Новите фотоволтаици в САЩ намаляват с 16% през 2022 г. заради търговски ограничения

Анализатори очакват възстановяване още тази година, но високите мита остават пречка за сектора

Общият капацитет на соларните мощности в САЩ достига 142 GW, което е достатъчно да се захранват около 25 млн. домакинства.
Общият капацитет на соларните мощности в САЩ достига 142 GW, което е достатъчно да се захранват около 25 млн. домакинства.
Общият капацитет на соларните мощности в САЩ достига 142 GW, което е достатъчно да се захранват около 25 млн. домакинства.    ©  Unsplash.com
Общият капацитет на соларните мощности в САЩ достига 142 GW, което е достатъчно да се захранват около 25 млн. домакинства.    ©  Unsplash.com

Проблеми с доставките, търговски ограничения и бюрократични пречки са довели до 16% по-малко нови фотоволтаични инсталации в САЩ миналата година. За първи път от 2018 г. ръстът в сектора се забавя, показва доклад на Wood Mackenzie и Solar Energy Industries Association (SEIA), което излага на риск целите на Вашингтон за намаляване на въглеродните емисии в енергетиката наполовина до края на десетилетието.

20.2 GW е създаденият нов капацитет за генериране на соларна енергия в сравнение с около 24 GW предходната година. Единствено новите инсталации на домакинствата отчитат ръст, докато останалите сегменти се забавят. Общата мощност от фотоволтаици все пак нараства до 142 GW, което е достатъчно да се захранват около 25 млн. американски домакинства.

Забавянето се случва въпреки стимулите на държавата за чиста енергия, основно по линия на новите зелени субсидии, предвидени в Закона за намаляване на инфлацията. Организации от сектора предупреждават, че тази държавна подкрепа не премахва останалите пречки пред енергийния преход. "Законът за намаляване на инфлацията няма сам да създаде революцията в чистата енергия, който очакваме", казва президентът на SEIA Абигейл Рос Хопър, цитиран от Financial Times. Индустрията очаква бърз растеж, но "някои доста значителни предизвикателства заплашват нейния потенциал", допълва той.

Прекъсвания по веригите за доставки, за които са допринесли и търговските ограничения на САЩ, са довели до забавяния и недостиг на модули, посочва докладът. Най-силно засегнати са големите соларни проекти, осигуряващи енергия за преносната мрежа - новите инсталации от този тип са били с 31% по-малко през миналата година. Като основна причина се посочват разследвания за избягване на мита от китайски производители и задържания на модули от митническите власти във връзка с използването на принудителен труд в китайския регион Синдзян.

Чакане за доставки, после и за свързване

Към последното тримесечие на 2022 г. проекти за производство на слънчева и вятърна енергия и за съхранение с общ капацитет от над 53 GW се бавят, като от тях соларните са над една трета според оценка на American Clean Power. Разработчици казват, че сега им отнема повече от година, за да си набавят необходимото оборудване. А след като бъдат построени, соларните централи се изправят пред още по-дълго чакане преди да бъдат свързани с мрежата - обикновено над 4 години според Националната лаборатория Lawrence Berkeley. Към края на миналата година слънчеви проекти с капацитет от около 360 GW изчакват да бъдат свързани, което в пъти повече от текущия капацитет в употреба. Мишел Дейвис, анализатор в Wood Mackenzie и един от авторите на доклада, посочва мрежовата инфраструктура като причина за това забавяне. Според Министерството на енергетиката на САЩ националната преносна система ще трябва да се разшири с 57%, за да отговори на ръста на енергийния сектор, заложен в закони като този за инфраструктурата и за намаляване на инфлацията.

Прогнозите са за възстановяване на сектора и растеж от 19% средно на година до 2027 г. Компаниите агресивно пренасочват веригите си за доставки, за да гарантират, че инсталациите са с етичен произход, казва Хопър. Високите мита обаче подкопават потенциала на държавните инвестиции в сектора, предупреждава той.