Арабският полуостров гледа към Китай

Посещението на Си Цзинпин в Саудитска Арабия потвърждава намерението за по-близки отношения

Китайският президент Си Цзинпин и престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман се срещнаха в Рияд
Китайският президент Си Цзинпин и престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман се срещнаха в Рияд
Китайският президент Си Цзинпин и престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман се срещнаха в Рияд    ©  Reuters
Китайският президент Си Цзинпин и престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман се срещнаха в Рияд    ©  Reuters
Темата накратко
  • Китай иска задълбочаване на отношенията с полуострова, като Си Цзинпин ще се среща с Мохамед бин Салман на всеки две години.
  • Азиатската страна ще продължава да разчита на региона за доставки на критични енергийни ресурси.
  • Huawei ще изгражда 5G мрежата в Саудитска Арабия въпреки притесненията на САЩ.

Настъпва "нова ера в отношенията между Китай и Арабския полуостров". С тези думи китайският президент Си Цзинпин започна официалното си посещение в Саудитска Арабия, като вече се срещна с престолонаследника Мохамед бин Салман (MBS).

Посрещането на Си беше необичайно тържествено, като самолетът му беше ескортиран от шест саудитски изтребителя от момента, в който влезе във въздушното пространство на страната, пише китайската държавна CCTV. Националната саудитска телевизия показа как Си е посрещнат с лилав килим и топовен салют, което е в рязък контраст с церемониите, когато американският президент Джо Байдън посети страната през юли.

Отношенията на САЩ и Саудитска Арабия са в най-лошото си състояние от години насам, след като арабската страната подкрепи искането на Русия за намаляване на производството на петрол на среща на Организацията на страните - износителки на петрол, и техните партньори (ОПЕК+).

Китайският държавен глава отбеляза, че страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, които включват Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, служат като "енергиен резервоар за световната икономика". Китай е най-големият вносител на суров петрол в света, като в голяма степен разчита на саудитския петрол, като плаща десетки милиарди долари годишно на кралството.

Вероятността тези отношения да бъдат допълнително задълбочени е значителна, след като САЩ и ЕС предприеха различни мерки за ограничаване на продажбата на руски енергийни ресурси. Саудитският министър на енергетиката заяви, че Рияд ще остане "доверен и надежден" енергиен партньор за Пекин и сътрудничеството във веригите за доставка на енергия ще бъде засилено, като създадат регионален център в кралството за китайски фабрики.

Медиите в Саудитска Арабия и Китай съобщиха, че двете страни са подписали споразумение за стратегическо партньорство, според което лидерите на двете страни ще се срещат на всеки две години. Те също така са сключили 34 инвестиционни сделки в различни сектори, сред които технологичният и енергетиката. Сделките включват меморандум за разбирателство между Huawei и саудитския министър на комуникациите за установяване на мобилен интернет със скорост от 10 гигабита в секунда и съоръжение за облачни изчисления в кралството. Технологиите на Huawei са забранени на Запад заради притеснения относно връзките на компанията с китайското правителство. Въпреки това компанията е най-голямата движеща сила в изграждането на 5G мрежи на полуострова.

Паричната стойност на сделките не беше обявена, но Саудитската агенция за пресата (SPA) по-рано съобщи, че се очаква двете страни да подпишат сделки на стойност над 29 млрд. долара по време на посещението.

Петролът и газът остават ключови

Миналата година двустранната търговия между Саудитска Арабия и Китай достигна 87.3 млрд. долара, което е с 30% повече от 2020 г., показват данните на китайските митници, съобщава CNN. Голяма част от търговията беше фокусирана върху петрола. Вносът на суров петрол в Китай от Саудитска Арабия възлиза на 43.9 млрд. долара през 2021 г., което представлява 77% от общия внос на стоки от кралството. Това количество е повече от една четвърт от общия износ на суров петрол на Саудитска Арабия.

"Стабилността на енергийните доставки както по отношение на цените, така и на количествата е ключов приоритет за Си Цзинпин, тъй като китайската икономика остава силно зависима от вноса на петрол и природен газ", казва Есуар Прасад, професор по търговска политика в университета Корнел, цитиран от CNN.

Втората по големина икономика в света е силно зависима от вноса на петрол и газ. Според официалните данни 72% от потреблението на петрол миналата година идва от внос, а на природния газ - 44%. На 20-ия партиен конгрес през октомври Си подчерта, че осигуряването на енергийна сигурност е ключов приоритет. Коментарите дойдоха след сериозен недостиг на електроенергия и рязко покачващи се световни цени на енергията след нахлуването на Русия в Украйна.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nxy48610609 avatar :-@
    amidala

    И как може да не се напише, че във взаимната търговия СА и Китай са се договорили да преминават към разплащане в юани?!
    Това е най-важният момент от срещата и смъртоносен удар върху долара.

    Нередност?
Нов коментар