🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната в Украйна отвори нов разлом в отношенията между САЩ и Китай

Допълнителното напрежение, провокирано от Русия, се превръща в нова студена война

Американският президент Джо Байдън подкрепи вече твърдата позиция спрямо управлението на Си Цзинпин в Китай, предприета от предишната администрация
Американският президент Джо Байдън подкрепи вече твърдата позиция спрямо управлението на Си Цзинпин в Китай, предприета от предишната администрация
Американският президент Джо Байдън подкрепи вече твърдата позиция спрямо управлението на Си Цзинпин в Китай, предприета от предишната администрация    ©  Reuters
Американският президент Джо Байдън подкрепи вече твърдата позиция спрямо управлението на Си Цзинпин в Китай, предприета от предишната администрация    ©  Reuters
Темата накратко
  • Допълнителното напрежение, провокирано от Русия, се превръща в нова студена война.
  • В американския Конгрес се разраства двупартийна надпревара кой е по-твърд с Китай.
  • Пекин пробва дали би могъл да привлече някои европейски лидери в своята орбита.

"Китайски компании вече осигуряват нелетална подкрепа за Русия, а нова информация ни кара да смятаме, че Пекин може да достави летална подкрепа", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. И допълни, че подобна ескалация ще доведе до сериозни последици за Китай.

Вече обтегнатите отношения между Вашингтон и Пекин стигнаха до нови низини заради руската инвазия в Украйна. Китайското партньорство с Москва "без ограничения" е поредната точка на напрежение между двете световни сили със сблъскващи се доктрини, които са в разрив по редица теми, включително търговията, американското присъствие в Тихоокеанския регион, кражбата на интелектуална собственост, напредъка в иновациите, а отскоро и сагата с шпионските балони. Но сега линиите на разлома стават по-дълбоки заради войната в Украйна и този конфликт разпалва още повече съперничеството им.

Стратегически конкурент или враг

Опитът за понижаване на напрежението с визита на Блинкен в Пекин беше провален от навлизането на китайски балон във въздушното пространство на САЩ. Американците го свалиха, твърдейки, че е шпионски, докато версията на Пекин е, че целите на обекта са били изследователски, а реакцията на Вашингтон е била "истерична". На този фон не беше учудващо, че последващият разговор между Блинкен и китайския първи дипломат Ван И в Мюнхен не беше приятелски.

С поведението си спрямо Москва в момента Китай изпраща ясно послание на САЩ. "Има елемент на неподчинение. Пекин сигнализира: Ако нещата между нас загрубеят, има към кого да се обърна. Русия не е сама, което означава, че и аз няма да бъда сам, когато има конфронтация. Така че не се опитвай да ме тормозиш", посочва пред британската ВВС Александър Королев, експерт по китайско-руските връзки в University of New South Wales.

Всичко това подхранва опасната възможност САЩ и Китай да се плъзнат към конфликт. Макар в момента подобни опасения да изглеждат преувеличени, тъй като нито Вашингтон, нито Пекин имат интерес от това, остава рискът от непредвидена ескалация, която да е трудна за овладяване. "Напрежението утежнява едно отдавна нагнетяващо се и някога теоретично съперничество между суперсили, което внезапно се превръща в ежедневна реалност", обобщава анализ на CNN. Освен това обтегнатите отношения представляват сериозно предизвикателство за поляризираната американска политическа система, в която дебатът по тези въпроси прераства в двупартийна надпревара кой е по-твърд с Китай.

В тази политизирана атмосфера Камарата на представителите на Конгреса на САЩ даде начало на нова комисия за конкуренцията с Пекин. Нейната работа ще се основава на разбирането, че след години на опити за мирно интегриране на Китай в глобалната система като конкурент, а не враг, Вашингтон предприема по-категорична позиция. Председателят на комисията - републиканецът Майк Галагър, коментира: "Може да наричаме това стратегическа конкуренция, но това не е тенис мач. А става въпрос в какъв свят искаме да живеем. Искаме ли да живеем в Синдзян (в който Китай е обвиняван, че извършва геноцид срещу уйгурското малцинство - бел. ред.) или в свободния свят?"

Комисията може да бъде една от малкото области, в които разделеният американски Конгрес да намери смисъл за обединение. Администрацията на президента Джо Байдън подкрепи вече твърдата позиция спрямо Пекин, която неговият предшественик Доналд Тръмп възприе по време на управлението си.

От прокси война до студена война

Американските правителствени представители прекараха миналата седмица в предупреждения, че Китай обмисля да изпрати летална помощ на руските сили в Украйна - ситуация, която би поставила Пекин на противоположната страна в една прокси война със САЩ, които изпращат оръжия за милиарди долари на Киев.

"Китай все повече вижда глобалните си интереси през призмата на противопоставянето със САЩ, така че може да види предимство в това, че Вашингтон се е замесил в конфликта в Украйна, който е толкова скъп и в който изпраща военно оборудване и муниции, които по този начин не могат да бъдат използвани, за да подсили тихоокеанското си присъствие", пише CNN. И все пак решение на Пекин да застане по-категорично зад Москва в Украйна би било радикална промяна на външната му политика. САЩ и ЕС биха реагирали със санкции срещу китайски компании точно когато икономиката на страната се възстановява от карантинните мерки заради пандемията, а това е заплаха, която вероятно би накарала китайските ръководители да се замислят.

Решение на Пекин да застане по-категорично зад Москва в Украйна би било радикална промяна на външната му политика.

Преди няколко дни китайският първи дипломат Ван И направи европейска обиколка, посещавайки Франция, Германия, Италия и Унгария, като целта му беше да види дали Пекин би могъл да привлече някои европейски лидери в орбитата на Китай. "Този тур беше начин да кажат: Ние нямаме проблеми с Европа, имаме проблеми със САЩ, можем да поправим нещата с европейците и вие трябва да разберете, че американците ви водят по един проблемен път", посочва пред британската ВВС Андрю Смол, експерт по европейско-китайски връзки към German Marshall Fund. Но в повечето страни в Европа това послание не намира плодотворна почва.

Властите в Пекин описват войната в Украйна като провокирана от разрастването на НАТО вместо като резултат от руската агресия. Те имат интерес да се опълчат на водените от САЩ отбранителни алианси и санкции, тъй като самите те могат да станат техен обект заради китайска инвазия в Тайван. "От една страна, китайците не искат Русия да загуби. От друга, те знаят, че техните икономически перспективи са свързани със стабилните връзки с Европа и САЩ. Но инцидентът с шпионския балон в комбинация с критиката на Ван И към Вашингтон и неговото пътуване до Русия очевидно прескачат прага към нов тип студена война", твърди пред CBS News Евън Медейрос, специалист по Азия в Georgetown University. А в студената война всяка ескалация е опасна.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 2
    • + 5

    Според Капитал лично кръволокът Путин е пратил US старицата Пелоси в Тайпе, от което последва едномесечна китайска военна блокада на острова.
    Същият е въвел търговски ограничения за производство от американски, ю.корейски и пр. компании в Китай на стратегически чипове.
    Чрез подставеното си лице Д.Д.Тръмп пак този злодей успя да унищожи трайно американо-китайските икономически отношения, въвеждайки от името на САЩ абсурдни търговски ограничения.
    Пак той кредитира компаниите от американския ВПК да тъпчат с доста по-съвременно оръжие Тайван, отколкото това правят за украинското пушечно месо.

    И кво излиза - Путин управлява САЩ!!!
    Ти да видиш каква скрита лимонка бил тоя дребосък...


    Замислям се дали да не включа в терапията за определени групи пациенти колективно четене на подбрани статии. Ако не постигат терапевтичен ефект, поне ще развеселят пациентите ми...

    Нередност?
  • 2
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Е сега, Пелоси отиде в Тайпе да оправя семейните си финанси с вътрешна търговия с акциите на Nvidia и TSMC, като последните едвам се сдържаха да не ѝ скочат при личната среща с нея. За другото сте що-годе прав. Всъщност по-забавното ми беше цялата кампания срещу Тръмп, че как Русия се е намесила в изборите в САЩ през 2016 г. Появи се и разследване, че тролските фабрики на Москва налели "цели" 100 хиляди долара в реклама във Facebook. Та този наратив е също толкова абсурден като горния, в който Белия дом се чуди защо Китай не иска да си играе с тях, при положение, че са в търговска война. После ще е още по-шокиран като падне новата Желязна завеса, защо Пекин не е от тяхната страна. Само да не се окаже накрая, че ще воюват на два фронта скоро - в Украйна и в Тайван. Че май това е една от причините, руснаците изобщо да не бързат да свършват войната.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#2] от "kuranakyumura":

    Тук с подобни глупави текстове си плакнат публиката, която си създадоха, за да подкрепя политическите им проекти. Да, докарват 7-8%. По статистиката на СЗО тъдява са и засегнатите от психически заболявания. Дали двете сечения се припокриват? На съм го казал...

    Но начинът, по който чиновнички се ангажират като автори на зле преведени и артикулирани чужди статии, говори, че медията не е независима. И се използва като таран в груба пропагандна баталия.

    Нямам нищо против пишещата тези глупотевени да залагат собствените си деца като пушечно месо, но не искам да пипа моите.
    Защото нагнетяването на напрежение все отнякъде избива - едни мрат по окопите, други тичат с чували USD по пистите на летищата (като последния афгански US марионетен президент), за да избягат.
    От какво да избягат? От разкъсващата народна любов...

    Ще взема да си кача като аватар вместо линейката чинукът над Сайгонската US амбасада!
    Това е и ще е нещо повтарящо се за преяждащите с грантова, срещу които насъскват сънародниците си едни срещу други.
    Мисля, че милост няма да има.

    Нередност?
  • 4
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 1

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Хахахаха, едно е сигурно - Чинукът е вечен!
    Слагай смело, снимки има достатъчно от Сайгон, от Кабул, от Кие (кхъ-кхъ), от Триполи имах предвид. Жалко, че пенсионираха "Хюитата" янките иначе кадърът от Сайгон с едно такова и опашката, която чака за него е също доста въздействащ.
    Проблемът не се ограничава само с тук за съжаление - https://bulgaria.representation.ec.europa.eu/novini-i-sbitiya/novini-0/razoblichavane-na-dvanadeset-mita-otnosno-voynata-na-rusiya-v-ukrayna-2023-02-24_bg

    Нередност?
Нов коментар