🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американски компании са вложили над 40 млрд. долара в изкуствен интелект в Китай

Инвестициите са една пета от общата сума в периода от 2015 – 2021 г.

Водещият американски инвеститор в китайския AI сектор е фирмата за рисков капитал GGV Capital
Водещият американски инвеститор в китайския AI сектор е фирмата за рисков капитал GGV Capital
Водещият американски инвеститор в китайския AI сектор е фирмата за рисков капитал GGV Capital    ©  Reuters
Водещият американски инвеститор в китайския AI сектор е фирмата за рисков капитал GGV Capital    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американски инвеститори, включително Intel и Qualcomm, са направили близо една пета от инвестициите в китайския сектор за изкуствен интелект (AI) в периода 2015 - 2021 г., показва доклад на Center for Security and Emerging Technology (CSET) от Джорджтаунския университет. Този доклад е публикуван на фона на нарастващия контрол върху американските инвестиции в сектора, тъй като администрацията на президента Джо Байдън се готви да въведе нови ограничения за американското финансиране на китайски технологични компании, съобщава Reuters.

Според доклада, който анализира данни на Crunchbase за изходящите американски инвестиции в китайския AI сектор за разглеждания период, 167 американски инвеститори са участвали в 401 инвестиционни сделки, което прави 17% от 2299 глобални транзакции в китайски компании. Петдесет и процента от тези 401 инвестиции са извършени с участие съвместно на американски и китайски инвеститори, 27% идват единствено от американски инвеститори, 15% са от американски, китайски и чуждестранни инвеститори и 3% са от американски и чуждестранни инвеститори, без китайско участие.

Сделките с американско участие са на обща стойност 40.2 млрд. долара, което са 37% от общите набрани средства от китайските фирми за изкуствен интелект през разглеждания период.

Въпреки че представляват 55% от общия брой, инвестициите с участието на китайски и американски инвеститори, са едва 27% от общата стойност - 10.8 млрд. долара. Изцяло американските инвестиции са 19% от стойността - 7.45 млрд.

Водещият американски инвеститор в китайския AI сектор е фирмата за рисков капитал GGV Capital, която е участвала в 43 от транзакциите, 38% от глобалната инвестиционна дейност на фирмата в изкуствен интелект. GL Ventures и BlueRun Ventures, участвали съответно в 11 и 20 транзакции, са фирмите с най-голям дял инвестиции в китайския AI сектор - съответно 92% и 83% от общия им брой инвестиции в AI. Qualcomm Ventures и Intel Capital са участвали съответно в 13 (21%) и 11 (8%) транзакции.

Участие на компании в черния списък

Според доклада три от транзакциите са извършени с участието на китайските компании SenseTime и iFlytek, които са добавени към американския черен списък през октомври 2019 г. поради обвинения в нарушаване на човешките права, свързани с репресиите срещу уйгурите.

Silicon Valley Bank и Wanxiang American Healthcare Investments Group са инвестирали заедно със SenseTime съответно през декември 2017 г. и юни 2018 г., преди компанията да бъде добавена към черния списък. GSR Ventures обаче е инвестирала редом с iFlytek през ноември 2019 г., един месец, след като китайската компания е влязла в списъка.