🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германската икономика е нараснала с 1.9% през 2022 г., но тази се очаква рецесия

Ключово влияние за ръста през миналата година има краят на ограниченията след пандемията от коронавирус

БВП на най-голямата икономика в еврозоната за пръв път надвишава този отпреди пандемията
БВП на най-голямата икономика в еврозоната за пръв път надвишава този отпреди пандемията
БВП на най-голямата икономика в еврозоната за пръв път надвишава този отпреди пандемията    ©  Reuters
БВП на най-голямата икономика в еврозоната за пръв път надвишава този отпреди пандемията    ©  Reuters

Германия отбелязва лек спад на годишния си икономически растеж през 2022 г. според данни, публикувани от федералната статистическа агенция Destatis. Въпреки това, дори като се вземе предвид необичайно високата инфлация, която надхвърли 10% през пиковите месеци на 2022 г., икономиката се представя по-добре от очакваното.

Брутният вътрешен продукт на Германия е нараснал с 1.9% през 2022 г., като това се случва въпреки продължаващата енергийна криза, войната на Русия в Украйна и проблемите с веригата за доставки. Главната причина за увеличението е покачването на вътрешното търсене след премахването на ограниченията, свързани с COVID-19.

Страховете от болезнена рецесия обаче са смекчени от лек, но неочакван ръст от 0.4% през третото тримесечие на 2022 г. Данните за развитието на БВП на Германия през последното тримесечие на годината ще бъдат публикувани по-късно този месец.

"Икономиката се представи добре през 2022 г. въпреки енергийната криза и масивните скокове на цените в резултат на войната в Украйна, затрудненията с материалите и доставките и продължаващата пандемия от коронавирус", казва Рут Бранд, ръководител на статистическата агенция.

Германският брутен вътрешен продукт надхвърли нивото си отпреди пандемията от 2019 г. за първи път, добави Бранд. Растежът в най-голямата икономика в еврозоната се стимулира главно от личното потребление.

Правителството в Берлин прогнозира през октомври, че БВП ще се свие с 0.4% за цялата минала година. Това се случи на фона на растящата инфлация и опитите за осигуряване на енергийни доставки, докато Германия се отказа от руските изкопаеми горива. Но изненадващо успешните усилия за складиране на газ, съчетани с необичайно топлия зимен период и значителния пакет за подкрепа от 200 млрд. евро, смекчават удара.

Все още се очаква рецесия през тази година

Икономисти все още прогнозират рецесия през 2023 г., която се дефинира като две последователни тримесечия на отрицателен растеж, но смятат, че сега тя ще бъде по-мека от очакванията по-рано. Някои експерти прогнозират свиване на БВП с по-малко от 1%, докато други предполагат, че дори може да има растеж растеж тази година, до голяма степен благодарение на пакетите за енергийна помощ на федералното правителство.

Германската икономика отчита бюджетен дефицит 101.6 млрд. евро, което представлява 2.6% от БВП. Той се приближава до големите дефицити от годините на пандемията, които възлизаха на 4.3% от БВП през 2020 г. и 3.7% през 2021 г.

Броят на работещите се е увеличил с 1.3%, като достига 45.6 млн. души през 2022 г., посочва агенцията. Потребителските цени са се повишили със 7.9% през 2022 г., до голяма степен предизвикани от инфлацията в цените на енергията и храните поради войната в Украйна и затрудненията във веригата за доставки.

Все още няма коментари
Нов коментар