🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нов фонд за технологии на ЕС трябва да направи икономиките по-конкурентни

Средствата за него ще дойдат от заемно финансиране или от нови вноски в бюджета на ЕС

Под натиска на Франция и Германия Брюксел бавно започна да изгражда своя арсенал от оръжия за търговска защита
Под натиска на Франция и Германия Брюксел бавно започна да изгражда своя арсенал от оръжия за търговска защита
Под натиска на Франция и Германия Брюксел бавно започна да изгражда своя арсенал от оръжия за търговска защита    ©  Reuters
Под натиска на Франция и Германия Брюксел бавно започна да изгражда своя арсенал от оръжия за търговска защита    ©  Reuters
Темата накратко
  • ЕС планира създаването на нов фонд за авангардни технологии за субсидии и държавна помощ за бизнесите при равни условия
  • Европейските лидери все още дискутират как точно ще се финансира и ще работи ли т.нар. Фонд за суверенитет
  • България трябва активно да участва в дебатите за фонда, защото тя вече е крачка назад от европейските си партньори със забавеното усвояване на милиарди по Плана за възстановяване и оперативните програми

Посланиците на ЕС в Брюксел сондират мнения за създаването на нов фонд за технологии. Темата е от изключително значение за конкурентоспособността на европейската икономика, тъй като новият фонд ще цели подкрепа за бизнеса в трудната икономическа ситуация и е отговор на Закона за намаляване на инфлацията (IRA) в САЩ, който ще предостави огромна финансова инжекция на компаниите на стойност 369 млрд. долара.

Идеята е държавите в ЕС да могат да се възползват от изгодни финансови заеми от общия фонд, които да предоставят като субсидии и държавна помощ за бизнесите при равни условия.

В същото време, темата предизвиква разногласия между лидерите на европейските държави. Нуждата от съвместна реакция е неоспорима. Едностранните действия на по-богатите страни-членки създават нелоялна пазарна среда. От друга страна аргументите са, че държавите първо трябва да похарчат милиардите, които все още са налични в плановете им за възстановяване преди да се тегли пореден общ заем. Очаква се окончателно решение на бъде взето по време на срещата на върха на 9-10 февруари.

България не трябва да остава извън дебата, като внимателно прецени възможностите си. Нови вноски в бюджета на ЕС, при условие че тя все още не може да се възползва от полагащите ѝ се европейски средства за възстановяване, е абсурден вариант, особено в условия на криза. В същото време страната ни все още се учи да работи със заемното финансиране на ЕС, пропускайки много добри възможности досега. Бизнесът обаче ще бъде притиснат, ако в други страни започнат да се дават подобни субсидии. Рискът от неефективно разпределяне на ресурсите също трябва да бъде сведен до минимум.

Защо е нужен нов фонд в ЕС

Под натиска на Франция и Германия Брюксел бавно започна да изгражда своя арсенал от оръжия за търговска защита, за да се бори срещу политиките на Китай, а сега и на САЩ. Сега ЕС смята да се включи в надпреварата за протекционизъм, включваща държавни субсидии. Причината е Законът за намаляване на инфлацията (IRA) - централният елемент от стратегията на демократите за промишлеността и климата на стойност 369 милиарда долара. На практика, вместо да се опитва да накара другите страни да намалят субсидиите, администрацията на президента Джо Байдън се фокусира върху изграждането на собствена архитектура на субсидиите, допълнена с такива правила за местно производство, срещу които Америка някога беше против.

И докато Франция и Германия активно вече отговарят на удара от САЩ, страхувайки се, че заради държавната помощ, техни компании могат да се релокират там, повечето държави членки не разполагат с наличен ресурс да реагират. По тази причина е нужен общ подход на ЕС.

"Нов свеж ресурс"

Дотук добре, но откъде може да дойдат средствата за координираните действия на съюза? Вариантите са два - по време на икономическия форум в Давос зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, коментира че блокът ще трябва да поиска от държавите членки да направят нови вноски в бюджета на ЕС, за да финансират нарастващ списък от приоритети, включително подкрепа за неговите индустрии и справяне с последствията от инвазията на Русия.

"Нуждаем се в известен смисъл да попълним бюджета на ЕС, защото много от резервите бяха използвани през първите години", каза вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Т.нар. Фонд за суверенитет (Sovereignty fund), обявен и от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен официално на същия форум, ще подкрепя компаниите в разработването на авангардни технологии.

Държавите ще трябва да укрепят дългосрочния бюджет на ЕС за 2021 - 2027 г. чрез допълнителни национални вноски по време на междинния му преглед, който се очаква да приключи това лято, коментират от изпълнителния орган на ЕС.

Втората възможност е тегленето на общ заем по примера на SURE, който изигра ключова роля за справянето на държавите членки с последствията от ковид пандемията. По същия начин, чрез общ заем, ЕС ще има и водеща роля във възстановяването на разкъсаната от война Украйна.

Колебанията на държавите членки и България

Реакциите от европейските столици не закъсняха. Премиерът на Нидерландия Марк Рюте твърди, че колегите му лидери трябва да се съсредоточат върху реформирането на системите си, за да ги направят по-конкурентоспособни, вместо да теглят нов общ заем в ЕС. "Има толкова много пари в този момент в системата", коментира той по-рано през седмицата пред журналисти. Рюте се застъпва за по-дълбоки реформи, като посочва, че някои европейски страни харчат толкова много за пенсионни системи - "всички пари, които не можете да похарчите за иновации и зелени технологии".

Говорейки за пенсионните системи, френският президент Макрон и германският канцлер Шолц подкрепят опитите на Европейската комисия да договори изключения от закона на САЩ, за да се избегне дискриминацията срещу компаниите от ЕС. В съвместно изявление те призовават за разхлабване на правилата на ЕС за държавна помощ, за да се стимулират местните зелени индустрии - в отговор на закона на САЩ. В текста се казва, че ЕС се нуждае от "амбициозни" мерки за повишаване на икономическата конкурентоспособност на блока, като "опростени и рационализирани процедури за държавна помощ", които биха позволили наливането на повече пари в стратегически отрасли, но оставят вратата отворена откъде ще дойдат средствата за това.

Ролята на България в дебата ще е ключова по няколко причини. Първо заради забавянето на усвояването на средства по оперативните програми и Плана за възстановяване, България от нетен бенефициент в европейския бюджет, може бързо да премине от другата страна. Също така, страната ни все още свиква да работи с финансови инструменти и други видове заемно финансиране от ЕС (тя първоначално отказа дори да се възползва от наличните възможности по Плана). И не на последно място, как ще разпределя ефективно средствата към бизнесите предвид опита и досега. В същото време, ако остане извън дебата, България рискува да се случи същото както със Зелената сделка и Плана за възстановяване - първо се съгласява на условията и после да се колебае как да изпълнява критериите.

Все още няма коментари
Нов коментар