Американски щати привличат европейски компании за чисти технологии със зелени субсидии

Делегации от Мичиган, Джорджия, Охайо и други вече обикалят страни в Европа

Законът за намаляване на инфацията ще предостави субсидии за чиста енергия на стойност около 370 млрд. долара, което е най-амбициозното усилие на САЩ за справяне с изменението на климата
Законът за намаляване на инфацията ще предостави субсидии за чиста енергия на стойност около 370 млрд. долара, което е най-амбициозното усилие на САЩ за справяне с изменението на климата
Законът за намаляване на инфацията ще предостави субсидии за чиста енергия на стойност около 370 млрд. долара, което е най-амбициозното усилие на САЩ за справяне с изменението на климата    ©  Reuters
Законът за намаляване на инфацията ще предостави субсидии за чиста енергия на стойност около 370 млрд. долара, което е най-амбициозното усилие на САЩ за справяне с изменението на климата    ©  Reuters
Темата накратко
  • Европейски компании са впечатлени от усилията на американските щати да привлекат инвестиции.
  • Според Американската асоциация за чиста енергия след приемането на IRA в САЩ са обявени планове за поне 20 нови или разширения на заводи за производство на чиста енергия.
  • Европа трябва да подготви свой пакет от субсидии, ако иска да остане конкурентоспособна.

Няколко американски щата увеличават усилията си за привличане на европейски компании за производство на чиста енергия, като изтъкват големите данъчни облекчения за чуждестранните разработчици, въпреки критичната реакция на лидерите на ЕС.

Делегации от Мичиган, Джорджия, Охайо и други щати обикалят Европа, разяснявайки условията за субсидиите, предлагани от Закона за намаляване на инфлацията, който беше приет през миналото лято.

"Не мисля, че досега сме набирали компании толкова активно, колкото сега", споделя Джъстин Кочър, заемащ поста директор на международния бизнес в JobsOhio. През последните четири месеца служители от Охайо се срещнаха с компании за чисти технологии, опериращи в Германия, Италия и Белгия.

IRA (Законът за намаляване на инфацията) ще предостави субсидии за чиста енергия на стойност около 370 млрд. долара, което е най-амбициозното усилие на САЩ за справяне с изменението на климата. Това обаче предизвика яростни критики в Брюксел и обвинения, че САЩ дискриминират компаниите от ЕС. Миналата седмица европейският комисар по търговията Валдис Домбровскис заяви, че борбата с промяната на климата трябва да се води чрез "изграждане на трансатлантически вериги за създаване на стойност, а не чрез разкъсването им".

Кампанията на американските щати се засили, като Световният икономически форум в Давос беше посетен от губернаторите на Мичиган, Джорджия и Илинойс, както и от сенатора демократ от Западна Вирджиния Джо Манчин, който е един от авторите на IRA. Губернаторът на Джорджия, републиканецът Брайън Кемп, представи своя щат като дестинация за инвестиции в чисти технологии по време на обяд, организиран от форума.

"Удивен съм от многобройните дейности, организирани от щатските правителства, агенциите за развитие на бизнеса, както и държавните агенции за развитие на бизнеса, които усилено се опитват да ни привлекат", казва Гюнтер Ерфурт, главен изпълнителен директор на Meyer Burger, базиран в Швейцария производител на соларни модули. "Ако ЕС не предложи нещо подобно [на IRA], тогава може да продължим да се развиваме навън, по-конкретно в САЩ, вместо да продължим да инвестираме в Европа", добавя Ерфурт. Компанията има един обект в САЩ и той е в щата Аризона.

Но европейските политици не са толкова впечатлени. Германия и Франция изразиха безпокойство от IRA. Белгийският министър-председател Александър Де Кроо се оплака от "много агресивния начин", по който САЩ са го представили на предприятията от ЕС. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви пред делегатите в Давос, че "необходимостта да бъдем конкурентоспособни на офертите и стимулите, които понастоящем са на разположение извън Европейския съюз", може да накара ЕС да намали собствените си ограничения върху субсидиите.

Според Американската асоциация за чиста енергия, след приемането на IRA в САЩ са обявени планове за поне 20 нови или разширения на заводи за производство на чиста енергия. Повече от половината от тях са собственост на чуждестранни компании. През октомври BMW съобщи, че ще вложи 1.7 млрд. долара за нов производствен капацитет за електромобили и батерии в Южна Каролина. Този месец южнокорейската компания Hanwha Q-Cells обяви разширяване на фабриката си за слънчеви панели в Джорджия на стойност 2.5 млрд. долара.

Активна кампания

Главният изпълнителен директор на Икономическия съвет Финикс в Аризона Крис Камачо, заяви, че "всеки щат в съюза" сега се конкурира за привличане на европейския бизнес. "Работим с редица европейски компании в областта на чистите технологии, които доразвиват своя модел и очакват, че ще имат достъп до тези фондове", добавя той.

Гретхен Уитмър, губернатор на Мичиган, който се превръща в център за инвестиции в чиста енергия, доведе местна делегация на първата си икономическа инвестиционна мисия в Европа този месец, включваща Швейцария и Норвегия. Уитмър призова инвеститорите да "дойдат в Мичиган", като добави, че наред с приетия наскоро Закон за чиповете и науката, който има за цел да стимулира производството на полупроводници в САЩ, IRA ще помогне да "станем свидетели на изместване на производството по цялата верига на стойността".

Главният изпълнителен директор на норвежката компания за батерии Freyr, която през ноември обяви, че планира завод за батерии за 2.6 млрд. долара в Джорджия, заяви, че Европа трябва да подготви свой пакет от субсидии, ако иска да остане конкурентоспособна.

Препоръчително

"Европа разкритикува САЩ за това, че са твърде бавни" по отношение на политиката в областта на климата и чистата енергия, каза Йенсен. "Когато най-накрая представят най-добрата политика за смекчаване на последиците от изменението на климата, те са критикувани, че правят точно това."

IRA беше приет само от демократите, без нито един глас "за" от републиканците в Конгреса. Новите инвестиции в чиста енергия, обявени след приемането на закона, бяха в щати, ръководени от губернатори демократи и републиканци. Прессекретарят на губернатора на Джорджия Кемп заяви, че губернаторът е пътувал до Давос и Германия с мисия за икономическо развитие, за да представи щата Джорджия на европейските компании. В Джорджия "чистата енергия никога не е била на преден план в платформата на губернатора Кемп", твърди Джейсън Шепърд, който е професор по политически науки в Държавния университет в Кеннесоу и бивш председател на републиканците в окръг Коб. "Въпреки това републиканските губернатори, които искат да увеличат инвестициите в своите щати, виждат къде е бъдещето и къде е бизнесът".