🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Парадоксът Net Zero

Докато всички се чудят дали и кога ще се случи трансформацията към въглеродна неутралност, тя вече е в ход

Ефектите от климатичните промени вече се усещат от всички
Ефектите от климатичните промени вече се усещат от всички
Ефектите от климатичните промени вече се усещат от всички
Ефектите от климатичните промени вече се усещат от всички
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Зимата на 2022-2023 г. е била най-топлата за България, откакто подобни данни се записват. Валежите в страната са под нормите, а сушите стават все по-дълги и унищожителни. Накратко: климатичните промени вече се усещат и тук. А с годините ще стават все по-екстремни.

На този фон все още съществува скептицизъм относно нуждата от трансформация към нисковъглеродна или дори въглеродно неутрална икономика. Говори се за възраждане на въглищата, за безсмислени зелени инвестиции, за невъзможност да постигнем тази цел и т.н. Тези възгледи станаха особено актуални през втората половина на 2022 г., когато след инвазията на Русия в Украйна енергийните цени се повишиха рязко, макар кризата да се породи именно заради бавната промяна в енергетиката.

Да, Европейският съюз и светът като цяло не постигат заложените си цели за декарбонизация, намаляване на изхвърляните CO2 емисии и забавяне на глобалното затопляне. Това е факт въпреки всичките политики и закони по линия на зеленото законодателство, въпреки милиардите по различни схеми за подпомагане. Но също е факт, че промените все по-осезаемо се случват - инвестициите във ВЕИ вече изпреварват тези във фосилни горива, производството на зелена енергия заема все по-голям дял, бизнесът се настройва към новите реалности, транспортът също търси алтернативни решения и не на последно място - селското стопанство и храните като цяло започват да се съобразяват с климата и екологичните изисквания.

Темпото на трансформация може и да не е достатъчно бързо, но по всичко личи, че през 30-те години на XXI век ще живеем много по-различно от сега и повечето неща, които ни се струват просто теория в момента, ще са част от ежедневието ни.

Как се променя светът

Показателно за процесите, които текат, е, че за въглеродно неутралната трансформация на енергетиката и икономиката вече се говори не само в Европа и САЩ, но и навсякъде по света. Дори в Африка, за която сме свикнали да мислим като изостанал регион по отношение на новите технологии. Точно това изоставане обаче може сега да се окаже предимство и в новия нисковъглероден свят Африка да играе ролята на енергийна сила.

И това не е случайно. Там е може би най-добрият потенциал за производство на зелен водород в целия свят - обилно слънцегреене и добър вятър. Десетки проекти за производството на зелен водород вече са в напреднала фаза и до няколко години могат да се реализират, с което страни като Южна Африка и Намибия могат да се превърнат в еквивалент на арабския свят и петрола. Египет също развива силно ВЕИ мощностите си и дори се работи върху далекопроводен кабел, който да свързва страната с Европа - през Гърция. Това може да осигури огромни количества евтина зелена енергия за региона, с което България неминуемо ще трябва да се съобразява.

Подобни мегапроекти се движат и в Австралия, като там целевият пазар са страните от Югоизточна Азия и Япония. Китай също върви с големи крачки към нисковъглеродна трансформация. Да, през последните години се строят много нови въглищни централи и като цяло потреблението на въглища се увеличава, но като дял в общото енергийно производство ролята им намалява. Освен това пускането на новите ТЕЦ в голяма степен цели да замести стари централи, които излизат от експлоатация.

Индия, Индонезия и Виетнам лобират за копиране на модела, изпробван в Южна Африка, където богатите страни предоставят безвъзмездни средства и евтини заеми за закриване на въглищни централи.

Как се променя енергетиката

С все повечето нови ВЕИ мощности, включени в мрежата, ще има и все повече евтина и изобилна зелена енергия. И тъй като тя не може да се потреби на момента, все по-усилено се търсят начини за нейното съхранение. Един от тях е т.нар. зелен водород, който се произвежда чрез електролиза на вода. При наличието на почти безплатен зелен ток цената на зеления водород ще става все по-ниска и скоро той може да влезе в търговска експлоатация.

Подобни проекти могат да се реализират дори в България - в комплекса "Марица-изток", където има огромни площи за соларни централи, място за електролизьори, изградена електропреносна мрежа и специалисти, които да работят там. Въпрос е на политическа воля и дългосрочна визия.

Друг вариант за съхранение на енергия са батериите. И докато литиево-йонните и никеловите са добре познати, има компании, които търсят алтернатива - например чрез gravity energy storage (гравитационна батерия). Въпреки че получава силни критики в началото, технологията съвсем реално може да започне да навлиза в сектора и да дава решения за зеления преход.

Паралелно вървят и други важни за енергийната трансформация процеси - добивът и намаляването на цените на цветните и редки метали. През последната година капацитетът на добив на суровини като литий, силиций, кобалт, никел и други се увеличава непрекъснато, за да отговори на нарастващото търсене - тези елементи се използват в производството на всички ВЕИ - което не само успява да задържа цените им, но дори ги и понижава. А това от своя страна стимулира допълнително зелените инвестиции.

Как се променя бизнесът

Бизнесът действа според икономическите възможности и инвестициите през последните години ясно показват, че те са именно по пътя на Net Zero. Може би най-показателният пример в това отношение са големите петролни компании като ExxonMobil, BP, Shevron и Shell, които ясно обявиха плановете си за трансформация и постигането на въглеродно неутрален бизнес.

Металургията, която също е сред най-замърсяващите с CO2 индустрии, също търси начини да се декарбонизира и все по-често се говори за "зелена" стомана, която в бъдеще да замени основния материал, който използваме днес. Сред регионите, които първи залагат на зелените технологии, е Скандинавия. Там се подготвя една от първите зелени стоманолеярни - тази на норвежката Blastr Green Steel с инвестиция 4 млрд. евро. Инвестицията на шведската H2 Green Steel в нова база за произвеждане на зелена стомана пък е планирана да е готова през 2025 г. Тя ще работи за нуждите на друг голям зелен проект в региона - базата на Northvolt, производител на електрически батерии.

Но подобни промени се случват и в България. Най-големият медодобивен завод у нас - този на "Аурубис", вече е сертифицирал отпадъчния железен силикат като строителен продукт. Така вместо 800 хил. тона от него да се депонират, ще се използват в производството на цимент и строителни материали. Това е поредна екологична стъпка на "Аурубис", които изградиха и голяма соларна централа за собствени нужди.

Край Пловдив пък "Тракия икономическа зона" върви по пътя към своята въглеродна неутралност. Процесът по преобразяването й е многопластов и сложен, като включва 12 отделни компонента. Сред тях са подобряване на логистиката за доставките, иновации в е-мобилността, професионално образование и квалификации, дигитализация, социална отговорност, оптимизирането в ползване на локалните ресурси, трансфер на знания и технологии и др.

След въведената от "Лидл" и "Кауфланд" практика за събиране на пластмасови бутилки срещу парични ваучери "Нестле България" пък представи локално разработен модел за рециклиране на кафе капсули. Макар и малки, тези стъпки показват, че бизнесът сам започва да въвежда мерки за опазване на околната среда, защото вижда икономически смисъл в това.

Как се променя транспортът

В транспортния сектор също има иновации, и то не само по линия на електромобилите или водородните клетки. Авиацията също е поела път към декарбонизация и в момента масово се разработват беземисионни горива за самолетите. За масова употреба още е рано, но това показва пътя, по който се върви.

За кратки полети с малки самолети пък вече се използват електрически летателни апарати, които непрекъснато се усъвършенстват.

В градовете промяната има други измерения - нискоемисионни зони, каквито ще видим и в София още в края на тази година. Това пряко ще засегне ежедневието на много хора, които все още използват стари и замърсяващи автомобили.

Как се променят храните

Най-осезаема обаче ще е трансформацията при храните, тъй като те са най-близо до обществото. Българският розов домат например може да изчезне заради климатичните промени, но на негово място ще може да отглеждаме испански сортове, които са по-устойчиви на суша и горещини.

ЕС пък все по-усилено се отваря към протеините от насекоми въпреки пропагандата срещу тези храни. Още два продукта тази година влязоха в списъка с т.нар. нови храни, а други десетина чакат одобрение.

Говори се дори да разхлабване на правилата за генномодифицирани храни, така че да могат да издържат на по-крайните климатични условия.

Всичко това - климатичните промени, глобалното затопляне, трудностите по пътя към декарбонизацията, усещането за безизходица - предизвика и психични проблеми сред част от хората. Т.нар. климатична тревожност е ясно определена от психолозите и все по-често срещана, особено сред младото население. А едно от най-добрите лекарства за нея е човек да започне да се грижи за природата, макар и с малки стъпки.

Все още няма коментари
Нов коментар