🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Летището в Амстердам забрани частните самолети като част от новите си екомерки

Собственикът Royal Schiphol Group въвежда и забрана на нощни полети и се отказва от изграждането на още една писта

Частните самолети ще бъдат забранени на летище "Схипхол" в Холандия, едно от най-натоварените летища в света. Забраната може да влезе в сила до края на 2025 г., казва в изявление на собственикът на летището Royal Schiphol Group в сряда.

Компанията съобщава също, че ще има забрана за кацане на самолети между полунощ и 5 сутринта или излитане между полунощ и 6 сутринта. А най-шумните самолети ще бъдат забранени през цялото време. Плановете за изграждане на нова писта също са отменени, се добавя в изявлението. Royal Schiphol казва, че мерките са насочени към частни самолети, защото те причиняват "непропорционално голямо количество шум и емисии на CO2 на пътник". Забраната "трябва да доведе до по-тиха, по-чиста и по-добра авиация", пише групата.

"Твърде дълго сме мислили само за растежа и твърде малко за последиците от него. Трябва да бъдем устойчиви за нашите служители, околната среда и света", е цитиран да казва изпълнителният директор на Royal Schiphol Group Рууд Сондаг.

Royal Schiphol казва, че между 30 и 50% от текущите полети на частни самолети от летището са до дестинации като Ибиса, Кан и Инсбрук; дестинации, където "са налични достатъчно редовни услуги". Ограниченията за нощните полети ще намалят годишния им брой с около 10 000. "Схипхол" отхвърля и проекта за допълнителна писта и е уведомило вече правителството за решението си. Земята, запазена за проекта, трябва да бъде прекласифицирана, тъй като планът за разширяване на летището е оказал "ненужен натиск върху оскъдното пространство в района", казват от Royal Schiphol.

Екоактивистите приветстваха решенията на амстердамското летище. "Това е страхотна първа стъпка. Ние и други активисти сме водили кампания за забрана на частните самолети и край на излишните емисии", написа в туитър групата екоактивисти Scientist Rebellion Холандия.