Загубената битка на Нетаняху

Още протести грозят израелския премиер, ако поднови съдебната реформа. Отлив на съюзници - ако се откаже от нея

Вече 12 седмици израелците протестират срещу опитите да се ограничи съдебната независимост
Вече 12 седмици израелците протестират срещу опитите да се ограничи съдебната независимост
Вече 12 седмици израелците протестират срещу опитите да се ограничи съдебната независимост    ©  Reuters
Вече 12 седмици израелците протестират срещу опитите да се ограничи съдебната независимост    ©  Reuters
Темата накратко
  • Още протести грозят израелския премиер, ако поднови съдебната реформа. Отлив на съюзници - ако се откаже от нея.
  • За Нетаняху не става въпрос за политика и идеология, а как да се отърве от обвиненията в корупция срещу него.
  • Изход от кризата могат да бъдат преговори за конституционна спогодба, която да доведе до баланс между съда и парламента и да осигури широк консенсус.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху имаше план - неговото правителство трябваше да прокара спорното законодателство за промени в съдебната система преди 2 април, когато парламентът ще прекъсне работата си за около месец. Ветеранът в израелската политика обаче срещна такъв обществен отпор в опитите си да ограничи съдебната независимост, че световните медии заговориха как страната е разтърсена от "една от най-големите вътрешни кризи в историята си". През изминалите 12 седмици все повече израелци излязоха да протестират по улиците, а тази седмица най-големият синдикат призова за стачка, като основното летище, магазини и банки преустановиха услугите си.

Масовите демонстрации в крайна сметка принудиха Нетаняху да обяви, че отлага съдебната реформа. Политикът, надарен със способността да печели избори, което го превърна в най-дълго задържалия се на поста израелски премиер, понесе сериозен удар. И както сп. Economist пише, неговите панически действия през последните дни подсказват, че той е "загубил своята аура на непобедимост", и може да бъде запомнен с това, че е "довел Израел до ръба на граждански конфликт и го е оставил дълбоко разделен".

Каквото и да стане оттук нататък, Нетаняху излиза от тази битка победен. Придвижването на законодателството по време на следващата парламентарна сесия ще бъде трудно, тъй като светските и либералните израелци едва ли ще отстъпят спрямо нещо, което възприемат като заплаха за демокрацията. Ако пък премиерът смекчи съществено мерките, които имат за цел да отслабят правомощията на Върховния съд и бяха договорени с религиозните и десните партии в управляващата коалиция, той може да не успее да запази подкрепата на тези формации.

"Смятам, че протестите ще продължат, защото за демонстрантите това е единственият път напред. Ако не го направят, това означава, че Нетаняху ще спечели", казва пред "Капитал" проф. Йоши Мекелберг, експерт по Близкия изток от британския аналитичен център Chatham House.

Не съдебна реформа, а съдебен вандализъм

"В крайна сметка за израелския премиер вече не става въпрос за политика и идеология, а как да се отърве от обвиненията в корупция срещу него. За да се спаси от евентуална присъда и затвор, той е готов да направи всичко, дори ако страната потъне", посочва Мекелберг. По думите му хората около Нетаняху са успели да го убедят, че този съдебен преврат, който би могъл да бъде наречен дори съдебен вандализъм, е правилното нещо, защото искат политиците да имат повече правомощия от съдебната система и да няма пред кого да отговарят.

"Те не могат да продължат по този път", коментира събитията в Израел американският президент Джо Байдън и призова Нетаняху да се откаже окончателно от съдебната реформа. Първоначално израелският премиер отговори в социалните мрежи, че неговата страна сама ще вземе решение, "без да се влияе от външен натиск, включително и от най-добрия си приятел". Но по-късно заяви, че вярва, че е възможно постигането на широк национален консенсус относно предложените от него съдебни промени. В тази връзка лидерът на израелската центристка опозиция Яир Лапид написа в Twitter: "От десетилетия Израел бе най-близкият съюзник на САЩ. Най-екстремисткото правителство в страната изобщо провали това за три месеца."

"Паузата", която Нетаняху натисна по отношение на спорната реформа, и заявката за търсене на диалог бяха в резултат на протеста на десетки хиляди израелци в неделя и понеделник, след като премиерът уволни министъра на отбраната, критикувал промените. Съществен момент в настоящите събития е проникването на демонстрациите в армията. Хиляди военни пилоти и офицери, някои от които резервисти, заплашиха да не се явят на служба, което създава потенциални проблеми за военните сили на фона на конфронтацията с палестинските милиции, Иран и неговите проксита в региона. Затова на 25 март министърът на отбраната Йоав Галант публично предупреди, че напрежението заради съдебната реформа представлява "ясна, незабавна и осезаема заплаха за сигурността на държавата". "Капитал" се свърза с военен пилот от град Кесария, участващ в протестите, но той отказа да бъде цитиран поради спецификата на работата си. Само каза, че много негови колеги са се включили в демонстрациите.

Провалът на великия манипулатор

Казусът накратко е следният - Израел няма написана конституция и от десетилетия Върховният съд налага някои "основни" закони, равняващи се на полуконституция, като така се прескача Кнесетът. Мнозина вдясно обаче са против това "неизбрани съдии" да стоят над "избрани политици". Поддръжниците на Нетаняху твърдят, че Върховният съд е под влияние на лявото, а самият премиер, който е изправен пред обвинения в корупция, мрази съдебния елит. Предложените от него реформи ще позволят на Кнесета да назначава съдии и да прескача Върховния съд, давайки на практика безконтролни правомощия на парламентарното мнозинство.

Път напред биха могли да бъдат преговори за постигането на конституционна спогодба, която да доведе до баланс между съда и парламента и да осигури широк консенсус. Във вторник представители на управляващата коалиция и на двете най-големи опозиционни партии в парламента се срещнаха в резиденцията на президента Исак Херцог. От неговия офис по-късно съобщиха, че дискусията за рамка на разговорите се е провела в "позитивна атмосфера".

Съществен момент в настоящите събития е проникването на демонстрациите в армията.

Но дори сега Нетаняху да успее да задържи коалицията си на власт, репутацията му на ловък политик е сериозно пострадала. Това според сп. Economist се отнася особено за средите на бизнеса и отбраната, които са "два жизненоважни сектора за един премиер, базирал цялата си кариера на растящата икономика и на сигурността на Израел".

Според Аншел Фефер - биограф на Нетаняху, случващото се е безпрецедентно. "Винаги съм смятал премиера за някой, който знае как да разчита обществото и общественото мнение и как да ги манипулира. Това сега е смайващ провал в неща, в които той обикновено е добър", посочва той пред в. Guardian.

Междувременно израелците знаят, че кризата не е свършила. Нетаняху може просто да се опитва да си спечели време, но това няма да реши проблемите му. Защото при най-малкия сигнал демонстрантите са готови да подновят съпротивата.

Правителствените планове

- Правомощията на Върховния съд да преразглежда или да отхвърля закони ще бъдат отслабени, като обикновено мнозинство от един глас в парламента ще може да преодолява съдебните решения.

- Кабинетът ще има решителен глас при избора на съдии, включително във Върховния съд, като увеличи своето представителство в комисията, която ги назначава.

- Министрите няма да бъдат задължени да спазват съветите на своите правни съветници, под мониторинга на главния прокурор, както в момента са задължени.

Една от реформите вече е прокарана като закон, а именно анулирането на правомощията на главния прокурор да обявява настоящ премиер за негоден за служба.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Непознаването на Израел води до подобни бомбастични заглавия и преелементарни заключения.

    Демонстрациите в Израел против съдебната реформа наистина са безпрацедентни, но да се посочат правилните и виновните в ситуацията е невъзможно.
    Възползвайки се от несигурността на политическата обстановка, разни къси, но абсурдни политическо коалиции в Кнесета постепенно дадоха на съдебната власт безпримерни пълномощия да отменя почти всякакви актове на правителството и на Кнесета, а също и да взема отношение във военни дела.
    В този смисъл нар. съдебна реформа на Биби Нетаняху цели да върне нормалността. От друга страна в суматохата сред нормалните промени той опитва да прокара и канселиране на трите дела срещу него самия за корупция и злоупотреба с власт. Което взриви обществото и то покрай мръсната вода рискува да изхвърли от коритото и бебето, както обикновено се случва, когато улицата започне да законотвори.

    В протестите се смеси непримиримостта на всички възможни сили и силици в Израел: противостоят светските на ортодаксалните, разните политически и етнически кланове помежду си, НПО-та и разните центрове на влияние и националистите.
    В изглеждащата единна тълпа всъщност всеки и против всеки.
    Ето едно илюстративно видео кой кой е и за какво се бори. Моля, следете реакцията на водещия:

    https://colonelcassad.livejournal.com/8257694.html

    И не, не са САЩ първопричината за противоборствата в Израел. Да, вършушката на демократите лично ненавижда Биби заради топлите му отношения с Тръмп, а все пак – избори идват отново, и Бидон се опита нещо да каже, което бе посрещнато на нож, от Биби, но това е по-скоро изпускане на парата.
    Проблемите в Израел са колосални. Без познаването им в детайли няма смисъл да се пише. Защото става някаква политчалга.
    После – къде е арабският фактор? Къде е политиката за незаконното заселване на евреи в арабските територии?
    Спирам.

    Нередност?
Нов коментар