🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германският министър на отбраната се оттегли след серия от грешки

Оттеглянето на Кристин Ламбрехт идва в деликатен момент за Берлин, тъй като обмисля изпращането на танкове в Украйна

Кристин Ламбрехт се отказва от поста си, след като беше подложена на силни критики в последните няколко месеца
Кристин Ламбрехт се отказва от поста си, след като беше подложена на силни критики в последните няколко месеца
Кристин Ламбрехт се отказва от поста си, след като беше подложена на силни критики в последните няколко месеца    ©  Reuters
Кристин Ламбрехт се отказва от поста си, след като беше подложена на силни критики в последните няколко месеца    ©  Reuters
Темата накратко
  • Към Ламбрехт имаше голям скептицизъм, че ще приведе Бундесвера във форма на фона на войната на Русия в Украйна.
  • Тя получи редица подигравки малко след началото на войната в Украйна, когато каза, че Берлин ще помогне на Киев с 5000 каски.
  • Германия е подложена на натиск да одобри увеличаване на международната военна подкрепа за Киев.

Министърът на отбраната на Германия Кристин Ламбрехт подаде оставка на фона на проверката на отговора на Берлин на войната на Русия в Украйна. "Днес помолих канцлера да бъде освободена от ролята на министър на отбраната", каза тя в изявление в понеделник.

Оставката й е кулминацията на нарастващия скептицизъм за способността ѝ да приведе германската армия във форма на фона на войната на Русия в Украйна, въпреки че беше договорен специален фонд от 100 млрд. евро за тази цел.

Ламбрехт, която беше подложена на остри критики за отношението си към отбранителната политика, както и за поредица от гафове, каза, че "медийният фокус" върху нея не е оставил място за фактическа дискусия относно германската военна политика и политиката за национална сигурност. Ламбрехт беше човекът, който канцлерът Олаф Шолц искаше да предвожда страната в новата ера на отбрана, която беше обявена скоро след като Русия нападна Украйна през февруари миналата година.

Бавни реакции

Но тя се сблъска с атаки заради бавния темп на реформи в Бундесвера - федералната армия, и опити за надграждане на нейното оборудване. Друга причина за общественото недоволство е фактът, че през декември 2021 г. тя призна, че не познава различните армейски звания. Пет месеца по-късно тя призна, че все още не ги е научила.

Ламбрехт получи редица международни подигравки малко след началото на войната в Украйна, когато беше попитана дали Германия ще предостави военна помощ и отговори, че ще изпрати на Киев 5000 каски.

"Фокусът на медиите в продължение на месеци върху моята личност едва ли позволява обективно отразяване и дискусия за войниците, въоръжените сили и курса на политиката за сигурност в интерес на гражданите на Германия", каза тя, цитирана от CNBC. "Ценната работа на войниците и многото мотивирани хора в индустрията трябва да бъдат на преден план", добави тя. "Благодаря на всички, които се ангажират с нашата сигурност всеки ден и искрено им желая най-доброто за бъдещето", добави тя при обявяването на оттеглянето си.

Тежко въоръжение за Украйна

Нейната оставка, която се очакваше от дни, идва в момент, когато Берлин е изправен пред предстоящо решение дали да изпрати произведени в Германия танкове Leopard 2 в Украйна. Наследникът на Ламбрехт също така трябва да реши и дали да позволи на други европейски държави да го направят.

Германия е подложена на натиск да одобри увеличаване на международната военна подкрепа за Киев, а отбранителните способности на Берлин бяха поставени под въпрос, след като няколко бойни машини на пехотата "Пума" бяха извадени от експлоатация заради дефекти по време на скорошно военно учение.

Ламбрехт трябваше да се срещне с американския си колега Лойд Остин в четвъртък преди срещата на международни съюзници на Киев в американската военновъздушна база "Рамщайн" на следващия ден. Канцлерството не обяви незабавно нейния наследник, но възможните кандидати включват Ева Хьогл, която е парламентарният комисар по въоръжените сили, която документира лошото състояние на германската армия. Сиимтие Мюллер, младшият министър на отбраната, е едно от другите спрягани имена.

Предупреждение

Германски танкове "Леопард 2" могат да се доставят на Украйна най-рано през 2024 г., предупреди пред Bild изпълнителният директор на компанията - производител на тези танкове, Rheinmetall, след като посланикът на Киев в Берлин призова да се действа бързо с изпращането на танкове.

Полша и други държави започнаха все по-активно да призовават за доставки на "Леопард 2" като част от международна коалиция. Западът дълго отказваше да осигури танкове, но през почивните дни Великобритания обяви, че ще изпрати 14 машини "Чалънджър 2", а САЩ дадоха знаци, че може да дадат от свои "М1 Ейбрамс".

В случая с "Леопард 2" - от които в Европа има около 2000, доставката им се нуждае от одобрението на производителя Германия, което, макар и да става по-вероятно под натиска на коалиционните партньори върху канцлера социалдемократ Олаф Шолц, все още не е сигурно.

Освен това според изпълнителния директор на Rheinmetall Армин Папергер в Украйна могат да се доставят само ремонтирани танкове. Тази дейност ще струва стотици милиони евро, а поръчката не може да започне, преди да бъде потвърдена. Разглобяването и възстановяването на танковете от германските индустриални резерви може да започне най-рано догодина, твърди Папергер. Този срок ще е най-ранният възможен, "дори решението да бъдат изпратени нашите танкове "Леопард" към Киев да дойде утре".

Берлин настоява за трибунал срещу руските лидери

Германският външен министър Аналена Бербок призова за създаването на специален международен трибунал за преследване на руски лидери за нахлуването на Москва в Украйна. Необходим е "трибунал, който да може да разследва руското ръководство и да го изправи на съд", каза Бербок в реч в Академията по международно право в Хага, където е базиран Международният наказателен съд.

Украинското правителство по разбираеми причини е загрижено, че Русия не може да бъде преследвана за агресията си пред Международния наказателен съд (МНС), заяви тя, тъй като той може да се занимава само със случаи, в които ищецът и ответникът са членове на съда или делото е отнесено от Съвета за сигурност на ООН. Русия не е член на МНС и като една от петте световни сили, постоянни членове на Съвета за сигурност с право на вето, вероятно ще блокира всяко сезиране на съда, съобщава Reuters.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-P
    xyha

    1. При нас министрите никогане грешат .
    2. Ако сгрешат то - виж точка 1 .

    Нередност?
Нов коментар