Какво предстои в Русия

Страната рискува да стане неуправляема и да затъне в хаос

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато на 24 февруари 2022 г. руският президент Владимир Путин нахлу в Украйна, целта му беше да заграби нейна територия, да я лиши от суверенитет, да заличи самата идея за националната й идентичност и да превърне това, което е останало нея, в провалена държава. След месеци на яростна съпротива държавността в Украйна и нейната идентичност са по-силни от всякога, а всичко, което Путин възнамеряваше да й причини, се стовари върху собствената му страна.

Войната на Путин превръща Русия в провалена държава с неконтролирани граници, частни военни формирования, бягащо население, морален разпад и потенциал за граждански конфликт. И въпреки че западните лидери все повече вярват, че Украйна е способна да устои на Путиновия терор, има нарастваща загриженост относно способността на Русия да надживее войната. Възможно е тя да стане неуправляема и да потъне в хаос.

Помислете за границите й. Абсурдното и незаконно анексиране на четири украински региона - Херсон, Донецк, Луганск и Запорожие - преди дори да успее да установи пълен контрол над тях, превръщат Русия в държава с незаконни територии и непостоянна граница. "Руската федерация, каквато я познаваме, се самоликвидира и преминава в състояние на провалена държава", коментира политологът Екатерина Шулман. Администрацията на страната, отбелязва тя, не е в състояние да изпълнява основните си функции. Анексирането няма да възпре украинските сили, но ще създаде прецеденти за собствените нестабилни региони на Русия, включително за републиките в Северен Кавказ, които вероятно ще се насочат към изхода, ако хватката на централното правителство започне да се разхлабва.

Друг характерен белег на провалената държава е загубата на монопола върху използването на сила. Частните армии и наемниците, макар и официално забранени в Русия, в момента процъфтяват. Евгений Пригожин, бивш затворник с прозвището Готвача на Путин и лице на частната военна армия "Вагнер", открито набира бойци в местата за лишаване от свобода и им предлага амнистия в замяна на присъединяване към неговите сили. По неговите думи "Вагнер" няма интерес да бъде "легализирана" или интегрирана към руската армия. Същото може да се каже и за военните части, контролирани от Рамзан Кадиров - бивш чеченски военачалник и сега президент на Чечения. Дори държавните служби за сигурност на Русия все повече обслужват собствените си корпоративни интереси.

Руската държава вече се проваля и в изпълнението на най-основната от всичките си функции. Вместо да защитава живота на своите хора, тя се превръща в най-голямата заплаха за тях, защото ги използва като пушечно месо. След поражение на бойното поле в Украйна на 21 септември Путин нареди мобилизация на около 300 000 души. Зле обучени и оборудвани, единствената им функция е да стоят на пътя на настъпващата украинска армия. Много от тях едва ли ще са живи по това време следващата година.

Мобилизацията предизвиква в Русия шок, който е много по-голям дори от самото избухване на войната. Някои от ефектите вече са видими: центрове за мобилизация бяха подпалени, а най-малко 300 000 души избягаха в чужбина (в допълнение към други 300 000, които напуснаха страната през първите седмици на инвазията). Повечето от тях са млади, образовани и предприемчиви. Предстои да се види какъв ще е пълният ефект от тяхното напускане за икономиката и демографията на страната, но социалното напрежение нараства.

Докато градската средна класа се спасява, десетки хиляди техни по-бедни сънародници биват събирани и изпращани в окопите. Като доведе своята "специална военна операция" у дома, Путин наруши крехкия консенсус, според който хората се съгласиха да не протестират срещу войната в замяна на това да бъдат оставени на мира. Сега обаче им се нарежда да се бият и да умрат в името на неговия режим.

Путин няма как да спечели, но не може и да си позволи да спре конфликта. Той би могъл да се надява, че като въвлече толкова много хора в своя военен сговор и като ги подложи на още повече от своята отровна, фашистка пропаганда, ще успее да проточи нещата. От това дали ще успее, или потокът от чували за трупове, съчетан с недоволството на елита, ще доведе до рухването му от власт, ще зависи колко още хора ще умрат и още колко дълго ще пада Русия.

И както каза хвърленият в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални по време на едно от съдебните си заседания: "Ние не успяхме да предотвратим катастрофата и вече не се плъзгаме, а летим надолу. Единственият въпрос ще бъде: Колко силно Русия ще се удари в дъното и дали ще се разпадне?" Задаващата се година ще даде известни индикации какъв ще бъде отговорът на този мрачен въпрос.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 6
    • + 2

    Тъй, тъй.
    И колко 'Повечето от тях са млади, образовани и предприемчиви' укри офейката още след началото на войната?
    Голяма част от тях са и в БГ.

    Нередност?
  • 3
    crusible avatar :-|
    crusible
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#2] от "dobadoba":

    Добре са дошли украинците! Повече такива да дойдат! Само можем да спечелим от тяхното присъствие!

    А за статията, Капитал отдавна е загубил интерес да преследва обективност по отношение на Русия, така че подобни текстове трябва да се четат със здравословна доза скептицизъм.

    Нередност?
  • 4
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 3
    • + 1

    crusible, в момента укрите бягат от БГ. Един по един :) Ни@КОЙ не ще да стои тук...

    Нередност?
  • 5
    crusible avatar :-|
    crusible
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#4] от "dobadoba":

    По какво съдиш, че бягат от тук?

    В София е пълно с автомобили с украинска регистрация. Върнах се вчера от Банско, украинците настигнаха гърците по брой посетители.

    Моята гледна точка, е че предвид демографската катастрофа у нас, всякакви христянски народи са повече от добре дошли. Икономиката има нужда от работещи.

    Нередност?
  • 6
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#5] от "crusible":

    'По какво съдиш, че бягат от тук?' - в града в който живея - един по един жиповете изчезват от паркинзите/гаражите. По това съдя.

    Как беше в Банско, имаше ли сняг?

    Нередност?
  • 7
    crusible avatar :-|
    crusible
    • + 2

    До коментар [#6] от "dobadoba":

    Толкова зле откъм сняг не е било. Само писта №8 беше подготвена за каране. Дано Януари компенсира.

    Нередност?
  • 8
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    До коментар [#7] от "crusible":

    Кофти работа, дай Боже поне компанията в хотела да е компенсирала :)
    Мой познат щеше да ходи тия дни на Беклемето, но дръпна назад щото и там сняг нямало...

    Нередност?
Нов коментар