🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гигантите от Уолстрийт се сблъскват с негативното настроение срещу ESG в САЩ

Републиканската партия настоява пенсионните фондове да не инвестират в компании, които приоритизират подобни практики

Една от пряко засегнатите страни в този своеобразен конфликт са големите фондове, които от години насам правят сериозни инвестиции в компании, които спазват природосъобразни мерки.
Една от пряко засегнатите страни в този своеобразен конфликт са големите фондове, които от години насам правят сериозни инвестиции в компании, които спазват природосъобразни мерки.
Една от пряко засегнатите страни в този своеобразен конфликт са големите фондове, които от години насам правят сериозни инвестиции в компании, които спазват природосъобразни мерки.    ©  Reuters
Една от пряко засегнатите страни в този своеобразен конфликт са големите фондове, които от години насам правят сериозни инвестиции в компании, които спазват природосъобразни мерки.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Финансовите среди вече около две десетилетия са наясно, че природосъобразното инвестиране, при което не само печалбите, а и въздействието върху природата, трябва да бъдат вземани предвид. В последните години обаче се среща все по-голяма съпротива срещу тези идеи, като в САЩ в политически аспект те най-често са подкрепяни от Републиканската партия.

Тази тенденция като че ли набира сила в последната година, в която терминът "woke капитализъм" (културолозите Акане Канай и Розалинд Гил дефинират термина като "драматично засилващата се" тенденция за включване на исторически маргинализирани групи (в момента предимно по отношение на раса, пол и религия) като талисмани в рекламата с послание за овластяване, за да бъдат сигнализирани прогресивни ценности) стана все по-обсъждан. Големи политически фигури като сочения за потенциален кандидат за президент Рон де Сантис и лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл са поддръжници на кръга, който е срещу този тип ценности.

Една от пряко засегнатите страни в този своеобразен конфликт са големите фондове, които от години насам правят сериозни инвестиции в компании, които спазват природосъобразни мерки. По този начин те отговарят на публичното очакване за подобни действия, а освен това диверсифицират и източниците си на приходи. Републикански представители из цялата страна обаче провеждат целенасочена кампания, която цели забрана на инвестиране в подобни компании от страна на пенсионните фондове. Такива предложения вече са приети в няколко щата и се обсъждат в други.

Това несъмнено би имало последствия върху печалбата на фондовете, което е и причината най-големите мениджъри на активи на Уолстрийт, фирми за частни капиталови инвестиции и брокери да предупреждават, че реакцията срещу устойчивото инвестиране вече е съществен материален риск за тях. Над 10 големи инвеститора, сред които BlackRock, KKR и Blackstone, включиха подобни точки в годишните си финансови отчети, пише Financial Times.

Големите инвеститори предупреждават, че реакцията срещу устойчивите вложения вече е съществен финансов риск за тях.

Blackstone, най-голямата частна инвестиционна компания в света, разкри, че контролът от страна на държавите върху потенциални "бойкоти" на индустрията за изкопаеми горива може да повлияе на набирането на средства и приходите. В годишният отчет, подаден до Комисията за ценни книжа и фондовите борси, различните възгледи относно ESG увеличават риска действието или бездействието "да се възприемат негативно от поне някои заинтересовани страни и да повлияят неблагоприятно на нашата репутация и бизнес".

Рисковете от отблъскването на ESG се простират отвъд инвестиционните мениджъри. US Bancorp заяви, че "различните възгледи" сред заинтересованите страни могат да навредят на репутацията му. Доставчикът на данни Morningstar, който също има бизнес с ESG рейтинги, каза, че е трябвало да прави допълнителни разходи, за да отговори на политически изисквания относно своите ESG практики.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар