Атаката срещу Израел разклаща вярата в разузнавателните й служби

Премиерът Нетаняху предложи правителство на извънредното положение

Атаката доведе до най-големия брой на жертвите в Израел след края на палестинското въстание, известно като втората интифада през 2005 г.
Атаката доведе до най-големия брой на жертвите в Израел след края на палестинското въстание, известно като втората интифада през 2005 г.
Атаката доведе до най-големия брой на жертвите в Израел след края на палестинското въстание, известно като втората интифада през 2005 г.    ©  Reuters
Атаката доведе до най-големия брой на жертвите в Израел след края на палестинското въстание, известно като втората интифада през 2005 г.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Мащабът на жертвите показва колко голям е провалът на службите за сигурност
  • Израелски анализатори се опасяват и от по-широка регионална ескалация на конфликта
  • "Хамас" показа издръжливост през годините в способността си да възстановява военния си потенциал

Мащабната атака на палестинската въоръжена групировка "Хамас", която изненада Израел в събота сутринта, разклаща вярата на гражданите й в разузнавателните служби. Най-мощната структура за сигурност в Близкия изток беше хваната неподготвена, а часове след удара на няколко фронта, израелските анализатори сравняват събитията с най-големия провал на разузнаването в историята на страната: войната от Йом Кипур през 1973 г., когато Египет и Сирия шокира страната с координирана атака от север и юг.

Мащабът на провала се подчертава от жертвите - до събота вечерта беше потвърдена смъртта на най-малко 200 израелци, над 1000 са ранените, а десетки бяха взети за заложници от бойци на "Хамас". Израелските сили водеха престрелки с палестински екстремисти на 22 места в южната част на страната.

Мащабът на провала

"Това е провал, който не е по-малък от войната Йом Кипур", казва Амир Авиви, бивш заместник-командир на дивизията в Газа на израелската армия. "Изненадан съм от провала не само на цялостното разузнаване, но и на тактическите сили. Дори и да бяха изненадани, бихте очаквали дивизията в Газа да свърши много по-добра работа в защитата на границата", обяснява Авиви пред Financial Times.

Опасявайки се от заплахи от всички страни, Израел е изградил най-солидната разузнавателна служба в региона и е създал мрежа от информатори в палестинските територии, както и във враждебни съседи като Ливан и Сирия, както и в своя голям враг Иран. Също така изгради бариера с висока степен на сигурност около крепостта на "Хамас" в Газа, подкрепена от сензори за движение и простираща се дълбоко под земята.

Но въпреки това стотици палестински екстремисти успяха да пробият отбраната на Израел - чрез парапланери, мотоциклети и лодки - за да атакуват цивилни и да проникнат във военни бази в много места около ивицата Газа. Планирането на атаката остана незабелязано, въпреки че служителите по сигурността признаха, че за подготовката й вроятно са били нужни месеци, ако не и повече време.

"Това е провал, който не е по-малък от войната Йом Кипур".

Амир Авиви, бивш заместник-командир на дивизията в Газа на израелската армия.

"Хамас" показа издръжливост през годините в способността си да възстановява военния си потенциал. Майкъл Милщайн, бивш служител на разузнаването на IDF, изчисли, че планирането на нападението е отнело една година, добавяйки, че то показва, че ислямисткото движение е "квази-военна" сила.

Ави Меламед, бивш служител на разузнаването, смята, че случилото се също предполага, че Израел е "разбрал погрешно" намеренията на "Хамас" и че стратегията на Израел да предлага частично икономическо облекчение на жителите на Газа - като разрешения за ограничен брой хора да влизат в Израел за работа - като същевременно поддържа блокадата на ивицата не успя да възпре въоръжените групи.

Амир Авиви смята, че "Хамас" вероятно е бил насърчен от политическите сътресения в Израел, където спорната съдебна реформа, наложена от крайнодясното правителство на Бенямин Нетаняху, предизвика месеци на протести, както и заплахи от хиляди резервисти да спрат да се явяват доброволно на служба, предизвиквайки въпроси за готовността на армията.

"Цялата тази кампания и неподчинение изпратиха силно послание към нашите врагове, че Израел е слаб", каза той. "Те чувстват, че сме разделени."

Развитието на "Хамас"

Други анализатори са на мнение, че атаката на няколко фронта показва как са се развили способностите на "Хамас", която води четири войни с Израел. Групировката използва тактика, подобна на "Хизбула", мощното ливанско движение, подкрепяно от Иран, което води едномесечна война с Израел през 2006 г.

"Това, което "Хамас" направи днес стратегически и оперативно, е всичко, което "Хизбула" се е обучавала да прави от 2006 г. насам", казва Емил Хокайем, директор на регионалната сигурност в Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.

Атаката доведе до най-големия брой на жертвите в Израел след края на палестинското въстание, известно като втората интифада през 2005 г. Мащабът й и фактът, че "Хамас" твърди, че е взела десетки заложници, подтикнаха някои в Израел към призиви за пълномащабно нахлуване в крайбрежната ивица, където живеят 2.3 млн. палестинци.

"След като разберем броя [на задържаните заложници], това ще се превърне в основния проблем в Израел и в начина, по който управляваме кампанията в Газа", каза Звика Хаймович, бивш командир на израелските сили за противовъздушна отбрана.

Изпращането на войски в Газа - нещо, което Израел не е правил от 2014 г. - би представлявало сериозна ескалация на конфликта с "Хамас" и би включвало бойни действия в тесните улици на гъсто населения анклав, носейки със себе си огромни рискове както за цивилното население на Газа, така и за израелските сили.

Но някои израелски анализатори се опасяват и от по-широка регионална ескалация, включваща ирански структури като "Хизбула". "Сигурен съм, че това е началото на много по-широк конфликт между нас и "Хамас"", казва Милщайн. "Но може доста бързо да се разпространи на [други] фронтове - и ние наистина се тревожим за северния фронт."

Засега тези предвиждания доминират вниманието на израелската армия. Но анализатори казаха, че след като конфликтът приключи, разследването на начина, по който е започнал, е неизбежно.

"В момента се опитваме да се съсредоточим повече върху това, което следва", каза Авиви. "Но вярвам, че след като всичко приключи, ще прекараме години в проверка какво се е случило.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща "мощно възмездие" на "Хамас", часове след като каза, че страната му е "във война". Той също така предложи на лидерите на опозицията, бившия премиер Яир Лапид и бившия министър на отбраната Бени Ганц, да влязат в правителство на извънредното положение, което да се справи с войната. В изявление Лапид, който проведе успешна двудневна операция срещу Газа при последната ескалация миналото лято, даде сигнал, че е готов да влезе в такъв кабинет.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    riemann avatar :-(
    riemann
    • + 1

    Военната доктрина на Израел беше- Перфектно разузнаване и здрав юмрук! Разузнаването отпада...Странно и жалко.

    Нередност?
  • 2
    vhv31612799 avatar :-|
    ефрейтора
    • + 2

    Четох доста сайтове , но това е най-качествения и точен материал . Респект !

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 2
    • + 3

    Хамас стреля по цивилни за да развърже ръцете на Израел, че и на САЩ?? Май Израел и САЩ искат да атакуват Иран - че това чувам по новините Иран бил лошия и т.н. И САЩ удобно веднага праща най-големия си самолетоносач да помагал на Израел, сякаш Израел няма голяма и силна армия.

    Нередност?
Нов коментар