако се съгласи той да поеме мажоритарен контрол върху панаира    ©  Антон Чепилски
Георги Гергов, който е и почетен консул на Русия, предложи няколко подаръка на община Пловдив, ако се съгласи той да поеме мажоритарен контрол върху панаира    ©  Антон Чепилски
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Две извънредни сесии на общинския съвет в Пловдия бяха провалени поради липсата на кворум - от съветниците от ГЕРБ и БСП.
  • Кметът Здравко Димитров коментира, че ще обжалва отново решението на "Пълдин туринвест" за увеличаване на капитала.
  • Все още не е ясно дали юридическите аргументи на общината са валидни, а управляващите ГЕРБ мълчат и в Пловдив, и във Варна.

Продължава сагата около опита на бизнесмена Георги Гергов да овладее 79% от "Международен панаир Пловдив", като придобие и акциите на Варна. След като морската община гласува да влее притежаваните от нея 29% в "Пълдин туринвест" (чрез което Гергов вече управлява 50% от акциите на Панаира), на 9 януари дружеството ще проведе общо събрание, на което да одобри това.

Уж за да спре това, през декември общинският съвет в Пловдив прие абсурдно и противоречащо си решение. С него представителят на общината на общото събрание на "Пълдин туринвест" беше овластен на 9 януари едновременно да гласува "за" апорта, но и да упражни блокиращата квота на общината, а кметът - да обжалва приетите решения. До това се стигна, след като Гергов обеща на Пловдив да му даде място за опера в Панаира, а председателят на преименувалите се на "Автентична лява БСП" Николай Радев направи предложение да се измени само една от трите точки на проекторешението.

За да се поправи този юридически казус преди общото събрание, съветници от няколко формации - "Демократична България" подкрепени от различни съветници от групите на ВМРО, Коалиция "Ние, гражданите", "Кауза България", "Съюз за Пловдив", част от Земеделския съюз, както и независимия съветник Слави Георгиев - направиха два опита да свикат нова сесия на общинския съвет (на 3-и и на 9-и януари), на които целта беше съветниците да се обявят категорично против апорта. И двете обаче приключиха по един и същи начин - без кворум заради липсата на съветниците от ГЕРБ и БСП в залата.

Въпреки че до ново решение не се стигна, кметът Здравко Димитров беше категоричен, че ще се позове на това, което вече е прието и като предния път, и сега ще обжалва решението на общото събрание на "Пълдин туринвест" и ще спре вписването на апорта в Търговския регистър, което е и единственият начин за противодействие.

С това положението за варненските акции ще се върне в изходната позиция. Гергов ще поиска ново гласуване в общинския съвет, след което провеждане на ново общо събрание на "Пълдин туринвест" и ново одобрение за апорта, а от своя страна община Пловдив би следвало отново да гласува против, а кметът да обжалва, ако се стигне до решение. Изходът от този кръг ще бъде или съдът да постанови, че аргументите на общината са валидни и частният партньор не може еднолично да добавя нови партньори, или общинските съветници да се откажат и да позволят на Гергов да приеме варненските акции.

Провал, протест и пак провал

Въпреки настояването да се отложи за малко по-късно, първата извънредната сесия на общинския съвет дойде на първия работен ден за 2023 г. - на 3 януари. На нея обаче не присъстваха представителите на ГЕРБ и БСП, с гласовете на които на предходната сесия бе дадена зелена светлина за апорта и бе създадено конфликтното решение.

Втората общинска сесия бе проведена в понеделник - на 9 януари, часове преди общото събрание на "Пълдин туринвест". Подобно на положението преди седмица, представителите от двете партии отново не се явиха в съвета и сесията не можа да се проведе заради липса на кворум.

Междувременно казусът придоби национална известност благодарение на присъствието на депутати от "Демократична България", "Продължаваме промяната" и дори от националното БСП, което се разграничи от пловдивските леви съветници, както и на активността във фейсбук на популярни активисти като издателя Манол Пейков.

Спорадичните протести, които се случват на всяка община сесия в последните няколко месеца, прераснаха в по-мащабен протест пред общината в неделя, 8 януари.

Общината ще обжалва

Малко по-късно в понеделник, след несполучливия опит за сесия, беше даден съвместен брифинг от кмета Здравко Димитров и лидера на ГЕРБ в Пловдив и бивш кмет Иван Тотев (две фигури, които принципно трудно работят заедно). На него Димитров потвърди, че ще изпълни волята на съветници и ще обжалва повторно решението, взето от "Пълдин туринвест", като отново доводите на общината са по същество по два закона - Закон за приватизацията и следприватизационния контрол и Закона за общинската собственост. По първото обжалване все още липсва постановено решение, което поставя в неяснота дали юридическите аргументи на общината изобщо ще бъдат приети за валидни от съда.

Относно липсата на съветниците на сесиите, лидерът на местната ГЕРБ Иван Тотев коментира: "Ние в този политически цирк няма да участваме", като допълни, че вече има взето решение и подобни извънредни сесии няма какво ново да произведат.

Гласове от Варна

Отпор не липсва и от Варна, където кметът и съветниците от ГЕРБ по абсолютно непонятни причини не изпълниха решение на собствената си партия и лидер и не върнаха акциите на държавата, както самите те бяха гласували. Варненският кмет продължава да мълчи по казуса, но на 1 декември 2022 г. Стела Николова от местното формирование на "Демократична България" пуска сигнал до варненската прокуратура.

В него се говори, първо, за неизпълнение на решение на общинският съвет в града от страна на кмета Иван Портних за връщане на акциите от Панаира на държавата (което впоследствие е отменено и заменено с решението за апорт в полза на Гергов).

Второ, за бездействието на кмета в тези повече от 5 години, в които Варна е притежавала 29% от акциите на Панаира - общината нито има представител в дружеството, нито е участвала във вземането на решения, не е ясно дали е получила някакви дивиденти или е изплатила средства за покриване на загуби.

Логично, с оглед на практиката на българската прокуратура, няколко дни по-късно - на 6 декември, сигналът е разгледан и отхвърлен и производството е прекратено, разказва Стела Николова. Въпреки загубата на тази битка, войната не приключва. "Сега в момента подготвям заедно с колеги сигнал до Софийска градска прокуратура като наследник на специализираната прокуратура. Тъй като нашата варненска прокурорка е преценила, че няма нужда да се разглежда за безстопанственост, смятам да проверя дали в Софийска градска прокуратура така мислят, защото пет години ние сме оставили акциите на община Варна на произвола - няма назначен представител, загубила ли е Варна, печелила ли е, никой не знае", коментира съветничката.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vale avatar :-@
    vale
    • + 1

    Тука панаира е само на повърхността !
    Гергов приватизира и почивнбия комплекс на ЦК на БКП на Черно море - Слънчев ден чрез Пълдин туринвест!
    После приятеля на Цацаров го даде (продаде) на близкия до делян Пеевски - Ангел Палийски като завъртяха едни 43 млн.лв от 1 дупка на центъра на Варна и акциите на панаира с помощта на държавата и кмета на ГЕРБ - Портних.
    после изтеглиха баснословен заем от ББР - над 100 млн.лв.
    после държавата в лицето на КФН ги награди Слънчев ден заради неспазване на законите на Р България със сваляне от публичност и дружеството в момента се отчита само пред няКОИ другари

    и така всички са обвързани като свински черва - Гергов (БСП) ,ГЕРБ,ДПС...

    Нередност?
Нов коментар