Интервю | Олена от Киев: Войната промени възприятието ми за живота и преподреди ценностите ми

"Ако получавахме достатъчно чужда подкрепа, щяхме да приключим с войната още през 2022 г.", казва Слава от Днипро

На 24 февруари се навършват две години, откакто Русия нападна Украйна
На 24 февруари се навършват две години, откакто Русия нападна Украйна
На 24 февруари се навършват две години, откакто Русия нападна Украйна    ©  Reuters
На 24 февруари се навършват две години, откакто Русия нападна Украйна    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Капитал" поддържа връзка с Олена Дмитренко - служител на Deloitte в Киев, и със Слава - IT специалист от град Днипро, още от първите дни на руската инвазия в Украйна. Тогава Олена бягаше от експлозиите в столицата, без да знае какво предстои, а Слава беше зает с доброволчески дейности и набавяше неща от първа необходимост за болниците. В навечерието на две години от началото на войната ги попитахме какво се е променило за тях.

Олена Дмитренко, служител на Deloitte в Киев

Как две години война промениха живота ви?

Инвазията промени възприятието ми за живота, преподреди ценностите ми и "редактира" кръга от хора, на които мога да разчитам. Войната не е свършила, затова страхът за семейството ми остава много силен. Никога няма да забравя това ужасно чувство, когато руснаците нападнаха родния ми град на юг. Часовете, в които чаках, докато моите родители не се обадиха, ми се сториха безкрайни. Не можех да направя нищо и не пожелавам на никого да преживее всички тези негативни емоции. В глобален аспект тази война разби на парчета усещането за удобен живот без възможни заплахи.

След две години на военни действия продължавате ли да смятате, че изходът е в победата над Путин вместо в преговори, в които рискът е руският президент да не спази обещанията си?

Какво всъщност се е променило от 2022 г. насам? Русия не се е отказала от идеята да превземе Украйна, да унищожи културата ни и да обяви победа. А проруските сили по света, които насочват всичките си ресурси, за да блокират украинските граници, да провеждат психологически операции и да дестабилизират обществата в различни страни? Да приемем, че войната приключи при сегашното разделение на територията по силата на преговори. Така само ще се даде време на Русия да си почине, да натрупа още сили и да атакува още по-яростно. Това е голямо зло, което никога не е спазвало обещанията си.

Според вас Украйна получава ли достатъчно чужда подкрепа?

Съдейки по ситуацията на фронта, определено не. Русия разполага с голямо количество ракети, а авиацията й все още е много активна. Тя има значително предимство в небето и на земята. Украинската армия се бие умно, правейки всичко възможно да запази военните и вместо това да използва нови технологии в някои случаи. Употребява това ограничено количество оръжие рядко, но опитва да удари най-желаните цели. Но Украйна се нуждае от повече военно оборудване не само за да се защитава, но и за офанзива, за да си върне окупираната земя. Авдеевка е пример как малокалибрените оръжия не могат да се противопоставят на постоянните бомби от авиацията и на хилядите атакуващи руснаци, чийто живот не значи нищо за Кремъл.

Смятате ли, че в момента Западът, и по-специално САЩ, ви предават?

Това би било тежко определение предвид това, че те ни осигуряват финансова и военна подкрепа. И ние сме благодарни. Но е разочароващо колко много усилия отнема на Украйна да убеди Запада да ни окаже поддръжка и колко голяма съпротива среща. Губим време и нашите най-добри хора. Две години трябваше да покажат на всички, че тактическото възпиране не работи, когато чудовището вече разрушава всичко. Ако САЩ и европейските страни искат да останат велики сили, трябва да демонстрират, че наистина разполагат с мощ. Както каза украинският външен министър Кулеба на Мюнхенската конференция по сигурността: "Ерата на мир в Европа приключи. С всяко загубено украинско парче земя руските войници се приближават до европейските градове, домове, семейства и деца."

Слава, IT специалист от град Днипро

Как две години война промениха живота ви?

По много очаквани и неочаквани начини. Намираш надежда, където не очакваш да намериш, и срещаш неприятни изненади на места, където не би трябвало. Определено те прави по-философски настроен, ако оживееш.

След две години на военни действия продължавате ли да смятате, че изходът е в победата над Путин вместо в преговори, в които рискът е руският президент да не спази обещанията си?

Не мисля, че е толкова лесно с тези две опции. Работата е там, че смятам, че никой освен Украйна сега не иска Русия да загуби, поради свои си специфични причини. Войната стана политика и е много доходоносна, затова никой не изглежда да се е загрижил за стотиците хиляди загубени животи, тъй като това се случва някъде далеч. Путин е само един човек, проблемът е в обичта към "железните завеси" и злото.

Според вас Украйна получава ли достатъчно чужда подкрепа?

Не, иначе да бяхме приключили с това още през 2022 г.

Смятате ли, че в момента Западът, и по-специално САЩ, ви предават?

Няма общо с предателството, това е просто политика.

Интервютата взе Марина Станева

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    borodino avatar :-?
    borodino
    • + 3

    Покъртителен е опитът на Олена и Слава. Многократно по-големи страдания може да опише журналист, ако се поинтересува какво се случва в Газа, където целенасочено се избиват мирни жители и запише условните Амира и Аладин.
    В Газа за 4 месеца еврейски бомбардировки мирните жертви и разрушенията са десетки пъти повече, отколкото след 2 години война в Украйна.
    Защо не го прави журналистът? Или изтреблението в Палестина не съществува?

    Нередност?
Нов коментар