🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кметът на Истанбул и конкурент на Ердоган беше осъден и получи забрана за политически дейности

Това се случва по-малко от година преди президентските избори, на които Екрем Имамоглу е фаворит за опозиционен кандидат

Екрем Имамоглу говори пред събрали се негови симпатизанти, след като присъдата му беше обявена
Екрем Имамоглу говори пред събрали се негови симпатизанти, след като присъдата му беше обявена
Екрем Имамоглу говори пред събрали се негови симпатизанти, след като присъдата му беше обявена    ©  Reuters
Екрем Имамоглу говори пред събрали се негови симпатизанти, след като присъдата му беше обявена    ©  Reuters

Турски съд осъди кмета на Истанбул Екрем Имамоглу на две години и седем месеца затвор и му забрани да се занимава с политика. Причината за решението на съда е реч, която той е държал, след като печели местните избори през 2019 г., в която нарича избирателната комисия "идиоти".

Изборите през 2019 г. бяха доста драматични, като се наложи провеждането на второ гласуване. Избирателната комисия взе решение, че първият вот, когато Имамоглу спечели с малка разлика пред кандидата на партията на президента Реджеп Таип Ердоган AKP, е невалиден. Тогава Имамоглу изрича обидата според съда. След това се провеждат нови избори, на които той печели убедително. Решението на съда не е окончателно, като Имамоглу има правото да обжалва. Това ще му даде възможност да запази поста си до крайното произнасяне на съда.

Присъдата обаче идва по-малко от година преди провеждането на президентските избори в страната, което трябва да стане до юни следващата година. По-рано тази година Канан Кафтанчюглу, ръководителят на клона на Републиканска народна партия (CHP) в Истанбул, получи забрана да участва в политиката и получи условна присъда от пет години затвор по обвинения в обида на Турция и Ердоган в туитове, обвиняващи го в кражба. Имамоглу също е част от СНР.

През януари съдът трябва да реши дали да забрани на кюрдската Демократична партия на народите (HDP) да участва в политиката. "Волята на 16 млн. истанбулчани е изправена пред съда", обявиха от кметството малко преди произнасянето на присъдата на Имамоглу. "Те се стремят да лишат кмета на Истанбул от политическите му права", добавиха те, цитирани от Guardian.

Проучванията на общественото мнение редовно показват Имамоглу като водещ опозиционен конкурент на Ердоган на президентските избори. Неговата партия сформира съюз с пет други, които ще подкрепят единен кандидат.

Дългогодишната икономическа криза сви подкрепата за Партията на справедливостта и развитието на Ердоган, която управлява Турция в продължение на 20 години, до исторически минимуми, въпреки че тя остава най-голямата в страната.

Имамоглу отрече да е отправял обиди към служители от избирателната комисия, като каза, че забележките му са били насочени към вътрешния министър, който първо го нарече "идиот". Не се очаква кметът да влезе в затвора, тъй като присъдата му от две години, седем месеца и 15 дни е под три години и в този случай може да бъде заменена с пробация, твърдят юристи пред Financial Times.

Политическият път на Имамоглу все повече прилича на този на Ердоган. Лидерът на Турция придоби национална известност след избирането му за кмет на Истанбул през 1994 г. Той беше принуден да напусне поста си и му беше забранено да участва в политиката след присъда през 1998 г. за "подбуждане на омраза", след като публично рецитира стихотворение, за което излежа четири месеца в затвор.

Възприятието, че Ердоган е бил несправедливо преследван, стимулира избирателите четири години по-късно,

когато неговата партия с ислямистки корени лесно спечели парламентарните избори. Впоследствие забраната срещу Ердоган беше отменена и му беше позволено да влезе в парламента на междинни избори, след които стана министър-председател.