🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Покрай войната армията ни поиска нова "натовска" артилерия

Военното министерство е подготвило техническо задание за поръчка на дивизион модерни самоходни гаубици на стойност до 500 млн. лв.

Reuters    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки че вече няколко години не може да оборудва сухопътните ни войски с нови натовски бронирани бойни машини дори в контекста на войната в Украйна, Министерството на отбраната вече е задвижило още един, макар и по-скромен проект за модернизация на пехотата. Става дума за постепенното превъоръжаване на армията със 155-милиметрови "натовски" самоходни артилерийски установки. Проектът е част от Програмата за приоритетни инвестиционни разходи до 2032 г., което служебният военен министър Димитър Стоянов внесе за разглеждане в парламента.

По информация на "Капитал" отбранителното ведомство вече е приключило работата по изработката на техническото задание на модернизационната програма. Преди няколко седмици министър Стоянов също намекна, че правителството съвсем скоро планира да гласува приемането на подобен проект и да внесе финансовата му рамка за одобрение в парламента. Така че може да се очаква, че потенциалните изпълнители на програмата може да получат искания за необвързващи оферти (request for information или RFI) още през януари.

Колко ще струват

Засега министерство на отбраната не е обявявало официално стартирането на проекта за артилерията, както и каквато и да е конкретна информация по темата. От модернизационната програма на военния министър, депозирана в Народното събрание, обаче става ясно, че стойността на инициативата ще е в диапазона от 100 до 499 млн. лв., че е планирано реализацията й да започне през 2024 г. и че ще трае три години. Официалното наименование най-вероятно ще е "Развитие на способностите за артилерийска поддръжка чрез придобиване на 155 мм гаубици". По неофициална информация на "Капитал" за целта военните планират да поискат бюджет от порядъка на около 300 млн. лв.

Срещу тази сума отбранителното министерство ще се опита да придобие един дивизион самоходни артилерийски установки, изстрелващи снаряди с "натовски" калибър. Преведено на достъпен език, това означава, че армията най-вероятно ще получи между 18 и 24 мобилни 155-милиметрови оръдия, способни да използват не само неуправляеми боеприпаси, но и "умни" такива - например щатските M982 Excalibur, поразяващи цели на 40 - 50 км с максимално отклонение от порядъка 1.5-2 метра. Идеята е въпросните артилерийски системи да станат част от елитната 61-ва Стрямска механизирана бригада, предназначена да бъде част от натовските сили за незабавен отговор NRF. На следващ етап намерението e да се осигури още един дивизион от същия тип оръдия, с които да бъде оборудван и 4-ти артилерийски полк в Асеновград. Според източници от военното ведомство на този етап все още има различни варианти за броя на оръдията в зависимост от бюджета, който страната ни може да си позволи, като количеството им евентуално може да нарасне до 36.

Какви да са гаубиците

Засега липсват и повече официални подробности какви са техническите параметри на бъдещите самоходни гаубици, както и дали ще се организира тръжна процедура, или ще се върви към пряко договаряне със съюзническа държава. По информация на "Капитал" Министерство на отбраната, както и при търга за бронирани бойни машини, ще се ориентира към колесна, а не верижна платформа. Целта е по този начин артилерията да постигне по-голяма мобилност. Това обаче автоматично означава, че в наддаването едва ли ще се включат американските оръдейни системи M109 Paladin, германските Panzerhaubitze 2000, британските AS-90 или пък полските AHS Krab, които в момента активно се използват по бойните полета в Украйна.

За сметка на това най-вероятно може да очакваме оферти за френски гаубици CAESAR от Nexter, шведски Archer, които поне на теория се водят най-добрите в света (което обаче може и да ги направи твърде скъпи) или пък словашкиte Zuzana. В надпреварата вероятно ще се включат и израелски оръжейни компании, известни с "по-бюджетните" си оферти - например корпорацията Elbit Systems, която в момента модернизира българските танкове Т-72, предлага самоходните гаубици ATMOS, базирани на 6х6 и 8х8 колесни шасита, а в средата на ноември представи и своя нова артилерийска система на име Roem Sigma със задвижване 10х10. Германия евентуално може да се опита да се включи с "колесен" вариант на Panzerhaubitze 2000, базиран на шаси на бронираната бойна машина Boxer - през последните седмици правителството в Берлин обяви, че ще предостави оръдейни системи от този тип на Украйна.

Защо ни трябват

Преминаването към натовски артилерийски системи е критично важно не само от гледна точка на модернизацията по принцип и все по-належащото пенсиониране на старите гаубици от "съветски" тип, но и чисто доктринално. Руската инвазия в Украйна нагледно демонстрира, че използването на оръдия на фронта вече става по коренно различен начин в сравнение с предишните конфликти, а стрелбата от статични позиции обикновено се оказва чисто самоубийство, ако насреща има подготвен противник.

Съвременната артилерийска война трябва да се води изключително динамично и мобилно, тъй като врагът обикновено използва контрабатарейни радари и дронове, засичайки откъде се води огънят, след което нанася контраудари по позициите в рамките на броени минути. Това е нещо, за което българската армия по-скоро изглежда недостатъчно подготвена в момента. Придобиването на първия дивизион самоходни гаубици от "натовски" тип ще направи така, че в недалечно бъдеще българските артилеристи няма да се превръщат в статични мишени при евентуален мащабен военен конфликт.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 2

    Че на нашите 'Гвоздика' какво им има?..

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Изправи се, гора от стомана!
    Насочете се, бойни дула!
    Запей ти наша батарея,
    запей отново с пълен глас!
    Артилерио, чест ти се пада
    да удариш врага първа ти!

    Нередност?
  • 3
    lov48316024 avatar :-P
    Turkiye
    • - 1
    • + 1

    Имах неудоволствието да служа 90-те години артилерийска батарея като изчислител на самоходни гаубици.
    Още тогава 1/2 само палеха. Другите нямаха комуникация. Изчислението на координатите се случваше на ръка с триъгълник и дъска.
    Просто смешна работа.
    И сега тръгнали да купуват артилерия.
    Тя се нуждае от интелигентни хора, разбиращи езици, програмиране и имащи отношение към тази работа.
    И къде ще ги намерят тези хора?
    Военните училища възпитават некадърници.

    Нередност?
Нов коментар