Внимание! Руски олигарси падат от балкона! (инфографика)

Руските власти определят като "битови злополуки" 23-те смъртни случая на милиардери и крупни бизнесмени в страната през 2022 г.

Някои от загиналите са били или тясно свързани с Кремъл, или открити противници на нахлуването на Путин в Украйна
Някои от загиналите са били или тясно свързани с Кремъл, или открити противници на нахлуването на Путин в Украйна
Някои от загиналите са били или тясно свързани с Кремъл, или открити противници на нахлуването на Путин в Украйна    ©  Shutterstock
Някои от загиналите са били или тясно свързани с Кремъл, или открити противници на нахлуването на Путин в Украйна    ©  Shutterstock

Отминалата година бе особена по много показатели, а сред най-любопитните е солидното количество руски олигарси, паднали от балконите на домовете си, самоубили се или загинали при други силно куриозни инциденти. Става дума за цели 23-ма представители на елита на Русия - милиардери, мениджъри в големи енергийни компании като "Газпром" и "Лукойл", банкери, предприемачи, магистрати, важни фигури във военната индустрия.

Броят и нелепите обяснения за кончините им в много случаи говорят за повече от съвпадение и мнозина логично виждат дългата ръка на Кремъл.

Ето кои са те и как са починали - кликнете върху снимките в инфографиките, за подробности около смъртта им>>>

Зачестилите злополуки с фатален край сред олигарси и магнати в Русия от края на януари 2022 г. насам са напът да превърнат големите бизнесмени в застрашен вид за страната. Поредицата от мистериозни смъртни случаи привлече световното внимание, като медии от цял свят подозират намеса на Кремъл. Властите в страната, разбира се, упорито ги приписват на здравни инциденти - като инсулт, битови злополуки - падане по стълби, балкон, лодка, или проблеми с психичното здраве, които водят до самоубийство. Има обаче и случаи на отравяне - и то с екзотичната отрова от жаба.

Най-младият загинал е на 37 години, а най-възрастният на 73. Профилите на убитите се вписват в няколко категории: висши военни от руската армия, петролни милиардери и газови олигарси, висши магистрати и успешни бизнесмени.

Някои от смъртните случаи са белязани от брутално насилие, като този на ръководителя на газовата компания "Новатек" Сергей Протосеня - намерен да виси обесен във вилата си в Испания, докато съпругата и дъщеря му са пребити до смърт с брадва.

Общата нишка между странните убийства е елитният статус на починалите и богатството, натрупано по време на изкачването им по етажите. Някои от загиналите са били или тясно свързани с Кремъл, други - открити противници на нахлуването на Путин в Украйна.

На 9 юли анонимен потребител на Wikipedia създаде страница, озаглавена 2022 Russian Mystery Deaths, която започна текущо преброяване на смъртните случаи. Приятелите и семействата на някои от загиналите бизнесмени споделят, че е смятат за "немислимо" те да се самоубият.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • + 2

    Вън от съмнение за тези смърти е, че те са добре планирани. Обясненията на Кремъл са повече от митове и пошли легенди. Сега ще им приберат богатствата и Путлерския режим ще се разплаща за поразиите, които нанася на държавата и руската нация.

    Нередност?
Нов коментар