Два решаващи месеца за съдебната реформа в Израел

Ако не постигне деескалация и консенсус, Нетаняху е на път да бъде запомнен като премиера, отслабил демокрацията в страната

Демонстрантите са решени да разширят действията си, което не предвещава скорошен край на броженията
Демонстрантите са решени да разширят действията си, което не предвещава скорошен край на броженията
Демонстрантите са решени да разширят действията си, което не предвещава скорошен край на броженията    ©  Reuters
Демонстрантите са решени да разширят действията си, което не предвещава скорошен край на броженията    ©  Reuters
Темата накратко
  • Ако не постигне деескалация и консенсус, Нетаняху е на път да бъде запомнен като премиера, отслабил демокрацията в страната.
  • Управляващата коалиция раздроби големия пакет със спорни съдебни промени, за да го прокара по-лесно, и отбеляза първа победа.
  • Действията й изправиха Израел на ръба на конституционен хаос.

Не може израелският неизбран Върховен съд да отхвърля решения на избраното правителство. Именно с този аргумент кабинетът на Бенямин Нетаняху поде своята спорна съдебна реформа. Но действията му изправиха страната на ръба на конституционен хаос. А критиците на премиера смятат, че той е воден от желанието да избегне присъда в своя корупционен процес.

Миналата седмица израелските управляващи успяха да прокарат първата мярка, която е част от голям пакет с реформи - анулиране на правомощията на Върховния съд да отменя решения на правителството, които сметне за неоснователни. И дадоха да се разбере, че не смятат да спират дотук. Те прибегнаха до т.нар. тактика салам, тоест "нарязване" на първоначалния законодателен пакет на по-малки парчета в опит да стане по-лесен за приемане. Под натиска на радикални елементи в своята коалиция Нетаняху се отказа от опитите за намирането на компромис. Крайнодесни членове на кабинета заплашиха с оставки, ако мярката не бъде приета.

Сега Израел се намира насред една от най-сериозните вътрешни кризи в историята си. С мащабните протести по улиците и възможността около 10 хил. военни резервисти да откажат да се явят на служба изглежда, че напрежението ще ескалира. Основният профсъюз в страната заплаши с национална стачка, а демонстрантите са решени да разширят действията си, което не предвещава скорошен край на броженията.

Най-дясното правителство срещу Върховния съд

От началото на годината в Израел се провеждат многобройни седмични протести на недоволните от правителствената съдебна реформа. Напрежението се покачи, като стотици хиляди израелци излязоха по улиците на различни градове в страната. Те настояват плановете за промени да бъдат прекратени, а Нетаняху да подаде оставка. Подкрепени са от политически противници на премиера, бивши ръководни военни представители, служители в разузнаването и службите за сигурност, бивши топ съдии и известни фигури в правния и бизнес сектора. Според тях мерките ще подкопаят демокрацията, като отслабят съдебната система, която следи как правителството използва правомощията си.

Ако Върховният съд реши, че законът, ограничаващ правомощията му, е противоконституционен, ще поеме курс на директен сблъсък с кабинета.

Трябва да се има предвид, че в момента в Израел управлява най-дясното правителство в историята на страната - с крайнодесни и ултрарелигиозни елементи, както и да се вземе под внимание фигурата на самия Нетаняху. Критиците му твърдят, че реформите ще защитят премиера, който в момента е на съд за предполагаема корупция, и ще помогнат на кабинета му да прокарва закони без никакви пречки. Докато управляващите смятат, че съдебната система се меси прекалено много в законодателния процес; че е недемократична в начина, по който се избират съдиите; както и че е предубедена в подкрепата си по либерални въпроси и в решения си спрямо дейността на т.нар. заселници, провокираща гнева на палестинците, и спрямо ултрарелигиозните сегменти на обществото.

След като правителството ограничи съдебните правомощия, "не е ясно какво ще попречи на най-радикалните членове на коалицията от националистки и ултрарелигиозни партии да преследват политическия си дневен ред както относно правните реформи, така и в по-широк смисъл", обобщава анализ на сп. Economist. Някои министри вече заявиха, че ще използват свободата, която им дава новият закон, за да уволнят независимия главен прокурор. Възможно е да бъде заменен с някой, който е по-благосклонен към правителството и към преразглеждането на корупционните обвинения срещу Нетаняху.

Тактическа победа чрез сменяне на стратегията

"Като смениха стратегията си и се фокусираха върху една-единствена мярка (анулиране на правомощията на Върховния съд да отменя решения на правителството), управляващите постигнаха тактическа победа. И сега опонентите на премиера се страхуват, че това е едва началото и неизбежно ще последват други действия за подкопаване на влиянието на съда", пише в анализ британската ВВС. Тези действия могат да включват предоставяне на правомощия на Кнесета да отхвърля решения на Върховния съд с обикновено мнозинство от един глас, промяна в начина на избора на съдии чрез увеличаване на представителите на правителството в назначаващата ги комисия и други.

Нетаняху твърди, че ще се опита да постигне широко обществено съгласие за останалата част от реформите по време на лятната ваканция на Кнесета, която е от август до октомври. Но той е зависим от крайнодесните министри в кабинета си, без чиято поддръжка правителството ще падне. А те настояват промените да бъдат извършени. Докато опозицията казва, че няма да се върне към преговорите, освен ако процесът не бъде спрян. Центристкият опозиционен лидер Яир Лапид поиска управляващите да замразят съдебните реформи за 18 месеца като условие за подновяване на разговорите за намирането на формула за промените. Той също така планира петиция до Върховния съд, в която да се настоява той да анулира новия закон. Ако съдът реши, че този закон, ограничаващ правомощията му, е противоконституционен, ще поеме курс на директен сблъсък с кабинета.

"Отстъпвайки пред заплахата на своите крайнодесни партньори да подадат оставка, Нетаняху даде ясно да се разбере, че поставя своето собствено политическо оцеляване над всичко останало. И така даде коз на екстремистите. Политиците от всички страни трябва да отстъпят от ръба на пропастта и да потърсят конституционна реформа, която да има широка подкрепа", заключава Economist. Докато Кнесетът е в лятна почивка, това дава два месеца за опит за деескалиране на напрежението. Въпреки че Нетаняху е загрижен за добруването си, той трябва да осъзнава, че ако не иска да бъде запомнен като премиера, отслабил израелската демокрация, трябва да изгради консенсус.

Необходимо е трезвата преценка да надделее над разгорещените страсти. Засега обаче Нетаняху дава интервюта само за чуждестранни медии, в които опитва да измести фокуса върху споразумението за затопляне на отношенията със Саудитска Арабия.

Заплаха за сигурността

Стотици военни резервисти, включително военновъздушни пилоти, разузнавачи и членове на специалните сили, заплашват да не се явят на служба. Това е голям проблем за страна, която разчита до такава степен на армията си, и предизвика притеснения, че може да подкопае сигурността в Израел. Националният институт за изследване на сигурността предупреди, че правителствената съдебна реформа може да доведе до "пълния колапс на системата от резервисти". Има и опасения, че протестните настроения могат да се пренесат в редовната армия. Тази седмица командирът на израелските военновъздушни сили Томер Бар заяви, че враговете на страната може да се възползват от продължаващата политическа криза и че силите за сигурност трябва да останат на нащрек. "Възможно е във времена като тези израелските врагове да опитат да изпробват нашите граници, нашето единство и нашата подготвеност", коментира той пред Reuters.