🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Газпром" с най-нисък износ за Европа от началото на века

Загубата на европейския пазар създава несигурност за руския газов монополист

Президентът Владимир Путин призна, че въпросът за цените е най-сериозният проблем в преговорите за продажба на газ с Китай
Президентът Владимир Путин призна, че въпросът за цените е най-сериозният проблем в преговорите за продажба на газ с Китай
Президентът Владимир Путин призна, че въпросът за цените е най-сериозният проблем в преговорите за продажба на газ с Китай    ©  Reuters
Президентът Владимир Путин призна, че въпросът за цените е най-сериозният проблем в преговорите за продажба на газ с Китай    ©  Reuters
Темата накратко
  • "Газпром" не обяви финансовите си резултати.
  • Добивът на компанията е намалял с почти 20% спрямо 2021 г. и е най-ниският поне от 2008 г. насам.
  • Руският монополист трябва да се справя със загубата на приходите от продажбата на газ в Европа, но и да инвестира в нови газопроводи към Китай.

Руският държавен газов монополист "Газпром" отчете рекорден спад в производството и износа на природен газ за 2022 г. въпреки високите цени на газа на европейския пазар, който доскоро беше основен за него. В същото време компанията полага по-големи усилия за увеличаване на доставките на газ за Китай въпреки несигурната икономическа ефективност на продажбите.

Изпълнителният председател на "Газпром" Алексей Милер казва в изявление, че компанията е произвела около 413 млрд. куб. м газ през миналата година, от които 101 млрд. куб. м са били изнесени. Общите количества рязко са намалели в сравнение с 2021 г., когато компанията е добила 515 млрд. куб. м и е продала зад граница над 185 млрд. куб. м, което представлява увеличение с 13% и 3% спрямо съответните обеми през 2020 г., според руската агенция "Интерфакс".

Добивът на практика е намалял с почти 20% спрямо 2021 г. и е най-ниският поне от 2008 г. насам според данни на компанията. Резкият спад в производството обърна тренда на възстановяването на "Газпром" от предизвикателната 2020 г., когато ковид-19 наложи затваряне и ограничения в Русия и нейните експортни пазари.

Заради международни санкции срещу Русия заради агресията й срещу Украйна "Газпром" предпочете да използва предоставеното от правителството разрешение да не разкрива финансовите си резултати. Това остави инвеститорите с малко показатели за независима оценка на състоянието на бизнеса на компанията след такъв рязък спад на производството.

Въпреки че доставките на газ за европейския пазар винаги са били по-малки от тези за вътрешния пазар, наложеното от правителството регулиране на цените на вътрешния пазар означава, че продажбите на европейските клиенти традиционно генерират по-голям дял от приходите на "Газпром", според предишни финансови отчети.

Надолу, надолу

Износът на "Газпром" към ключовите й чуждестранни пазари е намалял почти наполовина през 2022 г., достигайки най-ниското си ниво поне от началото на века. През миналата година експортът е бил 101 млрд. куб. метра за страни извън бившия СССР, което е спад с 46% спрямо 2021 г.

Почти всички основни маршрути на тръбопроводите, по които се доставя руски газ за Европа, са компрометирани по някакъв начин, а доставките за редица европейски държави бяха напълно прекъснати през миналата година, след като получателите отказаха да плащат за доставките в рубли.

Анализатори поставят под съмнение основанията на руския газов монополист да търси по-високи доставки на газ по тръбопроводите за Китай.

"Газпром" не разпределя данните за износа по държави, което затруднява оценката на потоците към отделните пазари. В момента газът тече към Европа само през една от трансграничните точки на Русия с Украйна и през една от отсечките на газопровода "Турски поток" през Турция и България до Унгария и Сърбия.

Добивът на газ на "Газпром" е спаднал до 412.6 млрд. куб. м през тази година, каза Милер. Това е спад с почти 20% спрямо 2021 г. и добивът е най-ниският поне от 2008 г. насам според данни на компанията.

Съмненията

В същото време независими анализатори изтъкват, че усилията на "Газпром" да замени спада в доставките на газ по тръбопроводите за Европа с доставки за Китай може да не са ефективен начин за подобряване на резултатите. Това е така, защото договорната ценова формула за износа на газ за Китай обикновено води до крайна цена, която е значително по-ниска от тази, която руският монополист е успял да постигне в Европа.

Според официалните митнически данни Китай е платил почти 3.55 млрд. долара за доставката на руски тръбопроводен газ в периода от януари до ноември 2022 г. Въпреки че "Газпром" избягва да разкрива месечните доставки и платената цена, високопоставен ръководител на руската енергийна индустрия заяви наскоро, че страната ще достави малко над 15 млрд. куб. м газ на Китай по управлявания от "Газпром" газопровод "Силата на Сибир" за цялата 2022 г. Това предполага средна цена между 250 и 264 долара за 1000 куб. метра газ, доставян за Китай през този газопровод, изчислява руският интернет портал ProZakupki.

Миналата година във Владивосток президентът Владимир Путин призна, че въпросът за цените е най-сериозният проблем в преговорите за продажба на газ с Китай. Руският монополист вече трябва да се справя със загубата на приходите от продажбата на газ в Европа, но все още трябва да осигури десетки милиарди долари, които да инвестира в изграждането на още два експортни газопровода за Китай - "Силата на Сибир 2" и "Силата на Сибир 3" - от Западен Сибир и остров Сахалин.

Според Милер "Газпром" възнамерява да добави около 100 млрд. куб. м капацитет за доставка до Китай след изграждането на двата планирани тръбопровода. Договорът за "Силата на Сибир", подписан през 2014 г., предвижда годишни доставки на 38 млрд. куб. м газ.

Все още няма коментари
Нов коментар