🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ са с рекордно голям търговски дефицит за 2022 г. - близо 1 трлн. долара

Въпреки по-големите ограничения за търговия с Пекин, дефицитът спрямо Китай също нараства

Американското правителство издига все повече бариери пред търговията с Китай, а компаниите опитват да диверсифицират своите източници на материали и суровини.
Американското правителство издига все повече бариери пред търговията с Китай, а компаниите опитват да диверсифицират своите източници на материали и суровини.
Американското правителство издига все повече бариери пред търговията с Китай, а компаниите опитват да диверсифицират своите източници на материали и суровини.    ©  Unsplash.com
Американското правителство издига все повече бариери пред търговията с Китай, а компаниите опитват да диверсифицират своите източници на материали и суровини.    ©  Unsplash.com

С близо 1 трлн. долара повече е стойността на внесените в Съединените щати стоки и услуги в сравнение с продажбите на американска продукция извън страната през 2022 г. Така най-голямата световна икономика отчита рекорден търговски дефицит за годината, показват официалните данни на правителството. Американците са закупили големи количества продукти от други страни - най-вече машини, лекарства, промишлени консумативи и части за автомобили, което е разширило минуса в търговския баланс с 12.2% на годишна база.

Точната сума на дефицита е 948.1 млрд. долара, което го прави най-големият в историята на САЩ, като е нараснал с над 103 млрд. долара спрямо 2021 г. Експерти и политици имат разнопосочни мнения какво означава този показател за състоянието на икономиката. Според някои анализатори по-големият търговски дефицит е знак, че тя расте и американците могат да си позволят да купуват повече стоки и услуги от чужбина. Мнозина обаче се опасяват, че продължителното поддържане на големи търговски дефицити може да доведе до по-ниска заетост и по-слаб растеж. Големият размер на минуса показа, че "все още имаме да извървим дълъг път, за да върнем веригите за доставки и производството обратно в Америка", каза пред The New York Times Скот Пол, президент на индустриалната организация Alliance for American Manufacturing.

След като прекъсна повечето си икономически връзки с Русия заради войната в Украйна, Европа започна да замества доставките на енергийни продукти с такива от САЩ. Отчасти благодарение на продажбите на суров петрол, мазут и природен газ за Европа, общият износ на САЩ е нараснал по-бързо от вноса през миналата година - със 17.7% до 3 трлн. долара, като за това е помогнало и възстановяването на туризма и транспорта след пандемията, засилвайки износа на услуги. Вносът обаче за поредна година е по-голям по стойност - 4 трлн. долара, след като се е увеличил с над 16%. За това допринася и силният долар, който направи чуждестранните стоки по-достъпни за американците. Високите цени носят част от ръста на търговските потоци, тъй като данните не са коригирани за инфлацията.

Пренастройване на веригите

Търговският дефицит на Америка расте най-много с нейните съседи Мексико и Канада, но също така с Индия, Южна Корея, Виетнам и Тайван, които частично заместват вноса от Китай. Числата разкриват протичащото пренастройване на глобалните вериги за доставки - американското правителство издига все повече бариери пред търговията с Китай, а компаниите опитват да диверсифицират своите източници на материали и суровини. Въпреки нарастващото напрежение между двете най-големи икономики много компании запазват връзките си с Китай и превишението на вноса над износа от там нараства до 382.9 млрд. долара.

След като търговията с останалия свят подкрепи икономическия растеж на САЩ три поредни тримесечия, това най-вероятно няма да се случи през настоящото, тъй като дефицитът се очаква да се е разраснал допълнително през януари. Силното търсене на вносни стоки по време на локдауните през миналата година в голяма степен беше заменено с възстановяващо се търсене на местни услуги като хранене навън, развлечения и пътувания. "Това беше голяма промяна в сравнение с 2020 г. и 2021 г., когато търговията беше голямо препятствие за растежа и дефицитът нарасна", казва Марк Занди, главен икономист на Moody's Analytics. Той очаква тази година отслабването на световната икономика отново да окаже известен натиск върху американския износ.