🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Посещението на Зеленски в САЩ ще донесе допълнителна мощ на украинската армия

Най-важното е получаването на зенитно-ракетната система "Пейтриът"

Зеленски остана верен на образа, с който се представя от началото на войната, и във военновременните си дрехи изрази надежда, че това ще стане, но и че независимо от промените в Конгреса - където републиканците имат мнозинство - двупартийната подкрепа за страната му ще остане.
Зеленски остана верен на образа, с който се представя от началото на войната, и във военновременните си дрехи изрази надежда, че това ще стане, но и че независимо от промените в Конгреса - където републиканците имат мнозинство - двупартийната подкрепа за страната му ще остане.
Зеленски остана верен на образа, с който се представя от началото на войната, и във военновременните си дрехи изрази надежда, че това ще стане, но и че независимо от промените в Конгреса - където републиканците имат мнозинство - двупартийната подкрепа за страната му ще остане.    ©  Reuters
Зеленски остана верен на образа, с който се представя от началото на войната, и във военновременните си дрехи изрази надежда, че това ще стане, но и че независимо от промените в Конгреса - където републиканците имат мнозинство - двупартийната подкрепа за страната му ще остане.    ©  Reuters
Темата накратко
  • САЩ се подготвят да отпуснат военна помощ от 40 млрд. долара на Украйна догодина.
  • Киев ще получи една батарея "Пейтриът", но тя ще може да опази само малка част от страната.
  • Украйна получава допълнително оръжие и от Европа.

Съединените щати ще помагат на Украйна срещу Русия "колкото дълго е необходимо". Това обеща американският президент Джо Байдън на украинския лидер Володимир Зеленски, който посети Вашингтон. Зеленски проведе поредица от срещи - освен че разговаря с Байдън, говори пред двете камари на Конгреса, на които напомни за Втората световна война и съпротивата срещу Хитлер в опит да се справи с резервите на републиканците срещу предоставяне на още военна помощ за Украйна. Речта му целеше да събере подкрепа и от двете партии преди гласуването на нов пакет от военна помощ за Украйна, който е оценен на 40 млрд. долара и трябва да бъде отпуснат през 2023 г. За целта обаче тази сума трябва да бъде гласувана в Конгреса. Републиканците предупреждават, че няма да приемат гласуване като подпис на бял лист и вотът не може да е "празен чек" за Украйна. Някои искат дори одит как са похарчени отпуснатите до момента средства.

Един от най-важните резултати от визитата на Зеленски е потвърждението от Белия дом, че се отпуска нов пакет от близо 2 млрд. долара помощ за сигурността на Украйна. Това включва модерната зенитно-ракетна система "Пейтриът", която ще помогне на Украйна да защити инфраструктурата си от руски атаки.

Украйна настоява за американска система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" "на всяка международна среща, при всеки контакт със Съединените щати", заяви нейният външен министър Дмитро Кулеба по-рано този месец. Тя ще бъде едно от най-модерните западни оръжия, придобити досега от Киев. Това ще бъде мощно допълнение към противовъздушната отбрана на Украйна, но според анализаторите няма да предложи незабавно справяне с многократните масови руски ракетни атаки, които разрушават енергийната инфраструктура на страната.

Способността да се защити критичната инфраструктура и столицата от балистични ракети е "нова за Украйна и изключително важна", каза пред Financial Times Олексий Мелник, бивш подполковник от военновъздушните сили на Украйна и сега съдиректор на мозъчния тръст "Център Разумков" в Киев.

Въпреки това той намира и недостатък в системата - тя не е годна за нанасяне на удари, а единствено за предотвратяването им. "Тя не предоставя нови офанзивни способности за атака на цели дълбоко в Русия или Крим. В този смисъл това не променя играта", смята той.

Прехващачите на системата "Пейтриът" имат по-голям обсег - до 75 км, в зависимост от използваните боеприпаси - и са по-точни от проектираните от СССР S300 и Buks, които съставляват гръбнака на противовъздушната отбрана на Украйна. Най-важното е, че те могат да свалят бързо движещи се балистични ракети, които Русия вероятно ще използва в по-големи количества, тъй като изчерпва своите запаси от дозвукови крилати ракети.

"Как да свалите балистична ракета, ако те са изстреляни с доста голям радиус на действие и ако тя бъде изстреляна в стратосферата, всъщност в Космоса, и след това лети надолу с огромна скорост по своя радиус", каза полковник Юрий Игнат, говорител на военновъздушните сили на Украйна, в интервю за Financial Times по-рано този месец. "Пейтриът"-ът може."

Зенитно-ракетната система също така ще осигури допълнително ниво на отбрана, ако Русия се опита да извърши бомбардировки на голяма надморска височина над украинска територия. Украинските ракети S300 бяха достатъчни, за да откажат достъп на руски бомбардировачи. Но Киев изчерпва запасите си от прехващачи от този тип и трябва да премине към западно оборудване с по-големи възможности за снабдяване, защото такава опция за оръжията от съветската ера няма.

Въпреки това ситуацията не е перфектна за Украйна. САЩ изпращат едва една батарея с до осем пускови установки и по този начин ще могат да помогнат за защитата само на една област на Украйна. Също така изглежда малко вероятно Украйна да използва сложни и скъпи ракетни системи "Пейтриът", за да сваля безпилотните самолети камикадзе, които Русия изстрелва на вълни по електрическата инфраструктура на страната. Информациите са, че една система "Пейтриът" струва 3 млн. долара - 100 пъти повече от приблизителната цена на доставения от Иран дрон Shahed-136.

"Високата цена на ракета и сравнително малкият брой ракети в батерия означава, че операторите на "Пейтриът" не могат да стрелят по всяка цел", отбелязват Марк Канчиан и Том Карако в коментар за Центъра за стратегически и международни изследвания, мозъчен тръст в Вашингтон.

Европейското въоръжение на Украйна

Системата "Пейтриът" ще добави още един пласт към и без това сложната въздушна отбрана на Украйна. В допълнение към S300 и Buks Украйна придоби две системи NASAM - с норвежки пускови установки и американски боеприпаси - и най-съвременна единица за противовъздушна отбрана Iris-T от Германия, като се очакват още три през следващата година. Те са много точни, но имат обхват от едва 40 км.

Украйна също така е била снабдена с по-стари системи за противовъздушна отбрана като "Хоукс" от Испания и "Кроталес" от Франция. Освен това е получила и хиляди ракети с раменно изстрелване с по-малък обсег като Stingers и Starstreaks и 30 противовъздушни оръдия Gepard от Германия. "Имаме нужда от всички системи", каза Игнат, посочвайки 2500-километровата външна граница на Украйна. "В света няма толкова много системи, колкото са ни необходими."

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Ако прескочим с овчарски скок пропагандата (щото е доста обемна) , опираме до фактите:
    1. Една батарея е нищо. Пропаганден заряд - да, но военно значение - минимално. Пише, че една батарея може да охранява обект, но не и Киев, например;
    2. Прекалено скъпо оръжие срещу прекалено евтино. Една "уникално умна" ракета пейтриът струва по разни данни между 3 и 4 млн. долара. Установката - 10 млн. Руските Геран-2 са около 20-30 хил. долара. С топ - врабче.
    3. За 40 години от създаването им това ще е първата употреба на пейтриът в реални бойни условия. Досегашните им спорадични "включвания" видимо не са удовлетворителни. Най-позорните са проспания обстрел от хусите с дронове и ирански балистични на Ер Рияд и на рафинерията на Арамко. Израел, който е воюваща от десетилетия страна, не купува пейтриът.
    4. Повече от сигурно е, че причината за изпращането на батареята е не толкова помощ, колкото тестване на оръжието в реална ситуация.
    5. И много да си пазят батареята!

    И накрая като контрапункт един (американски!) коментар по темата, който е учудващо по-трезв от тукашното писане.

    https://www.cbsnews.com/news/patriot-missile-ukraine-explainer/?ftag=CNM-00-10aab7e&linkId=194528496

    Нередност?
  • 2
    rax1574718227630288 avatar :-(
    Claudia Wagner-Schmidt

    It is a MISSLES system...not just ONE battery. It seems it has to be recharged all the time.

    We, here, in Germany have plenty of these Patriots( not Paitriuts...I lived in the USA for decades and know how they pronounce the word). Nevertheless, it is better PATRIOTS than nothing!

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#1] от "D-r D":

    "Прескачали" сме били "пропагандата", ама говорим за "руските Геран-2"

    Нередност?
Нов коментар