🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Украинецът Слава пред "Капитал": Година война те научава да не отлагаш, защото не знаеш какво ще се случи утре

В даден момент нямаш повече емоции, за да реагираш на лошите новини, тъй като емоционалният ти капацитет се е изчерпал, казва IT специалистът от Днипро

Кървавата и непровокирана инвазия на Путин изложи на показ бруталността и неадекватността на руската армия
Кървавата и непровокирана инвазия на Путин изложи на показ бруталността и неадекватността на руската армия
Кървавата и непровокирана инвазия на Путин изложи на показ бруталността и неадекватността на руската армия    ©  Reuters
Кървавата и непровокирана инвазия на Путин изложи на показ бруталността и неадекватността на руската армия    ©  Reuters

"Много неща в живота ми се промениха заради войната. Всичко стана по-непредвидимо, особено през първите няколко месеца, когато не знаехме какво да очакваме и кога Днипро ще бъде атакуван. По-късно тази непредвидимост се превърна в по-добра организираност и по-прецизен фокус. Промени се перспективата за това кое е важно и кое не. Просто спираш да отлагаш нещата, защото не знаеш какво ще се случи утре. Ако трябва да свършиш определена задача, по-добре я направи веднага, защото нямаш време да чакаш. Нагласите се преобърнаха към повече действия и по-малко колебания." Това разказва пред "Капитал" Слава - IT специалист от град Днипро, с когото разговаряхме на днешния ден, когато се навършва една година от руската инвазия в Украйна.

Когато президентът Владимир Путин реши да нападне Киев на 24 февруари 2022 г., той, изглежда, погрешно смяташе, че ще навлезе в украинската столица до дни и ще може да свали правителството. Официалната цел тогава беше заявена като "демилитаризиране и денацифициране" на Украйна. След серия унизителни отстъпления стана ясно, че неговият първоначален план се е провалил, но войната далеч не е приключила.

Отпечатъкът на войната

"Руската кървава и непровокирана атака е бедствие както за Москва, така и за държавата, която е неин обект. До този момент не е постигнато друго, освен да се изложи на показ бруталността и неадекватността на руската армия", обобщава анализ на британската ВВС.

Ние трябва да продължаваме, докато не победим, защото загубата за Кремъл ще гарантира, че те няма да могат да нападнат отново.

Слава
Слава

Ежедневните новини за още и още жертви не спират да натъжават Слава, но войната е оставила своя отпечатък. "Преди инвазията емоционалният ти капацитет е привикнал с едно количество негативна информация, докато сега емоциите са много, много повече и капацитетът ти да ги поемеш се пресища. В даден момент нямаш повече емоции, за да реагираш на нещо. Адаптираш се, свикваш", казва той.

Преди година IT специалистът от Днипро не е вярвал, че Русия ще нападне страната му. "Много хора около мен не осъзнаваха до каква степен Путин е откъснат от реалността и как подобно нещо може да се случи през XXI век. От друга страна, знаците за това бяха налице, но беше много трудно да повярваме, че е възможно", посочва Слава.

Събитията обаче не вървят по плана на руския президент - един месец след началото на инвазията целите на неговата кампания са силно намалени, като основно намерение става "освобождаването на Донбас", тоест на двата индустриални региона Донецк и Луганск. Дори сега Путин описва най-голямата европейска инвазия от Втората световна война насам като "специална военна операция", а не като пълномащабна война, при която са бомбардирани цивилни украинци, а над 13 млн. души са се превърнали или в бежанци, или са разселени в границите на държавата.

В условията на война Слава е насочил своите усилия в помощ на страната си. "С група приятели и колеги започнахме да доброволстваме още на 24 февруари миналата година. През първите седмици подготвяхме барикади в града и коктейли "Молотов". По-късно се насочихме в подкрепа на бежанците и на нашите войници, като създадохме благотворителен фонд в Instagram. В момента нашата група осигурява помощ от около 80 000 долара на месец и набавяме на войската оборудване, генератори, храна и превозни средства. Също така подпомагаме болници с консумативи, както и възрастни хора, които нямат източник на препитание или са загубили близките си, на които са разчитали", обяснява Слава.

Мир и победа е едно

Предупрежденията на Путин към Запада да не снабдява Украйна с оръжие не бяха взети под внимание и вместо това Киев получи уверения за подкрепа "колкото е необходимо". Редица световни лидери, сред които и американският президент Джо Байдън, пътуваха до украинската столица в знак на солидарност. Слава обаче изказва опасения от бавния процес, свързан с изпращането на западна помощ: "Намесени са сложни политически решения и тези неща не се случват достатъчно бързо. А за всеки ден, който е необходим на някого да обещае нещо, ние плащаме с живота на нашите хора."

За да подсили своите войски, Путин обяви първата руска мобилизация от Втората световна война насам, макар че тя беше частична и ограничена по обхват. Сега по дългия 850 км активен фронт се провежда война на изтощение, като победите на Москва са малки и редки. Това, което трябваше да бъде бърза операция, се превърна в продължителна война, която западните лидери искат да видят Украйна да спечели.

"На практика мир и победа са едно и също нещо. Замразяването на конфликта означава продължаване на страданието за нас. Това само ще даде на Русия време да се подготви за още военни действия и не е решение на проблема. Ние трябва да продължаваме, докато не победим, защото загубата за Кремъл ще гарантира, че те няма да могат да нападнат отново. За украинците това е една постоянна заплаха, която може да се повтори във всеки момент", заключава Слава. За него формулировката "мир на всяка цена", използвана и от някои български политици, би означавала само агресията да се удължи в бъдеще.