🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коледа в Украйна: На тъмно и студено, но с воля за победа

Олена от Киев, Слава от Днипро и Артем в Литва разказват пред "Капитал" за изминалите 10 месеца от началото на руската агресия

Руският президент Владимир Путин обяви, че ще продължи с атаките по украинската енергийна система
Руският президент Владимир Путин обяви, че ще продължи с атаките по украинската енергийна система
Руският президент Владимир Путин обяви, че ще продължи с атаките по украинската енергийна система    ©  Reuters
Руският президент Владимир Путин обяви, че ще продължи с атаките по украинската енергийна система    ©  Reuters
Темата накратко
  • Тримата организират фондове и дарения за украинските въоръжени сили, включително на генератори и дронове.
  • Олена и Слава постоянно нямат ток заради атаките на Путин, но не искат мир на всяка цена, а победа.
  • Украинците нарекоха действията на Русия Хладомор, по аналогия с Гладомора на Сталин.

Когато в края на февруари, три дни след началото на руската инвазия в Украйна, се чухме с Олена Дмитренко - служител на Deloitte в Киев, тя вече бе избягала от експлозиите в украинската столица и се намираше в селце до град Чернивци, който е близо до границата с Румъния. Именно това, че мястото граничи с натовска държава, й вдъхваше повече сигурност.

Сега - десет месеца по-късно, Олена разказва пред "Капитал", че се е преместила с майка си в Ивано-Франкивск. "Съдейки по ракетните атаки през последните седмици, тук е по-безопасно от Киев, защото хората са по-малко и има по-малко ключова инфраструктура. Но и при нас има прекъсвания на електричеството, макар положението да не е толкова трудно, колкото в столицата", казва тя. Все пак пътува до Киев от време на време и планира скоро да се върне там за постоянно, защото всичките й приятели са в столицата и изолацията й тежи.

Олена: Руснаците нямат успехи на бойното поле и затова тероризират обикновените граждани

От октомври Москва извършва удари с ракети и дронове по енергийната инфраструктура на Украйна, след като претърпя серия загуби на бойното поле. Някои западни лидери определят тази стратегия като военно престъпление заради огромните щети по цивилните съоръжения. Въпреки всичко това Олена продължава да работи, макар със спиранията на тока да й е по-трудно. "Последния път когато бях в Киев, целият квартал нямаше електричество. Но вместо да ни обезкуражи, Русия само ни накара да се научим да се приспособяваме към всяка ситуация. Всички коуъркинг пространства и ресторанти купуват генератори и осигуряват светлина и Wi-Fi, за да могат хората да работят", посочва тя.

Вместо да ни обезкуражи, Русия само ни накара да се научим да се приспособяваме.

Олена
Олена

И обяснява, че когато е била в Киев към края на октомври, токът се е пускал по график, например четири часа с електричество, после два часа без. "Но в началото на ноември ни атакуваха отново и тогава вече нямаше график. Спомням си, че се събудих от експлозия и токът спря, прекъснаха мобилните услуги. Отидох при приятелка в другия край на града, за да си заредя телефона и лаптопа. А сега става по-тежко, защото е зима и е необходимо отопление. Нашите специалисти работят непрестанно, за да отстранят проблемите, но с тази честота на руските удари е трудно да се поправи всичко", коментира Олена.

Тя е създала свой фонд за набиране на средства и вече е купила два генератора за украинските войници. Казва, че е имала късмет, защото ги е поръчала през лятото, когато търсенето не е било чак толкова голямо и цените са били все още поносими. Според нея с действията си руският президент Владимир Путин се опитва да деморализира украинците, защото вижда, че няма успехи на бойното поле: "Затова какво прави той? Тероризира обикновените граждани, които се опитват да живеят живота си, да печелят пари и да си плащат данъците, за да помагат на нашите войници."

Властите в Киев твърдят, че усилията за отвоюване на окупираните територии ще продължат въпреки настъпването на зимата. "Очаквам боевете да не спират през студените месеци, защото не можем да си позволим тази пауза, през която врагът ще има възможност да си почине и да си набави повече оръжие. Семейството ми има познати, които са на бойното поле. Учителят ми по история също се сражава. Тези хора дават всичко от себе си, за да победим", обяснява Олена.

Обикновено по това време на годината тя вече има планове за празниците, като най-често се събира със семейството си. "Този път не знам какво ще правя - дали ще бъда в Киев, или ще пътувам до родния си град. Не съм в настроение да празнувам, защото няма много какво да се празнува. Ще имам подаръци за близките си и ще украся малка елха у дома, но няма да го има това празнично чувство, защото нашите войници умират в битка всеки ден. Традиционно в полунощ на Нова година по телевизора се излъчва обръщение от президента, а сега не е сигурно дали ще има електричество, за да го чуем", казва Олена.

Пожелава си победа, а не мир на всяка цена. Защото победата ще донесе мир и сигурност. "Мир може да бъде постигнат по различни начини, включително чрез преговори. Но не вярвам на преговорите с Русия, освен ако първо не признаят, че са загубили", категорична е тя.

Слава: Не се преговаря с терористи, защото те си остават терористи

Връзката със Слава - IT специалист от град Днипро, става трудно, защото при него не е ясно кога има и кога няма ток. При избухването на войната той бе зает с доброволческа дейност и нямаше намерение да напуска страната. Когато сега го чуваме отново, разказва пред "Капитал", че с приятели е създал благотворителен фонд в Instagram в подкрепа на украинците на фронта, включително с оборудване, медикаменти, генератори, дронове и други. В него публикува и месечни отчети за какво се изразходват парите. "Събираме дарения, даваме наши средства, правим аукциони, като последния път продадохме стар модел автомобил Alfa Romeo, удвоявайки пазарната му цена. Така успяхме да закупим два пикапа за нуждите на армията", обяснява Слава.

Властите в Русия са в жестока заблуда - те ни преценяват, съдейки по себе си.

Слава
Слава

Той продължава да работи въпреки прекъсванията на електричеството - запасил се е с допълнителни устройства за захранване не само за телефона и лаптопа, но и за рутера и отоплението. Подготвил се е за всякакви условия, защото наскоро Путин обяви, че ще продължи с атаките по украинската енергийна инфраструктура. Страната е изправена пред снеговалежи и минусови температури в много региони и милиони са без ток и течаща вода. Кметът на Киев Виталий Кличко дори заяви: "Те искат цивилното население да замръзне. Те искат да има Украйна без украинци."

Слава казва, че миналата седмица температурите са паднали до -10 градуса и апартаментите бързо са изстинали. "Миналия понеделник отново имаше изстреляни руски ракети, от които 80% бяха прехванати, но някои причиниха щети на енергийната мрежа. Обикновено по график имаме осем часа ток, след което четири часа нямаме", посочва той. Според експерти руската тактика за удари по енергийната инфраструктура най-вероятно цели да тормози населението, вместо да донесе някаква конкретна военна полза. "Много високопоставени правителствени представители в Русия са в жестока заблуда. Това не им носи никакво стратегическо и тактическо предимство. Те ни преценяват, съдейки по себе си. Мислят, че като измъчват цивилните, могат да постигнат отстъпки. Но това само ни мотивира повече да помагаме на нашите войници", обяснява Слава.

Той е категоричен: "Не се преговаря с терористи, защото те си остават терористи. Ако има някакви преговори, това само ще им даде време да се подготвят за нов кръг на боеве. За нас това няма да промени нищо, а само ще донесе нови рискове."

Що се отнася до настъпващите празници, Слава посочва: "Опитваме се да водим нормален живот и точно за това се борим. Най-вероятно ще се съберем в тесен семеен кръг. Но дали ще празнуваме не зависи от нас, а от ситуацията на терен."

Артем: Всеки месец задължително дарявам от заплатата си

Руското нападение срещу родината му в края на февруари свари украинеца Артем Пономаревски в литовския град Каунас, където живее и работи от 2020 г. Когато се свързахме с него тогава, той организираше хуманитарни доставки към страната си. За 10-те месеца на война не е спирал да помага. Сега пред "Капитал" казва, че в компанията, в която работи, се е сформирала голяма общност, правеща дарения към различни организации. Артем дарява за украинските въоръжени сили колкото може от заплатата и спестяванията си. "Всеки месец това е нещо, което задължително правя", обяснява той. И допълва, че колкото и трудно да е на украинците без ток, това не може да се сравни с положението на войниците на фронта, които зъзнат в кал в окопите.

Колкото и трудно да е без ток, не може да се сравни с условията на фронта.

Артем
Артем

"Сега предстои голяма сделка за генератори, защото в Украйна са изчерпани, а зимите обикновено са тежки. Важно е хората поне малко да се стоплят в студените дни", посочва Артем.

Родителите му се намират в украинския град Чернигов, където токът спира за около четири часа на ден не защото местната енергийна инфраструктура е пострадала, а тъй като електричество се прехвърля към други региони в по-тежко положение. Баща му работи в образователната сфера и се е подсигурил с резервна батерия, за да не губи данните на компютъра си. Учебните заведения пък се връщат към хартията, защото без ток е трудно лекциите да се подготвят по дигитален начин. Украинците нарекоха това, което Русия им причинява, Хладомор (геноцид чрез измръзване), визирайки Гладомора на Сталин - масовия глад в Украйна през 1932 и 1933 г.

Западни лидери определят руската стратегия като военно престъпление заради огромните щети по цивилните съоръжения.

Артем казва, че не познава някой свой сънародник, който ще прави нещо специално за Коледа и Нова година. "Лично аз вероятно ще обикалям из града и ще прекарам деня както обикновено. Моите близки в Украйна също не са в празнично настроение", посочва той. Мислите на всички тях са за победа, тогава ще празнуват.