🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Над 700 мВт нови соларни мощности ще заработят в България през 2023 г.

Това ще увеличи с нови 30 - 40% зелената енергия за година, прогнозира директорът на ЕСО Ангелин Цачев. Проблемите с присъединяването обаче бавят проекти за още хиляди мегавати

Директорът на ЕСО Ангелин Цачев смята, че развитието на мрежата трябва да става на регионален принцип, а не за всеки проект поотделно.
Директорът на ЕСО Ангелин Цачев смята, че развитието на мрежата трябва да става на регионален принцип, а не за всеки проект поотделно.
Директорът на ЕСО Ангелин Цачев смята, че развитието на мрежата трябва да става на регионален принцип, а не за всеки проект поотделно.    ©  Цветелина Белутова
Директорът на ЕСО Ангелин Цачев смята, че развитието на мрежата трябва да става на регионален принцип, а не за всеки проект поотделно.    ©  Цветелина Белутова

През миналата година са присъединени 400 мВт нови ВЕИ проекти - изцяло соларни. За сравнение, наличните преди това слънчеви мощности в страната бяха общо под 1300 мВт, основно изградени в периода 2008-2012 г.

От новите централи 240 мВт са големи и са присъединени директно в мрежата на ЕСО, а останалите 160 мВт са при електроразпределителните дружества.

"Тези нови мощности са увеличили средно произведената от соларни мощности енергия с 30%. При мрежата на ЕСО ръстът е 60%, а при мрежата на средно напрежение, където са по-малките проекти, е 20%", каза директорът на системния оператор Ангелин Цачев по време на организираната от "Капитал" конференция Energy and Power.

През 2023 г. се очаква тенденцията не само да се запази, но и да се ускори с по-голям ръст на зелената енергия. "Причината за това е, че сключените предварителни договори през 2021 г. ще започнат да функционират през тази година. Очакванията са да бъдат присъединени още 700 - 800 мегавата нови мощности", казва Цачев.

Това би означавало още около 40% ръст на ВЕИ енергията в общия микс на страната. Казано по друг начин, ако бъдат пуснати нови 800 мВт соларни инсталации, само те биха добавили над 1.1 млн. мВтч електроенергия за година.

Този рекорд при новите ВЕИ в България от над десетилетие обаче е само едната страна на монетата. От другата е факта, че все още това е твърде малко в сравнение със случващото се другите балкански държави и много скоро България може да няма възможност да изнася енергията към съседите си.

Присъединяването на новите ВЕИ мощности в България през 2022 и 2023 г. всъщност ще представлява само 3% от заявените проекти. Към момента те са за над 35 хил. мВт. "Нещата се развиват доста бързо и интересът към нови проекти за възобновяеми мощности не стихва. Това е добре", казва Цачев.

Но очевидно има проблем - капацитетът за присъединяване на мрежата не е достатъчен, за да поеме всички проекти и затова повечето от тях няма да могат да се случат не само скоро, но и в близките десетилетия.

ЕСО не е решението на всички проблеми, твърди Цачев. По-скоро топката е в Народното събрание и депутатите още със сформирането на новия парламент трябва да направят така, че да няма административни пречки за инвестициите.

"Представете си, че пред нас имаме стотици проекти, които се реализират успоредно, а от другата страна е само един оператор - ЕСО. Както и да се опитваме да отговорим на всички искания, няма как да успеем да задоволим всички потребности. Смятам, че всички участници на пазара си дават сметка за това. По тази причина предложихме на няколко пъти развитието на мрежата да бъде разгледано на регионален принцип и в зависимост от направените заявки за инвестиционни намерения да се правят и съответните подобрения в капацитета", обяснява Цачев.

Друга мярка за по-бързото присъединяване на нови ВЕИ централи и е чрез т.нар. временен достъп до мрежата. Това означава например, ако има дадена нова инсталация със 100 мВт мощност, а мрежата на ЕСО може да присъедини само 50 мВт в съответната точка, пак да се дава такава възможност до наличния капацитет, вместо да се чака разширяването му до 100 мВт. По този начин проектът на инвеститора ще може да започне работа и все пак да носи приходи, докато се чака развитието на мрежата.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 2
    • + 3

    И идва логичния въпрос - какво ще ги правим ?..

    Нередност?
  • 2
    sortero avatar :-|
    sortero
    • - 2
    • + 1

    соларни мощности-респект

    Нередност?
  • 3
    velian avatar :-|
    volarok
    • - 1
    • + 2

    ЕСО работи за утвърждаване на стария, досегашен модел на съществуване и развитие на електроенергийната система. И рекетират производителите да си изграждат енергийната сами инфраструктура за присъединяване и после да я прехвърлят на когото трябва или най-малкото да се присъединяват и други играчи в съседство.

    Нередност?
Нов коментар